Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Dalra fakadó kórusok / Veszprémi Nyári Fesztivál és Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál

2008. július 8. 14:30
Nyolcadik Veszprémi Nyári Fesztivál keretein belül rengeteg színes program várja az érdeklődőket. 2000 óta Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál Veszprémben, idén három új ország részvételével.
Városunkban 1992-től nem múlt el nyár nemzetközi kórusrendezvény nélkül. A mostani Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál nevet viselő rendezvény a millenniumi 2000. évben indult útjára. C. Szalai Ágnes, a Veszprémi Városi Művelődési Központ megbízott igazgatója elmondta, a 2008-as rendezvény  „A kultúrák közötti párbeszéd európai éve” kiemelt rendezvénye.



A három napos dalolás augusztus 1-jén veszi kezdetét a vár szabadtéri színpadán. A Fesztiválnyitány a magyar zene és a Reneszánsz Éve jegyében csendül fel. Megtudtuk azt is, hogy eddig 4 kontinens 32 országából 69 kórus vett részt veszprémi nemzetközi kórusfesztiválon, idén újabb három ország: Macedónia, Törökország és Portugália színesíti a palettát. Érdekesség, hogy az első Vivace fesztiválon a finnek még gyerekkórusként léptek fel, azóta évről-évre visszatérnek, felcseperedtek, s már ifjúsági kórusként szerepelnek.

Első nap Veszprém Város Vegyeskara (a fesztivál házigazdakórusa) és Vokálja, Balatonfüred Koncert Fúvószenekara, a Renaissance Consort , a Discantus Énekegyüttes, és a Pavane Történelmi Táncegyüttes műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

2-án gálakoncert és verseny zajlik majd a Szentháromság téren. Akik versengenek: Macedónia, Tajvan, Finnország, Izrael, Litvánia, Törökország, Lettország és Portugália. Az idei évben is Közönség Különdíjat kap az a kórus, amelynek előadása a legtöbbeknek tetszik, legtöbben adják le rá voksukat. A versenybizottság zsűritagját képezi Erdélyi Ágnes (zenetanár, karnagy, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége Felnőtt énekkari szakbizottságának elnöke), Dr Lakner Tamás (karnagy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense), valamint Willi Becker, a Rajnapfalz Sommer zenei igazgatója, kiváló kórusvezető. A tavalyi évhez hasonlóan a fesztiválhoz kapcsolódva idén is meghirdetik a Vivace Karnagyi Szemináriumot, melyre hazai és határainkon kívüli magyar aktív és jövendőbeli karnagyok jelentkezését várják.

Harmadnap egyéni koncerteket hallgathatunk az Óváros téren, valamint a kapolcsi művészeti napok keretében a Malomszigeten. Az előbbi helyszínen izraeli, litván, finn és portugál kórusok lépnek fel, míg utóbbin lett, macedón, török és tajvani daloknak lehetünk fültanúi.

 Az igazgató asszony tájékoztatott bennünket arról is, hogy az idei, immáron 8. alkalommal megrendezésre kerülő Veszprémi Nyári Fesztivál is augusztus 1-jével kezdődik. A sok műfajú rendezvényt, több helyszínen bonyolítják le. A programok többsége ingyenes lesz, de akadnak fizetősek is. Újdonság, hogy a várszínpadi nagyobb érdeklődésű programokat és a „Zenélő udvar”koncerteket blokkokba rendezték. Az augusztus 19-20-ai Szt. István napi műsorokat összefésülik.

A Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál harmadnapján népművészeti és népi iparművészeti vásárra kerül sor az Óváros téren. A „Nyáresték a várszínpadon” rendezvények első előadásaként az Auer Szimfonikusok játszanak Beethoven, Mozart, Bernstein, Muszorgszkij és Bizet darabokat. 4-én Flamenco-est Lorca jegyében Lippai Andreával, 6-án Pannon Freskó- az Állami Népi Együttes lép fel. A sort 9-én Varnus Xavér szabadtéri „Bachtól a Csillagok háborújáig” című orgonaestje zárja. A rendezvényekre az utolsó kivételével érvényes a Veszprém kártya, valamint nyugdíjas és diák kedvezmények is vannak. 11-én kezdődnek a „Világjava estek”, melynek keretében igazi egzotikumokkal találkozhatunk. Lesz Afrika-est, Roma-est és Ír-skót-est. A „Zenélő udvar” helyszíne az Allianz Hungária Biztosító udvara lesz. Megtekinthetjük St. Martin műsorát, Musical estet Halas Adelaidával. A veszprémieket képviseli F. Kármán Emese és zenészbarátai, akik operameséket adnak elő. A Reneszánsz Éve előtt tisztelegve hívták meg a Pécsi Mecsek Kamaraopera Reneszánsz Együttesét. A „Nyáresték a várszínpadon” keretén belül rendezik meg a Veszprémi Folklórparádét. Lesznek fellépők városunkból, Balatonfüredről, Ajkáról és Pápáról is. Ez évben nem csak felnőtt, hanem ifjúsági táncegyüttesek is fellépnek. C. Szalai Ágnes elmondta, mivel a magyar népi hagyomány iránti érdeklődés támogatásra szorul, a folklór programok ingyenesek. Az augusztus 20-ai Szent István napi műsorfolyamot a Kabóca bemutató kezdi, szerepel a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat, Blaskó Péter, Gazdag Tibor és a Pannon Várszínház. Zárásként a Makadám Együttes koncertjét hallgathatjuk meg.

A Veszprémi Nyári Fesztivál kísérőrendezvényei:

Vasárnap esti orgonavarázs-orgonahangversenyek minden vasárnap az Árpád-házi Szt. Margit templomban. Augusztus 8-11-ig érkezik városunkba a Nyugat100 című mozgókiállítás, mely a hotellal szembeni parkolóban lesz megtekinthető. Tudjon meg többet a 100 éves Nyugat folyóiratról.

A VMK igazgatójától megtudtuk, a rendezvénynek 18 Millió forintos költségvetése van, melyből Veszprém Megyei Jogú Város 3,6 Millió forintot, szponzorok 4 Millió forintot állnak. 3 Millió Forint támogatást nyert a rendezvény pályázatokból, a fennmaradó összeget a bevételek adják. Körülbelül 20.000 látogatóra számítanak a rendezők.

Kintli Tímea
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.