Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
20°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
20°C

A Füred nyerte a kézi-krimit

2011. május 27. 21:09
A Balatonfüredi KSE drámai csatában, két góllal múlta felül a csurgóiakat, így ötödikként zárt, s kiharcolta az EHF-kupa indulást.

A férfi kézilabda élvonal középházi rájátszásának utolsó fordulójában a tízpontos Füred, a tizenkét egységgel rendelkező Csurgót fogadta. Tekintettel arra, hogy az odavágón a Sótonyi-csapat 27:25-re alulmaradt, a tópartiaknak minimum három találattal kellett nyerniük (vagy kettővel, úgy hogy 25 gól alatt tartják a vendégeket). Sőt, a PLER és az FTC a héten bejelentett „házasságának” köszönhetően a ma elcsíphető ötödik hely EHF-kupa indulással is kecsegtetett.

A tétnek megfelelően már jóval a kezdő sípszó előtt „megtelt élettel” a füredi sportcsarnok környéke. A mérkőzésre igyekvők a magyar női kézilabda-válogatott tagjaival is szembefuthattak, akik a Debrecen elleni zártkapus meccsel készültek a Németország elleni sorsdöntő vb-selejtezőre.

A kinti május végi kánikula alaszkai hideg volt a füredi katlan forró hangulatához képest. A teljes szektort megtöltő csurgói drukkerhad óriási hangerővel buzdította kedvenceit. Iparkodni kellett tehát a hazai szurkolóknak, hogy a hangerőt tekintve tartsák a lépést a vendégekkel.

Pásztor kihagyott hétméteresével indult a találkozó, a vezetést pedig Szöllősi Bence szerezte meg. A folytatásban is a hétmétereseké volt a főszerep, amelyből a csurgói Oláh kettőt is bevágott, miközben a vendéglátók jobbszélsője, Tombor sem hibázott (6. perc: 2:2). Óriási küzdelem és elképesztő elszántság jellemezte mindkét fél játékát. A Balaton-partiak lendültek nehezebben játékba, így ellenfelük Pavlovic vezetésével pillanatok alatt hármat tett közé (11. perc: 3:6). Sótonyi László időkérése után Ivanov szépített, aki a túloldalon elkövetett szabálytalanságért két percig pihenhetett. Csakúgy, mint Kis Ákos, ám az ellenfél kettős emberelőnyben sem tudta növelni előnyét (16. perc: 5:7).


Fotó: kezilabda.com

A fürediek tovább fokozták az amúgy is hatalmas tempót. Az örökifjú Szathmári is elkapta a fonalat a hazai kapuban, a találkozó kétharmadánál így egyenlített a BKSE (8:8). Öttel a szünet előtt előbb Szathmári védett bravúrral, majd a szintén rutinos egykori világválogatott Pásztor lőtt a hálóba (25. perc: 11:9), „felrobbantva” a csarnokot. A kétgólos előnyt „vért izzadva” ugyan, de megtartotta a pihenőre a Balatonfüred (13:11).

Sandrk kiállítása ellenére is a Veszprém megyei alakulat kezdte jobban a második játékrészt, amely Tombor és Szöllősi góljaival háromra növelte a különbséget. Igaz, nem tartott sokáig a tópart öröm, hiszen az ellenfél Széles vezetésével szinte azonnal egalizált (35. perc: 15:15). Frey kisbüntetése után Pásztor pillanati következtek, aki zsinórban háromszor mattolta a rivális hálóőrét, Nikolicot. Sőt, Szathmári újabb bravúrjai után a hórihorgas Sandrk is „hozzászólt” a meccshez, így a 42. minutumban már négy volt közte (20:16).

A Csurgó egy pillanatra sem adta fel a harcot, amely Széles vezetésével újra felállt. Csak a hazai kapufának volt köszönhető, hogy nem kezdődött ismét minden az elejéről (39. perc: 21:20). Hullámzott a meccs, akár a Balaton: Sótonyi-mester időkérése után tanítványai ismét megléptek hárommal (56. perc: 24:21). A találkozó a pályán, s a lelátón sem volt mentes a feszültségtől. A parázs hangulatot tovább fokozta, hogy öttel a lefújás előtt Hudákot piros lappal kiállították a játékvezetők.

