Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jubileumi Lovasi Napok – tizedszer / – zsoldosok, énekesek, íjászok és népes közönség –

2008. július 12. 9:18 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória
A Balaton gyöngyszeme Lovas, amely ősidőktől kezdve szőlőtermesztéssel foglalkozik. Csupán párszáz lakosú falu, mégis itt rendezik meg 1999-től a hagyományteremtő, háromnapos rendezvénysorozatot, amely Lovasi Napok néven közismert szerte az országban. A program célja megismertetni a településre jellemző borokat, valamint a lóval kapcsolatos történelmi hagyományokat. Mindezek érdekében különféle látványos és szórakoztató produkciókkal készülnek a rendezők. A sikeres lebonyolításban nagy szerepe van a településen működő civil szervezeteknek, az állandó és nyaraló lakosoknak, a község támogatóinak, illetve mindazoknak, akik látogatják a Lovasi Napok rendezvényeit.
Péntek délután vette kezdetét a hétvégi történelmi visszatekintés és szórakozás látványos programokkal. A rendezvény kezdeti szakaszában Lucien Hervé Dialógus című kiállításának megnyitójára került sor, amelyen a magyar származású francia fotográfus hazánkban még nem látott felvételeinek kiállítása volt látható reneszánsz épületekről. A felvételek megtekintését követően a reneszánsz kort idéző zenés produkciónak lehettünk tanúi, amely 16. századi műveket adott elő megzenésített formában. Az előadásban közreműködött az Ars Renata együttes Virágh László vezetésével, Zádori Mária énekes, Kiváló Művész, valamint Szabó István lantművész. Ezt követően Kerényi József Kossuth- és Ybl-díjas építész tartott megnyitó beszédet.

A folytatásban Nagy Gyula festőművész Itália című kamara kiállítást tekinthették meg az érdeklődők, valamint Somogyi Győző grafikái alapján betekintést nyerhettek Mátyás király zsoldos nehézgyalogságának (a „fekete seregnek”) viseletébe, valamint fegyverzetébe. A képkiállításon a magyar könnyűgyalogság, gyalogos puskások, számszeríjász pajzsosok és angolnyárssal harcolók, vértes gyalogosok illusztrációi tekinthetők meg, valamint a XV. század második felének lovagi páncélzata látható.

A rendezvény nyitó felvonulással folytatódott a falu népével, illetve fellépőkkel korhű öltözetben az Alsóörs–Lovas elágazó–Fő út–Milleniumi Park útvonalon.

Az este folyamán kezdetét vette a reneszánsz kort idéző táncház, magyar reneszánsz zenei műsor, valamint Alsóörs és Lovas önkormányzatok néptánccsoportja és egy cigányzenekar színesítették a programot.

A hétvégén is tartó rendezvénysorozat további érdekes és színes produkciókkal, programokkal várja az érdeklődőket: lovas csatajelenet, török-magyar ütközet korhű öltözetben, a veszprémi Művész Czéh kiállítása. Az eseménysorozatot tűzijátékkal és utcabállal zárják.

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.