Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jól pályázott a megye / – félmilliárd forint támogatás állami költségvetésből –

2008. július 10. 16:55
Míg 2007-ben egymilliárd, addig az idei évben 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre állami költségvetésből származó források, vissza nem térítendő támogatások megszerzésére pályázati úton – mondta a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke csütörtökön Szentkirályszabadján. A sajtótájékoztató helyszíne jelképes azért, mert a Veszprém megyei település az elmúlt évi „CÉDE” (Önkormányzati fejlesztések támogatása területi kötöttségek nélkül) pályázaton 5 millió forintot nyert el a polgármesteri hivatal tetőhéjazatának cseréjére, melynek munkálatai most folynak – tette hozzá Pál Béla.
A KDRFT elnöke arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a Fejlesztési Tanács július 4-i ülésén 1,5 milliárd összegű, hazai forrású pályázatról döntött. Veszprém megyében összesen 86 eredményes pályázat született, a támogatások összértéke pedig 468 862 388 forint.

A „CÉDE” pályázaton 26 Veszprém megyei nyertest hirdettek, a számukra megítélt támogatás mértéke 167 955 807 forint volt. A beérkezett pályázatok döntő többsége iskolák, óvodák, orvosi rendelők, temetők és ravatalozók épületeinek korszerűsítésére, játszóterek kialakítására irányult. Ezen a pályázaton nyert többek között Nagyvázsony 7,8 millió forintot a körjegyzőségi épület informatikai fejlesztésére és felújítására, valamint Szentkirályszabadja 8,8 millió forint összegű támogatást a Szondi és Akácfa utcák ivóvíz-hálózatának felújítására.

A TEKI (területi kiegyenlítést szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatása) pályázat keretében Veszprém megyében 26 nyertest hirdettek 67 973 248 forint összegű támogatással. Ebben az esetben a pályázatok többsége a helyi közterületek és a közbiztonság fejlesztésére, a közvilágítás energiatakarékos megoldására irányult. Ezen a pályázaton nyert többek között Mihályháza utcanév-táblák cseréjére, illetve járdafelújításra 14,8 millió forintot, valamint Badacsonytomaj közvilágítás bővítésre több mint 15 millió forintot.

Pál Béla végül elmondta, a TEÚT (szilárd burkolatú belterületi közutak burkolat felújításának támogatása) pályázaton 34 Veszprém megyei nyertes született, s a megítélt támogatás ebben az esetben 242,9 millió forint volt. E pályázat keretében nyert Szentkirályszabadja önkormányzata 3,8 millió forintot az Ady és Kossuth utcák felújítására, valamint 2,5 millió forintot a Zrínyi, Szente és Esze Tamás utcák burkolatának felújítására.

Hartmann Ferenc, a KDRFT tagja a tájékoztatón arról számolt be, hogy Veszprém az elmúlt két évben 1,5 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el európai uniós, illetve hazai forrásból. Legutóbb a KDRFT döntése alapján az Óvári Ferenc utca felújítására 7,4 millió forintot, a gyulafirátóti Halastói utca felújítására 4,9 milliót, a Munkácsy utca felújításra 12,4 milliót, valamint a kádártai Hidegkút utca felújítására 2,4 millió forint összegű támogatást nyert el a megyeszékhely. Ezek összértéke meghaladja a 27 millió forintot.

Szentkirályszabadja polgármestere szerint a 2200 lakosú település életében fontos a folyamatos fejlődés, ennek pedig feltétele a pénzügyi forrás, s ezzel együtt jó pályázatok készítése valamint az önerő. Iványi András elmondta, az önkormányzat épület tetőhéjazatának cseréje után a homlokzatot is felújítják, valamint újabb pályázatokat készítenek elő a hasonló sikerek reményében.


A település egyébként 2007-2008-ban összesen 26,5 millió forint összegű támogatást nyert el pályázati úton hazai forrásból. 

Zatkalik András
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.