A vendégek mindent elkövettek sikerükért, kettővel a vége előtt vészkapussal támadtak, amelynek segítségével fel is jöttek mínusz kettőre. Ám a következő támadásuk végén Szathmári focikapusként ölelte keblére az Oláh kezét elhagyó lövést, míg a túloldalon Tombor a hálóba bombázott. Tizenöt másodperccel a lefújást megelőzően az addig hibátlan Széles állhatott a hetes vonal elé, aki ekkor már nem tudott túljárni a csereportás, Szabó eszén. Bár a dudaszó pillanatában még betalált Bakó Botond legénysége, a 26:24-es végeredmény a vendéglátóknak kedvezett, akik az idei KEK-menetlés után a következő idényben az EHF-kupa légkörében is megmártózhatnak.

Férfi kézilabda NB I, rájátszás az, 5-8. helyért, 6. (utolsó) forduló:
Balatonfüredi KSE–Csurgói KK 26:24 (13:11)
Balatonfüred, 700 néző. Vezette: Bonifert, Oláh.
Balatonfüred: Szathmári – Tombor 7 (2), Szőllősi Bence 4, Salamon, Kovács, Sandrk 5 (1), Pásztor 7. Csere: Szabó T. (kapus), Kis, Ivanov 1, Lelkes 2, Németh. Vezetőedző: Sótonyi László.
Csurgó: Nikolic – Miss 1, Frey, Szöllősi Sz. 1, Borsos, Cifra 3, Nagy M. 2. Csere: Hudák, Pallag (kapusok), Széles 7 (3), Oláh 8 (4), Vadkerti 1. Vezetőedző: Bakó Botond.
Kiállítások: 20, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 6/3, ill. 9/7.
Piros lap: Hudák (56. perc).

Edzői nyilatkozatok

Sótonyi László: – Nagyon izgalmas mérkőzésen kiélezett sikert arattunk. A célunkat elértük. Az egészéves teljesítményünk alapján megérdemeltük az ötök helyet. A nemzetközi szereplés kivívása pedig hab a tortán. Erről előzetesen nem is beszéltem, hiszen nem akartam még nagyobb tehet tenni a játékosaim vállára. Így is stresszes volt a társaság, de ennek ellenére nagyon nagy szívvel ismét bebizonyították, hogy micsoda sportemberek.

Bakó Botond: – Tudtuk, hogy nagyon nagy csata vár ránk. Mindkét csapat kitette a szívét a pályára, s a küzdelem dominált. A mérkőzés kulcsa az volt, amikor a második félidőben két alkalommal is elpuskáztuk az egyenlítési lehetőséget. Mindent megtettünk a sikerért, ma azonban ez csak ennyire volt elég. Nüánszokon múlt a párharc. Köszönjük szurkolóinknak a lelkes biztatást.

Zatkalik Dávid
további cikkek
Férfi kézilabda NB I: edzőváltás Csurgón férfi kézilabda NB I Férfi kézilabda NB I: edzőváltás Csurgón Baranyai Norbert a szezon végén távozik a Csurgói KK élvonalbeli férfi kézilabdacsapatának vezetőedzői posztjáról. ma 13:49 A szünetben még vezetett, de kikapott Egerben a Fejér-B.Á.L. Veszprém Fejér-B.Á.L. Veszprém A szünetben még vezetett, de kikapott Egerben a Fejér-B.Á.L. Veszprém A bennmaradásért küzdő vendéglátó Eger nagy csatában legyőzte a már biztosan kieső Fejér-B.Á.L. Veszprém együttesét az első osztályú férfi kézilabda-bajnokság pénteki találkozóján. tegnap 21:29 Férfi kézilabda vb-selejtező: hétgólos magyar előny Litvánia ellen férfi kézilabda-válogatott Férfi kézilabda vb-selejtező: hétgólos magyar előny Litvánia ellen Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott 33-26-ra győzött Litvániában a jövő évi világbajnokság selejtezőjének első mérkőzésén. 2024. május 9. 19:41 Dr. Csík Zoltán: Nem szólok bele sportszakmai dolgokba! Telekom Veszprém Dr. Csík Zoltán: Nem szólok bele sportszakmai dolgokba! Dr. Csík Zoltán vezérigazgató a Vehírnek csütörtökön adott exkluzív videóinterjújában elmondta, az idény végéig biztosan az Ilics, Gulyás páros irányítja a Telekom Veszprém együttesét. Elmondta, hogy Sevinger Zsolt tizenöt év után távozott a klubot működtető gazdasági társaság cégvezetői posztjáról. Ugyancsak elhangzott, hogy a sportegyesülethez került a Veszprém Aréna vagyonkezelési joga. 2024. május 9. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.