Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balaton-átúszási rekordkísérlet / jöhet a rossz idő?

2008. július 1. 17:35 // Forrás: Farkas Olivér
Mányoki Attila tavaly tett kísérletet arra, hogy megállás nélkül elsőként ússza át a Balatont hosszában, ráadásul 24 órán belül. A kedvezőtlen időjárás miatt többször elhalasztott rajt után végre augusztus 10-én elindulhatott, azonban a nyár egyik legnagyobb balatoni vihara (és a vízirendészet) partra kényszerítette.
Attila idén újra nekiindul, hogy teljesítse a kitűzött célját, vagyis a nyíltvízi hosszútávúszás szabályai szerint egyfolytában úszva tegye meg a 75-76 kilométeres távot. A szabályok kikötik, hogy az úszó nem szállhat ki a vízből, nem is kapaszkodhat meg kísérőhajójában, csak a táplálék és folyadékpótlásban kaphat segítséget.

Ha a jó idő is mellészegődik, a rajtja július 4-én, pénteken 14 órakor lesz Balatonkenesén a Hotel Marina Port strandján. Amennyiben nagyobb szél, áramlat nem hátráltatja, 20-22 óra alatt, tehát szombaton dél körül ér partot Keszthelyen, a célként kijelölt városi strandon.

A közvetlen kíséretet idén is, csakúgy, mint tavaly, elektromos hajó biztosítja. Távolabbról egy 30 személyes, Juditta névre hallgató hajó kíséri az úszót, lehetőséget biztosítva a sajtó munkatársainak is, hogy egy-egy szakaszon, vagy akár a teljes úton kövessék az úszót.

Az esemény engedélyeztetését idén is a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. bonyolította.

A célban, és azt követően a sportoló regenerációjában Keszthely önkormányzata nyújt támogatást.

A biztonságos lebonyolítást felügyeli a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.
Előrejelzéseivel az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriuma nyújt segítséget.
A kísérethez a Bódis testvérek biztosítanak hajókat és személyzetet.

A rendezvény szervezési feladatait a Zalaszám Informatika látja el.


Mányoki Attiláról


Mányoki Attila 35 éves zalaegerszegi úszó, aki közel húsz éve vesz részt nyíltvízi versenyeken. 1993-tól rendszeresen szerepel világkupákon, többnyire 25 kilométeres vagy ennél nagyobb távokon indulva. Eddig több nemzetközi meghívásos nyíltvízi versenyen indult, Európán kívül Argentínában, Brazíliában, Egyiptomban, Kanadában és az USA-ban. Az eddig leghosszabb távú versenyt, amely az argentínai Paraná folyón zajlott 88 kilométeren, 1997-ben teljesítette. 2003-ban részt vett a világ legnehezebb versenyének tartott Atlantic City erőpróbán, ahol 39 km a táv az óceánban. Eredményei elismeréseként Koroni görög város díszpolgári címet adományozott neki.

Az embert próbáló vállalkozás célja, hogy a balatoni sport népszerűsítésén keresztül hívja f
fel a figyelmet a Balaton térségének egységére. A sportember nem áll meg a megyehatároknál, mint ahogy a jó ötleteknek, a helyi, regionális és országos szintű összefogásoknak is

természetes egységekhez, közösségekhez kell alkalmazkodniuk.
E kiemelkedő esemény is azt bizonyítja, hogy a sport, a tájak vonzereje, a színvonalas rendezvények és a tenni akarás képes összekötni az embereket és a településeket, segíteni őket közös érdekeik felismerésében és céljaik megvalósításában.

Legfrissebb hírünk

A napokban hírül adtuk, hogy Mányoki Attila idén újra nekiindul, hogy teljesítse a kitűzött célját, vagyis elsőként ússza át a Balatont hosszában, megállás nélkül, 24 órán belül.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriuma munkatársaival folyamatos kapcsolatot tartunk. Az előrejelzéseik azt mutatják, hogy pénteken hidegfront éri el a Balatont és másodfokú viharjelzés kiadása várható. Ilyen helyzetben viszont a Vízirendészet nem engedélyezheti az úszást.

Ezért a július 4-én, pénteken 14:00 órakor tervezett startot egy nappal elhalasztják a szervezők.
A start új kitűzött időpontja így július 5., szombat 14:00 óra, Balatonkenese, Hotel Marina Port strandja.

Holnap 12:00 óráig újra egyeztetünk a
Meteorológiai Szolgálattal és tájékoztatást adunk arról, hogy a legfrissebb előrejelzések alapján bízhatunk-e a szombati startban.

Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.