Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A válság prognosztizálható volt / – Stumpf István politológus Veszprémben –

2008. április 10. 0:41
Láthatóan nem hajlandóak a kormánypártiak levonni a konzekvenciát. Innen már nem lehet visszajönni együtt kormányzással – mondta április 8-i fórumán a volt kancelláriaminiszter. A Simonyi iskolában tartott csaknem teltházas rendezvényen Stumpf István úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint a hátralévő két évet kisebbségi kormányzással nem lehet tovább „húzni”.
 

Hihetetlen mélyen vagyunk, s a válság kezelése nem oldható meg hagyományos módon. A folytatás egyedüli lehetséges módja a rendkívüli választások kiírása, ám az is elképzelhető, hogy folytatódik az agónia.

Az SZDSZ körül kialakult helyzetről elmondta Stumpf István, hogy nem tartja valószínűnek a megegyezést, mert az „arcvesztés nélkül nem megy”. Az okok között utalt a köztársasági elnök választása körüli hosszas vitára, a Kóka-féle írásos megállapodás felrúgására stb.

Akkor, amikor romlik az ország megítélése, akkor, amikor növekvő gondok vannak az inflációval, az első feladat, hogy „rendet kell teremteni az állam környékén”. Meg kell erősíteni funkcióját, s a kormánynak a nemzet érdekeit kell szolgálnia.

Stumpf István kitért a legutóbbi népszavazásra is. Ez – mondotta – mintaértékű volt, s a 3,3 milliónyi nem egyértelmű üzenetet jelent. „Ha azt akarják a szocialisták, hogy ne kerüljenek a történelem szemétdombjára, minél hamarább ki kell írni a választásokat” – összegezte a kormánytól elvárható feladatokat a volt kancelláriaminiszter. A konvergenciáról pedig épp az ellenkezője bizonyosodik be – folytatta –, ugyanis az uniótól éppen divergálunk...

Beszéde végén Stumpf István hangsúlyozta, hogy ne lehessen – túlélve az eddig eltelt hat évet – újrakezdeni még akkor is, ha a „jó volt magyarnak lenni” érzést szétzilálták, s tönkretették az ország lelkületét.

 

(A fórumot követően Stumpf István interjút adott a Vehír tudósítójának. A beszélgetést Válságkezelés vagy agónia? címmel olvashatják.)

 

– Zatkalik –

Zatkalik András
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.