Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sikeres idény hiányérzettel

2011. június 3. 18:38
A bajnok és kupagyőztes MKB Veszprém KC 2010/11-es idényét Mocsai Lajos vezetőedző segítségével összegeztük.

Tizenkilencedik alkalommal lett bajnok és huszadszor kupagyőztes az idehaza harmadik éve hibátlanul teljesítő veszprémi férfi kézilabdacsapat a 2010/11-es kiírásban. A Bajnokok Ligája B-jelű csoportjának küzdelmeit a második helyen zárta a társaság, amely a legjobb tizenhat között a későbbi győztes Barcelonával szemben maradt alul.


A Veszprém Arénában a Barca is kapitulált

Az idény végén olyan meghatározó játékosok távoztak Mocsai Lajos együtteséből, mint a csapatkapitány Peric, a csupa szív védekező specialista, Lusnyikov, a „pengés” irányító Eklemovics és a fiatal Nagy Kornél. Az érkezők oldalán eddig három név ismert, a visszatérő Ilyés, a szintén veszprémi gyökerű, Schuch és a horvát válogatott Alilovic.


A csapatkapitány bajnoki címmel búcsúzott

A nemrégiben véget ért, s a következő idény mellett a keretet érintő változásokról is beszélgettünk az MKB VKC vezetőedzőjével és a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával, Mocsai Lajossal.

– A csapat zsinórban a harmadik idényt zárta százszázalékos teljesítménnyel itthon, ami egy egészen példátlan széria.

– Negyedik éve vagyok Veszprémben, s negyedik éve vagyunk bajnokok. Harmadik éve veretlenül tesszük ezt, amely sporttörténetileg nagyon ritka, s kifejezetten komoly eredmény. Nagyon nehéz évet tudunk magunk mögött, hiszen az elmúlt két évben Peric tizenhét hónapig volt sérült. Fazekas és Eklemovics szintén hosszú ideig volt maródi, de rajtuk kívül is jó néhány játékosuk bajlódott kisebb-nagyobb problémákkal. Ehhez jött a nemzetközi szereplés, amely alapján azt gondolom, jó eredmény, hogy ellenfeleink nem tudták megtörni ezt a hegemóniát. A veretlenségünk nem csak statisztikai adat, hanem nagyon sok munka és küzdelem van mögötte.


Volt ok az örömre

– A BL-ben bravúrosan kezdték a csoportküzdelmeket, az egyenes kieséses szakaszban pedig csak a későbbi győztessel szemben maradt alul…

– A második legnehezebb csoportban tudtunk másodikak lenni, amely jó eredmény. A folytatásban azonban nem voltunk a sors kegyeltjei, hiszen a végső győztessel, Európa idei legjobb csapatával kerültünk össze, akik sajnos meghiúsítottak a továbbjutásról szőtt tervünket. Szerettünk volna egy-két fordulót továbbmenni, ám ez nem sikerült. A Barcelona technikai igazgatója nyilatkozta, hogy a döntő mellett a Veszprém elleni meccsük volt a legnehezebb a sorozatban. Ez a kijelentés hűen tükrözi a nemzetközi elismertségünket. A többi feladatunkat – véleményem szerint – kiemelkedően megvalósítottuk, fantasztikus küzdelmeket produkáltunk hazai pályán. Egyedül az idegenbeli szerepléssel kapcsolatban maradt bennem némi hiányérzet. Noha a Koldingot megvertük, emellett nagyon szerettem volna egy komoly bravúrt elérni, s a Montpeliier vagy a Hamburgot legyőzni. Hamburgban azonban egy góllal kaptunk ki, míg a Montpellier aznap eredményesebben kézilabdázott nálunk.


Bitter vet keserű pillantást a halójában landoló labdára
(Az MKB hazai pályán legyőzte a Hamgurgot)

– Négy játékosa – köztük alapemberei – távoztak az idény végén…

– A klubnak dönteni kellett a rövid és hosszú távú megoldás között a financiális körülményeket is figyelembe véve. akart búcsúzni. Nagyon szerettem volna, hogyha Peric marad, hiszen ő nekem és a csapatnak is sokat jelentett, a döntést azonban el kellett fogadnom. Eklemovics egész évben nagyon komoly vállsérüléssel bajlódott, ami sajnos végigkísérte a teljesítményét. Nagyon sokat dolgozott, hogy ebből kikerüljön, bízom benne, hogy a nyáron ez meg is történik. Nagy Kornél a szerkezeti problémák miatt kevesebbet játszhatott. A nagyon tehetséges, fiatal játékosunk ezért elmegy szerencsét próbálni, ám amennyiben lehetséges, a következő egy (legfeljebb két) év után szeretne visszatérni hozzánk. Ő csak balátlövőként szeretett volna szerepelni, azt azonban látta, hogy erre Perez, Terzic és Ilyés mögött kevés sansza van. Zsenya 35 éves, csak védőspecialista, aki a jövő játékába nem illik bele. Kívánom neki, hogy azt a tisztességes, becsületes munkát, amit itt nyújtott, folytatni tudja másutt.

