2019. augusztus 20., kedd
István névnap

Fesztiválok fény-sebességgel

Szénsavas vodka málnaszörppel, ez a fény. A fesztiválokon Veszprém, pontosabban a Bárka védjegyévé vált. Az utóbbi időben kakaóval is isszák.

Az úgynevezett sarki fény fesztiválital volt a Szigeten 1998 és 2000 között. Rengeteg fogyott belőle, mi is ott találkoztunk vele először. A detoxikáló sátor ennek köszönhetően töltődött fel napról napra, ugyanis a recept akkoriban úgy állt össze, hogy egy deci vodkára öntöttek citromlevet, s aki tízet megivott ebből, kapott ajándékba egy ruszkaja pólót. Nem sikerült mindenkinek – emlékszik vissza a kezdetekre Macó (Magyar László). – Galó (Rácz Gábor) barátommal mi is ott fogyasztottunk, majd előkerült egy szódásszifon, így született meg a Fény. Megkerestük az eredeti kocsma tulajdonosát, aki áldását adta ránk és az italunkra, amit azóta is bőségesen mérünk a Bárkában és a fesztiválokon.

– Az ismert vodkagyártók az utóbbi időben próbálják lemásolni a tőlünk látottakat („fény másolat”), illetve több kocsmában is árulják. Ezt egyáltalán nem bánjuk, mert ha valaki iszik egy ilyet valahol az országban, az nekünk a fesztiválokon potenciális vendég, mert csak nálunk fogyaszthat fényt. Ez az igazi nulla forintos marketing – mondja mosolyogva Macó. Gondoltak arra, hogy levédetik a receptet, de végül belátták, semmi értelme. – Ha valaki egy kicsit is módosít az előállítás során, máris nem ugyanarról beszélünk. Hozzáteszi, a fény hivatalosan koktélital.


Macó (Magyar László)

– Szeretjük a fényt, a vodkát málnaszörppel – nyomatékosítja a veszprémi vállalkozó, amit nem olyan egyszerű elkészíteni, mint ahogy az elsőre tűnik – Figyelni kell a szén-dioxid mennyiségére, az ital hőmérsékletére, ha ezek nem felelnek meg, inkább ki se adom – jegyzi meg. A szóbeszéddel ellentétben a fény nem üt jobban, mint bármi más, csak a szén-dioxidnak köszönhetően gyorsabban hat, előbb kerül az alkohol a véráramba.

A recept egyébként folyamatosan változik, a szörp helyett lehet abszint, spitz, illetve mostanában egyre gyakrabban váltja fel a kakaó. – Rettentően csúnyán néz ki, de az íze nagyon jó – teszi hozzá. Elárulta, a tesztelések során savanyú káposztalé is előkerült.

A nyár folyamán közel egy tucat fesztiválra jutnak el, annak ellenére, hogy van olyan buli, ahova be se engedik őket, mert másoktól veszik el a forgalmat. Ami a rendezvényeket illeti, a VOLT családias, a Sound prémium fesztivál – itt a fényt is többért árusítják. – A Szigeten rengeteg külföldi jön, szerencsére ők is szeretik az italt. Az ország keleti felén azonban nem tudunk érvényesülni, ott inkább a pálinka fogy – véli Macó, aki fejben már Zamárdiban jár, ahol Galóval együtt bizonyára a legnagyobb fényt biztosítják az éjszakában.