Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Éles: Mindenem a Veszprém

2011. július 14. 8:25
Az egykori világválogatott klasszist kézilabda iskolájának sikerei mellett a dominikai munkájáról, jövőbeni terveiről, álmairól is kérdeztük.

A veszprémi kézilabda drukkerek egykori elsőszámú kedvence, a volt világválogatott, tízszeres magyar bajnok, tízszeres Magyar Kupa-győztes, KEK-győztes Éles József napjainkban a nevével fémjelzett kézilabda iskolát igazgatja. A közelmúltban Dominikát is megjárt szakember nagy vágya azonban, hogy egyszer az MKB Veszprém KC kötelekében is bizonyíthassa rátermettségét.


Éles József

Az Éles Kézilabda Iskola SE növendékei kiválóan szerepeltek a gyermekbajnokság országos döntőiben. Az U10-es és az U9-es együttes bajnok lett, az U11-esek negyedikként zártak. Az U8-asok pedig vitatott körülmények között, egyetlen találattal maradtak alul a sorozat veszprémi fináléjában.

– Mi volt az alapötlet az ÉKI elindításakor?
– Tulajdonképpen spontán alakult az egyesület. Korábban Velky Mihály foglalkozott a gyerekek képzésével, ám ez a kezdeményezés a szakember elfoglaltságai miatt három-négy évvel ezelőtt abbamaradt. Ekkor örököltünk 12-13 játékost, akiket semmilyen név alatt nem tudtunk szerepeltetni, így megalakult az ÉKI. A nevemet adtam hozzá, feltételezve, hogy az vonzó, netán garancia lehet az érdeklődők számára. Az ötlet jónak bizonyult, hiszen mostanra közel száz növendékünk van. A létszámunk pedig folyamatosan nő, s az eredményeink is bizonyítják, hogy jó úton járunk.

– Bravúros idényen van túl az egyesület.
– Tavaly ugyanígy négy csapatunk szerepelt az országos fináléban, idén azonban ezt megfejeltük, hiszen a négy döntős csapatunk közül a 2000-es és a 2001-es korosztály is aranyat szerzett. A 2002-esek egyetlen meg nem adott góllal kaptak ki a veszprémi döntőben, ami miatt a mai napig keserű a szám íze. Összességében azonban nagyon szép évet zártunk.

– Hogyan tekint vissza az ominózus fináléra?
– Számomra rejtély, hogy egy ilyen profi játékvezető páros hogyan tudott ilyen hibát összehozni. Az egyikük ugyanis megadta a mérkőzés hajrájában dobott gólunkat, a békésiek fel is álltak a középkezdéshez, a másik játékvezető azonban érvénytelenítette a találatot, pedig a videofelvételen egyértelműen látszik, hogy gól volt. Ilyen hibát nem szabadna véteni egy döntőben, pláne úgy, hogy a vitás helyzetet a bírók meg sem beszélték egymás között. Mindezek miatt van bennem rossz érzés. A békési edző azt mondta, hogy nem látta a helyzetet, ami számomra nem érdemel fair play díjat. Ez azonban sajnos a kézilabdában benne van. Szegény gyerekeket rossz volt látni abban a szituációban, nagyon sokan sírtak, a szülők dühöngtek. Rossz érzés volt, de másnap már mindenki örült a második helynek.

– Névadó elnökként milyen feladatokat lát el a klubnál?
– Egy pici utánpótlás együttes vagyunk, így nálunk az elnök nem a székéből irányít. Az egyesületet én alapítottam a feleségemmel, így mi lettünk az elnök és az elnökhelyettes. Fazekas Nándor a titkár és a felesége a titkárnő, de rengeteget segítenek a szülők is. S ez így rendkívül jól működik. Ami a feladataimat illeti, én igazgatom a csapatokat, rengeteg edzést tartok, keresem, hogy kiket vonjunk be a munkába, s megyek a szponzorok után is.

– A segítői, munkatársai névsora sem mindennapi…
– Hiszek abban, hogy rendkívül fontos, hogy milyen emberek dolgoznak az utánpótlásban. Nem szeretném a testnevelő tanárok munkáját lekicsinyíteni, de úgy vélem, hogy a gyerekeknek a „nagy lépéseket” a kézilabdások tudják átadni. Az edzőim közé tartozik a KEK-győztes, sokszoros bajnok, válogatott Török Lajos. Fazekas Nándort nem kell bemutatnom, aki jelenleg is aktív a válogatott és a Veszprém elsőszámú kapusa. Tombor Csaba is aktív, volt válogatott, a Balatonfüred játékosa, Zsigmond György szintén nagy eredményekkel bír, a névsort pedig én zárom. Jelen pillanatban az országban ilyen neveket senki nem tud felsorakoztatni.

– Mit tart az utánpótlás nevelés legnagyobb szépségének?
– Azt, hogy a gyerekeket idehozzuk és arra a sportra neveljük, amely számomra világon a legszebb. Az iskolákban nagyon kevés a testnevelés óra, nálunk viszont egy héten akár ötször is edzenek. Amellett, hogy mozgást biztosítjuk számukra, a versenysportra neveljük őket. Persze nekem már az is nagy boldogság, hogy elhozzuk őket a számítógép elől. Jó látni, hogy milyen ügyes, tehetséges gyerekek vannak. Bízom benne, hogy ezt egyre többen észreveszik, felkarolják és sokkal több jó kézilabdás lesz, mint most. Mindemellett örömteli, hogy a gyerekek egy nagyon jó közösségben nőnek fel, s rengeteg barátra lelnek.

