Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Anna-bál száznyolcvanharmadszor / – a fél világ követheti közvetítését –

2008. július 4. 16:55
A világ magyarsága idén is szavazhat a balatonfüredi Anna-bál szépeire – tudta meg a Vehír a 183. Anna-bál pénteki sajtótájékoztatóján. Magyarország második legrégebbi bálja (csak a kaposvári Dorottya-bálnak vannak régebbre nyúló hagyományai) idén éppen Anna-napra, július 26-ra esik, ám kísérő rendezvényeivel háromnaposra bővül a külső szemlélő számára is látványos program.

A tradíciókról Balatonfüred polgármestere, dr. Bóka István elmondta, hogy azok ápolását a város önkormányzata folytonos kötelességének tartja, s mindig azon vannak, hogy meg tudjanak újulni. Ilyen megújulás volt néhány éve a Kiss Ernő Díj alapítása (a díjat az a férfi kapja, aki a legtöbbet tette az elmúlt időszakban Balatonfüred kultúrájáért). Az egykori huszár az aradi tizenhárom egyikeként él a magyar nép emlékezetében, ám a fürediek jól tudják, hogy a Horváth Anna Krisztina nevéhez fűződő bál egy gyorsan kibontakozó szerelem színhelye is. Itt ismerkedett meg ugyanis a két fiatal, majd össze is házasodtak. Az összeomlást követően az özvegy még nagyon sokáig próbálkozott férje megmentésén, de – mint a kor nagyasszonyai közül oly sokan – hiába.


Juhász Gyula verseire utalva Bóka István kifejtette, hogy édes-bús, misztikus hangzása van az Anna névnek.

A polgármester szólt arról is, hogy az idei Anna-bálnak is számos ismert közéleti személyiség lesz a vendége. A fővédnök (akárcsak tavaly) a földművelési tárca első embere, Gráf József lesz.

A bál szépeinek díjait ezúttal is – a 12 éve tartó együttműködést megerősítendő – a Herendi Porcelánmanufaktúra biztosítja. Minden érkező hölgy egyedi gyártású és sorszámozású porcelánszívet kap. Az erre felfestett szám alapján szavazhatnak a bál résztvevői a legszebb tíz hölgyre (a szabályok nem írnak elő sem életkort, sem egyéb kizárólagosságot), akik közül az ad hoc zsűri választhatja ki azt a hármat, aki dobogóra lépve ország-világ előtt megjelenhet. Az elsőt illeti Erisz aranyalmája, a kék selyemszalag és a már fentebb jelzett herendi váza. Az udvarhölgyek szintén egy-egy szép (s ugyancsak egyedi gyártású) darab tulajdonosai lehetnek.

A szervezők minden esztendőben meghívót küldenek azoknak a helybeli lányoknak, akik idén töltik be a 18. évüket.

A kitelepülő Duna Tv egész nap Balatonfüredről közvetít. Műsorukban megszólal többek közt az Anna-naphoz is köthető Krúdyt és Jókait kiválóan ismerő irodalomtörténész, műsorra tűzik a Balaton retró című filmet, s a Kívánságkosár c. műsoruk is a városból szól majd.

A 183. Anna-bál kísérő programjai közül kiemelkedik a Vörösmarty és Krúdy által is megírt romantikus szívhalászat (július 25.) és a vasárnapi (július 27.) hintós kocsikázás a város utcáin.

A szervezők nevében Cserép László, a művelődési osztály vezetője elmondta, hogy óriási az érdeklődés a bál iránt. Mintegy háromszáz jegyet már eladtak elővételben. Az árak a tavalyihoz képest némileg emelkedtek. Attól függően, hogy az étteremben, az árkádok alatt, avagy éppen a báltermi folyosón kívánják-e eltölteni a vendégek az estét, 35, 45, illetve 50 ezer Ft a belépő, amely magában foglalja a királyi vacsorát és az éjfél utáni svédasztalt.

A bál színhelye – mint a legtöbbször története során – az Anna Grand Hotel díszterme, az egykori Kúrszalon lesz, amely már tavaly is megszépült arcával várta a vendégeket. A szórakoztatásról Netti és a Holländer zenekar gondoskodik, de lesznek betétműsorok is. Ilyen például három Anna – Kubik Anna, Götz Anna, Ráczkevei Anna – Anna-idézése irodalmi művekből.

A bál egyébként a szigorúan tradicionális forgatókönyv szerint zajlik, melynek éppúgy része a bevonulás, a palotás, a keringő, mint az engedély ceremoniális megkérése a polgármestertől stb.

A 183. balatonfüredi Anna-bál pillanatait a város több részén felállított óriáskivetítőkön keresztül követheti az érdeklődők serege.

(a Vehír a bál napján folyamatosan tudósítja képekkel és szövegekkel olvasóit)

Zatkalik András
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.