Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Győzött a hulladéktársulás – indulhat a projekt / A Veszprém Megyei Bíróság elutasított a Séd-Balaton keresetét

2008. július 8. 15:22
Kedden hozta meg másodfokú ítéletét a Veszprém Megyei Bíróság a Séd-Balaton Természet- és Környezetvédő Egyesület által benyújtott kereset ügyében. Az egyesület álláspontja szerint nem megfelelőek a Királyszentistvánon hulladéklerakó telep létesítésére kijelölt terület környezethasználati engedélyei. Továbbá szerintük a lerakó nem alkalmas a dokumentációkban szereplő terhelésre, s a vártnál hamarabb meg fog telni. A bíróság most másodfokon, jogerősen úgy döntött elutasítja a keresetet. Ahogy Czaun János, az Észak-Balatoni Hulladéktársulás fogalmazott: Mehetünk! Lezárult az engedélyezés körüli dilemma és megszűnt a jogi bizonytalanság.

Czaun János alpolgármester, a hulladéktársulás elnöke és Tasnádi Tibor projektvezető az ítélethirdetés után a bíróság épülete előtt jelentették be: Lezárult egy három éve tartó jogi vita. Folytatódhat a projekt, elhárult minden akadály. Ezek után senki sem vitathatja sem az építési, sem a vízjogi engedély megalapozottságát a királyszentistváni területen. Az elnök úgy vélekedett, tanulni kell az esetből, fontos a folyamatos kommunikáció, s a lakosság véleményét mindig időben és hatékonyan kell kezelni. Éppen ennek érdekében hozták létre a Civil Kontroll Munkacsoportot is, melyben a környezetvédő civil csoportok, egyesületek képviseltetik magukat. Czaun elmondása szerint a Séd-Balaton higgadtan fogadta az ítéletet.

Remélik, hogy végre ők is megértették, aki nem támogatja a hulladéklerakó projektjét, az a jelenlegi 104 egyébként környezetszennyező lerakót támogatja – s ilyet egy belátó, s nem fanatikus környezetvédő egyesület nem tesz. Hozzátette, hogy a Séd-Balaton kivételével mindenkivel együtt tudtak működni. A környezetvédelem olyan, mint a politika – mondta a társulás elnöke – azzal lehet értelmes párbeszédet folytatni, aki képes a kompromisszumra, s a béke szándékával nyújtja kezét.

Korábban a Séd-Balaton Természet- és Környezetvédő Egyesület a médiában azt nyilatkozta, hogy ha kell kifogásaikkal Brüssel-ig is készek elmenni. Most 60 napjuk van, hogy felülvizsgálati kérelemmel éljenek, amúgy ezen másodfokú ítélet végleges és jogerős. Czaun és Tasnádi azt mondják, nem hinnék, hogy egy esetleges feljebbviteli eljárásban a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatná a most született ítéletet. Amilyen gyorsan csak lehet, folytatni kell a munkát, mert egyetlen perc vesztegetni való idő sincs, - fogalmazott Czaun János.

Mint ismeretes, a hulladéklerakó uniós támogatással épülhet meg Királyszentistvánon, s amennyiben a szerződésben vállalt határidőt nem tudjuk tartani, úgy elesünk az uniós pénztől. A megszüntetésre ítélt 104 hulladéklerakóra már benyújtotta az Észak-Balatoni Hulladéktársulás a pályázatot. A következő lépés tehát a rekultiváció.

 

 

Füssy Angéla
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.