A budapesti Sík Cukrászda által készített diós-mézes körte lett a szabadon választható kézműves kategória első helyezettje, egyben a Gasztro Média zsűri és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját is elnyerte.
A szabadon választható kategóriában az alapanyaggyártók és -forgalmazók között a Mec3 által készített mogyorella lett az első helyezett.
Idén a kötelező kategóriákban gesztenyefagylaltot kellett készíteniük a versenyzőknek. Kézműves kategóriában a zsűri döntése szerint a csákvári Csuta Cukrászda által készített gesztenyefagylalt sikerült a legjobban, a cégek kategóriájában pedig a Bisquit Kft. fagylaltja ért el első helyezést.
Dolgozik a zsűri a 14. alakalommal megrendezett az Év fagylaltja 2011 országos versenyen, valamint az Ország tortája 2011 pályázatra érkezett torták első bemutatóján Budapesten, a Zila kávéházban. MTI Fotó: Kovács Attila
A közönségzsűri - Rúzsa Magdi, Csézy és Friderika énekesnők - szintén a Csuta Cukrászda gesztenyefagylaltját találták a legfinomabbnak, így ez a termék nyerte el az ő különdíjukat is.
Az Év Fagylaltja versennyel egyidőben kiválasztották az Ország Tortája verseny első három helyezettjét. Júliusban újabb elemzéseket követően szakmai zsűri dönt arról, melyik sütemény lehet az ország tortája.
Az első három helyezett a császárkörtetorta, a kecskeméti baracktorta és a kecskeméti baracköntettel készült kölestorta.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a köles régi népi étel Magyarországon, amely ma reneszánszát éli. A köles ismert jótékony hatásairól, számos vitamin, ásványi anyag rejlik benne, a belőle készült ételeket pedig a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Emellett felhasználhatósága meglehetősen széleskörű: készülhet belőle sütemény, köret, lepény, sőt sör is - fejtette ki Fazekas.