Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint 3 km-rel bővítik a Balaton körüli kerékpárutat / cél a biztonság és a megközelíthetőség

2008. július 8. 16:48 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória, Zatkalik András
Tihany mintegy 54 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott kerékpárút-hálózatának fejlesztésére uniós pályázatán. A szerződését ünnepélyes keretek között írták alá kedden délelőtt Tihanyban. A település a Közép-dunántúli Operatív Program (KDOP) keretében „Kerékpárút hálózat fejlesztése” pályázott. Az eseményen ott volt Pál Béla, a regionális fejlesztési tanács elnöke, Nagy Jenő országgyűlési képviselő, Kovács Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, valamint Tósoki Imre, Tihany polgármestere.
 

Pál Béla elmondta, hogy Tihany község, és ezen kívül 16 másik önkormányzat 1 milliárd forintra pályázott kerékpárutak fejlesztésére. A pályázók közül nyolc nyertes került ki, köztük Tihany, valamint Veszprém, Pápa és Tapolca is nyertek támogatást.

Tihany a pályázat keretében 53 846 110 forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A kerékpárút építésének összköltsége 67 307 638 forint lesz, melyből 1,8 km szakasz épül külterületen, további 1,3 km szakasz pedig belterületi részen. A beruházás 20 százalékban önerőből valósul meg, 80 százalékban az Európai Unió fedezi. A hálózat fejlesztése lehetővé teszi a település 71-es főúttal, valamint közutakkal való összeköttetését. Ezenfelül biztonságos lehetőséget kínál a térségen belüli közlekedésre: a diákok könnyebben eljuthatnak az iskolába, többek között a munkahelyek és a közszolgálati intézmények is egyszerűbben megközelíthetővé válnak. Pál Béla új információként bejelentette: a Dózsa György utca útburkolatának felújítására nyert 3,5 millió forintnyi támogatás is lehetővé teszi, hogy a fejlesztések árán Tihany rendelkezzen az egyik legnagyobb turisztikai vonzerővel.

Tósoki Imre elmondta, hogy készítik már a tihanyi kerékpárút következő ütemeinek terveit, jövő évre vonatkozóan a hajóállomásig, azt követően pedig a kompkikötőig. Majd hozzátette: a mostani fejlesztés nemcsak a minőségi és kerékpáros turizmust szolgálja ki, hanem garantálja a tihanyi üdülőkörzet, az örvényesi társönkormányzat biztonságos megközelítését, valamint ide vonzza a sportolni vágyókat és turistákat.

Nagy Jenő a sajtótájékoztatón elhangzottakat annyival egészítette ki, hogy ezt a csodálatos, történelmileg és turisztikailag is kiemelkedő területet azért is fontos fejleszteni, hogy megőrizzék az utókor számára a nemzeti park értékeit. Ennek érdekében nem engedélyezik a község túlépítését, és a környezetnek is meg kell maradnia olyannak, amilyennek megismertük.

Utolsó felszólalóként Kovács Tamás a kerékpárút pályázati előkészítésének sikerességéről beszélt, s a forgalom biztonságát hangsúlyozta.

A Vehír információja szerint még a szezonban befejeződnek a kerékpárút építési munkálatai, s a kivitelezők átadják azt rendeltetésének.
Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.