Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Adni jó!

2008. július 9. 20:01 // Forrás: Az EU Régiók Bizottsága tagja: dr. Szalay András
Európai Fejlesztési Napok lesznek Strasbourgban 2008. november 15-17. között különleges tartalommal és különleges összetételű résztvevőkkel. Tagállami helyi és területi önkormányzatok vezetőiről és fejlődő országbeli megfelelőikről van szó, akik legfeljebb egy éve már kapcsolatban állnak egymással, vagy szeretnének partneri viszonyra lépni az észak-dél párbeszéd és a szolidaritás mentén.

A partnereknek a devtwinning@ec.europa.eu címen kell jelentkezniük szeptember 20-ig. Legfeljebb 20 oldal terjedelemben jelezniük kell ebben, hogy kapcsolataik tartós fejlesztésére törekszenek, melyek a partnerség legfontosabb céljai, milyen akciókat kívánnak megvalósítani és milyen eredményeket várnak el. Ez a dokumentum készülhet magyar nyelven is. Ellenben angolul vagy franciául kell beadni egy 3 oldalas összefoglalót a legfontosabb információkkal a fejlődő országbeli partnerről és az együttműködés tartalmi kérdéseiről.

A bíráló bizottság által kiválasztott partnerek kapnak meghívást Strasbourgba, hogy ott együttesen és ünnepélyesen aláírják az együttműködési szerződést. A fejlődő országbeli partner képviselője teljes úti- és szállásköltség térítés kap az EU-tól.

Honnan ez a gondolat? Miért jó ez Európának? Az év és különösen a francia elnökség központi témája a helyhatóságok szerepe a fejlődésben. A Dél fejlődése mindenkinek fontos, hisz politikailag és morálisan egyaránt elfogadhatatlan, hogy a 21. században a világ jelentős hányada él mély szegénységben, ráadásul elszenvedője a klímaváltozásnak és az élelmiszer válságnak. Az emberek mindennapi életéhez közeli önkormányzati kapcsolatok fejlesztése képes olyan energiákat mobilizálni, melyek konkrét és hasznos projektek formájában öltenek testet és viszonylag kis költségekkel realizálhatók. Sok-sok ilyen partnerség észak és dél között hozzá tud járulni ahhoz, hogy a világ megváltozzon és a szegénység gyorsabban csökkenjen.

(Részletes információ nyerhető magyarul is:

http://ec.europa.eu/development/policies/9interventionareas/twinning_en.cfm) 

A hagyományos testvérvárosi kapcsolatoknak egy valóban új dimenziójáról van szó, mely ráadásul a megszokott módon nem is működtethető. Nagyobb tehervállalás az európai partnertől várható el az ilyen kapcsolatban, úgymint a szolidaritás egyik megjelenési formája. A hazai gyakorlattól talán kicsit idegen az a nézőpont, hogy bizony mi a világ szerencsésebb felén élünk, demokratikus viszonyok között és épp ezért is tartozunk felelősséggel a világ másik, ugyanakkor nagyobb fele iránt. Ezt a felelősségérzetünket fejezhetjük ki ebben az akcióban való részvételünkkel és természetesen a partnerkapcsolat hosszabb távú fenntartásával. Kétségtelen, hogy elég innovatívnak és vállalkozó szelleműnek kell lenni egy ilyen kapcsolat beindításához. Ha első gondolatra nem is kézenfekvő, de egy ilyen projekt hozzájárulhat nemzeti önbecsülésünk és lokálpatriotizmusunk erősítéséhez is.

Mi magyarok, közép-dunántúliak miért is ne vennénk ebben részt?

A pálya szabad, hisz adni jó!

Zatkalik András
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.