– Mire számíthatnak a szurkolók a jövő évi csapattól? A keretben bekövetkező változások milyen irányban változtathatják meg a csapat eddigi játékát?

– Bízunk benne, hogy sikeresen helyt fognak állni az érkezőink, véleményem szerint Ilyéssel, Schuch-kal a csapat játékosállománya nem gyengül. Fél év kell az összeszokáshoz. Védekezés és támadás között legfeljebb egy cserével, a játék bizonyos szakaszában pedig a nélkül szeretnénk játszani. A gyors játék ma már alapkövetelmény a kézilabdában, s a játékidőt kell megosztani, nem pedig a támadó és védő pozíciókat. Aki ezzel nem tart lépést, 3-6 gólt is elveszíthet indításból.

– Az Ön beadványának köszönhetően jövőre változik a versenykiírás.

– Követve a világversenyeken bevált gyakorlatot, 14-ről 16-ra nő a mérkőzésre nevezhető játékosok száma. Korosztályos kitétel nincs, annyi a megkötés, hogy ezen játékosoknak magyarnak kell lenni.

– Két mérkőzése még hátravan a nemzeti válogatottnak.

– A két meccsem fialtjaink vesznek részt, egy-két idős játékossal megerősítve. A feladatunk, hogy teszteljük a válogatott, hiszen a csoportelsőségünk már nem forog veszélyben. A presztízskarakter mellett szükséges, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk a nemzetközi porondon.

– Mikor kezdődik a megérdemelt pihenő, s mikor rajtol a felkészülés? Ön mivel tölti a szünetet?

– Június 14-től július 13-ig tart a pihenő. A négyhetes időszak első felében kiegészítő sportágak (úszás, fallabda stb.) gyakorlását írtam elő a társaságnak, a második két hétben pedig személyre szabott futó és súlyemelő munkát. Szeretném kifejezetten jó kondicionális állapotban visszakapni a játékosokat. Ezt követi majd a nyolchetes felkészülés. A családdal és négy gyermekemmel öt nap közös üdülésünk lesz az Adrián, utána pedig itthon folytatjuk a pihenést.


A bajnokcsapat

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt
további cikkek
Fazekas Gergő tíz gólt lőtt a lengyel elődöntőben kézilabda Fazekas Gergő tíz gólt lőtt a lengyel elődöntőben Fazekas Gergő tíz góllal járult hozzá az Orlen Wisla Plock 31-30-as győzelméhez a Górnik Zabrze otthonában a lengyel férfi kézilabda-bajnokság elődöntőjének első, hétfői mérkőzésén. tegnap 21:58 Vehír21 podcast: Nem csak a lelátón harcol a Telekom Veszprém vezérszurkolója Telekom Veszprém Vehír21 podcast: Nem csak a lelátón harcol a Telekom Veszprém vezérszurkolója A Veszprémi Szurkolói Egyesület vezetője, Gyurákovics István portálunk vadonatúj podcastjében a Vehír21-ben mesélt a vezérszurkolói szerepéről és az ehhez fűződő élményeiről. Latolgatta a Telekom Veszprém idei hazai és nemzetközi esélyeit, valamint beszélt a férfi kézilabda-válogatott olimpiai csoportjáról. Több más érdekes téma mellett szóba került a szurkolói közösség és a kézilabdaklub között tavaly év végén kialakult nézeteltérés és annak békés lezárása is. Valamint nálunk vallott először a széles nyilvánosság előtt súlyos betegségéről is. tegnap 22:51 Horvát szakember veszi át a veszprémi kézilabdacsapat irányítását Fejér-B.Á.L. Veszprém Horvát szakember veszi át a veszprémi kézilabdacsapat irányítását Az idény végén távozik az első osztályú kézilabda-bajnokságból kieső Fejér-B.Á.L. Veszprém éléről Danyi Gábor. A vezetőedzői feladatokat ősztől a horvát Dinko Dankovic veszi át. tegnap 19:36 Ilic Zoran öt gólja a Bundesligában kézilabda Ilic Zoran öt gólja a Bundesligában Ilic Zoran öt gólt lőtt a HSV Hamburg csapatában, amely házigazdaként 33-33-as döntetlent játszott a VfL Gummersbach együttesével a német férfi kézilabda-bajnokság vasárnapi játéknapján. 2024. április 21. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.