Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Szívtől szívig / Almádi gondolatok a gyermek-szívátültetésről

2008. július 9. 15:30 // Forrás: Vecsey Kiss Mária
Balatonalmádi a második otthona a gyermek-szívsebész professzornak. Korunk sztárcsináló, gellert kapott világában nem a fontos hírek szokták beborítani a címlapokat, nem az értékek szétkürtölésétől hangos a média, a „divatos” magazinok sem a kiváló emberek életpályáinak bemutatásától remélik példányszámaik növekedését. Azt pedig még Balatonalmádiban is kevesen tudják, hogy a hazai gyermek-szívátültetéseket végző orvosprofesszor évtizedek óta itteni nyaralójában tölti minden szabadidejét, és imádja ezt a várost. Az első gyermek-szívátültetés Magyarországon 2007. október 18-án, a második 2008. március 14-én történt. Mindkettő dr. Hartyánszky István gyermek-szívsebész nevéhez kötődik.
- Hosszú utat járt be a szívsebészet idáig – avat be a szakma történetébe a gyermekszívek professzora. - A XIX. század végéig elképzelhetetlennek tartották, hogy e fontos emberi szervet akár csak megérintsék. Az első magyarországi, valóban a szíven történő operációk az 1950-es években kezdődtek, egy évtizeddel később pedig lehetőség nyílott a testen kívüli keringetést alkalmazó, nyitott szívműtétekre. 1992 januárjában hazánkban is megtörténhetett a legelső felnőtt szív-átültetés, s a tavalyi évtől a csecsemő- és gyermek-szívtranszplantációk elöl is elhárultak az akadályok.

Harminc évvel ezelőtt orvosokból, nővérekből összeállt egy remek kis csapat, amelynek az ezredfordulóra sikerült 30%-ról 3%-ra csökkenteni a veleszületett szívfejlődési rendellenességek miatti halandóságot. A jól felkészült szívsebészek mellett szükség volt egy nagy tudású nővérgárdára, akik nélkül elképzelhetetlen lett volna ez az eredmény. Kemény munka várt rájuk, bármilyen gondatlanság tönkre tehette volna az orvos-csoport munkáját. Ez a kiművelt, stabil nővérgárda óriási szerepet vállalt abban is, hogy kinevelődjön egy megbízható utánpótlás-generáció. Az akkori, felbecsülhetetlen érdemű nővérgárda alapító tagjai a később családostól Balatonalmádiba költöző Keszeyné Pataky Mariann és Zöldné Surányi Mária voltak. Ennek a csapatmunkának köszönhetően jutottunk el odáig, hogy mára felkészülhettünk a várható, évi kb. 5-10 gyermek-szívátültetésre. A hazai gyermek-szívsebészet a nemzetközi élmezőnyben van, jó eredménnyel mindent meg tudunk operálni. Az anyagi, személyzeti hiányosságokat pluszmunkával igyekszünk pótolni.
A műtötteket
életük végéig figyelemmel kell kísérni, hiszen egy ilyen súlyos beavatkozás sok veszéllyel jár. A csecsemő- és gyermek-szívműtét rendkívül összetett folyamat, de a 470 grammos koraszülöttől a (betegségben elhízott) 90 kilós fiatalig igen változatos a „beteganyag” is. Újszülötteknél már csak a méretek miatt is rendkívüli nehézséget jelent a donor kérdése - csöppnyi mellkasba csak pici szív fér be. A nagyobbaknál pedig nem kis technikai nehézséget okoz egy már többször operált szívet pótolni. Az idő szűkössége miatt pontosan összehangolt kapcsolatban kell lenni a donor-szívet kiemelő teammel, hiszen egy kivett szívet négy órán belül pótolni kell. Érdekességként említem, hogy ezt a munkát - a donor-szív kivételét - felnőtt-szívsebész fiam végezte. Feleségem gyermekkardiológus, így az elő- és utógondozásba ő is besegít, közvetlen kollégáim is szinte valamennyien itt kezdő, legalább húsz éve együttdolgozó, összetartó szakemberek.
- Az ilyen nehéz műtétekre hogyan lehet lelkileg fölkészülni?

- Minden műtét a legnagyobb tudáson alapuló, lelkiismeretes felkészülést igényel. A nehéz műtétekre ez még inkább igaz. Technikai megoldások nagyon sokszor Almádiban jutnak eszembe, hiszen harmincöt éve szinte menekülünk ide a sok ügyelet, munka után. Ez a gyönyörű tájék, a csönd, a jó levegő, a madárcsicsergés olyan élvezetet jelent, ami feltölti az embert energiával, és a gondolkodásnak is remek lehetőséget biztosít. A hétvégéket és a nyarakat itt töltjük, újabban már a négy unoka is jön velünk. Nem hagynának ki egyetlen almádi ünnepséget sem - március 15-ét, lovasversenyt, kovácstalálkozót, Péter-Pál napi vásárt, tökfesztivált, szüreti felvonulást. Ilyen hangulatos eseményeket Pesten nem láthatunk. Mi itt csak szép és jó dolgokat tapasztalunk, igyekszünk ezeket saját épülésünkre fordítani. Az itteni pihenés hozzásegít a felelősségteljes munka minél jobb elvégzéséhez.
Kintli Tímea
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.