– Milyen a közös munka a saját gyermekeivel?
– Változó. Van, amikor nagyon jó hatással vagyok rájuk, s van, amikor kevésbé. Biztos, hogy ki tudják használni, hogy én vagyok az apjuk, s időnként többet engednek meg maguknak. A tizenkét éves Benedek már jobban felfogja, hogy a másfélórás foglalkozás alatt én az edzője vagyok, s nem az apukája. A kilencéves Zsombor egy habókos kisfiú, aki sokszor inkább a homokban szeretne játszani, mint kézilabdázni, de látom rajta, hogy őt is egyre jobban érdekli ez az egész. Picivel többet engedek meg nekik, mivel ők a fiaim, de egy bizonyos határon belül, hiszen valamennyi nebulót ugyanúgy tisztelem, szeretem, mint a fiaimat. A sport egyébként kiválóan formálja a gyerekeket, az együtt töltött foglalkozások, táborok alatt olyan magatartást vesznek fel, amely számomra külön büszkeség.

– A közelmúltban Dominikán vállalt munkát a női válogatott élén.
– Mint kiderült, ott szövetségi kapitányi poszt nem is létezik. A megállapodás értemében olyan marsallbotot adtak volna a kezembe, amellyel a teljes szakmai munkát koordináltam volna. Ebből aztán semmi nem valósult meg. Akikkel kapcsolatba kerültem nem igazán a becsületességükről voltak híresek. Latin-Amerika lazább hely, Európához képest egész más világ. Ígértek nekem 20-21 nagyon ügyes játékost, abból 8-10-et kaptam, akikről kiderült, hogy egyáltalán nem ügyesek. Ezt a keretet kizártnak tűnt felkészíteni egy világversenyre, hiszen semmilyen feltétel nem volt adott ahhoz, hogy a csapat bármit is elérjen. Nem láttam értelmét, hogy ott kint dolgozzam, s emiatt ne lássam a családomat.

– Milyen szerepet tölt be a szívében veszprémi klub? Milyen gyakran jár MKB-meccsekre?
– A Veszprém a mindenem. Már veszpréminek érzem magam, függetlenül attól, hogy 20-21 évet Pesten éltem. Hajnal Csabának köszönhetem, hogy annak idején kirángatott abból a fővárosi közegből, amelyben ott volt minden barátom, kötöttségem. Ha a klubvezető akkoriban nem olyan agilis, s nem jár naponta hozzánk „fűzni” engem és apukámat, soha nem kerültem volna Veszprémbe. Így rengeteget köszönhetek neki, s nagyon bízom benne, hogy valamikor tudok neki annyit segíteni, hogy ezt megháláljam. Nekem Veszprém rendkívül sokat jelent, függetlenül attól, hogy nem dolgozom a kötelékében, amely egy fájó pont számomra. Bízom azonban abban, hogy egyszer majd kapok lehetőséget, s akár mint másodedző, utánpótlásedző, vagy netán vezetőedző bizonyíthatok.

Ma már csak olyan meccsekre járok, amelynek van sportértéke. A magyar bajnokságban ilyen már nincs sajnos. Nagyon gyenge az NB I, egyszerűen katasztrófa. A második helyezett képes kikapni 13-14 góllal az elsőtől. Ezek már nem rangadók. Inkább a BL-találkozókra megyek, azok igazi derbik. Az ottani hangulat, a küzdelem, a kézilabda szépségei a mai napig magával ragad.

– Megfelelő ajánlat esetén vállalna ismét munkát a felnőtteknél?
– Igen, de most már megválogatnám, hogy milyen felkérést fogadjak el. Egyszer már darázsfészekbe nyúltam a kiskunhalasi szerepvállalással. Sokan mondták, hogy Józsi ne menj oda, mert az a csapat „halálra van ítélve”, én azonban hurokba dugtam a fejem, aminek meg is ittam a levét. Halason – Lepasován és Szarkán kívül – nem volt NB I szintű játékos, másodosztályú játékosokkal kellett volna bennmaradnom. Gyöngyösön olyan gondok voltak, amelyek nem tették lehetővé, hogy jó eredményt érjünk el. Eddig két felnőtt csapatom volt. Szerencsétlen dolog, de mindkettő kiesett. Most már megtanultam, hogy a rendkívül nagy optimizmusom ellenére nagyon oda kell figyelni, hogy hol vállaljak munkát. S azt is megtapasztaltam, hogy öt-hat hónap alatt nem lehetet csapatot varázsolni. A minap hallottam egy jó mondást: a jó edző az, akinek jó csapata van. Most már olyan csapatot szeretnék, ahol bebizonyíthatom, hogy jó edző vagyok. Nagyon rossz anyagból ugyanis – lehet bárki az edző – kizárt dolog, hogy jó csapatot csináljon. Ez olyan, mint a Forma-1. Schumacher – aki a kedvenc versenyzőm volt – amíg a világ legjobb autójában ült, ő volt a legjobb, most azonban nem képes jó eredményre.

– Edzőként mi a legnagyobb álma?
– Magyarországon egyedül a Veszprémnek van arra sansza, hogy egy BL-ben a legjobb a négy közé jusson. Arra azonban sajnos nekik sincs esélyük, hogy megnyerjék a sorozatot, hacsak nem történik egy-két brutális jó igazolás. A nemzetközi mezőnyben olyan csapatok vannak, s olyan pénzek mozognak mögöttük, amivel a bakonyiak nem fognak tudni versenyezni. Én lennék a világ legboldogabb embere, ha egyszer Veszprémben kapnék olyan munkát, amellyel bizonyítani tudnék. Ez kiteljesedhet akár az utánpótlásban is. Nagyszerű lenne, ha kapnék egy utánpótlásvonalat, ahol minden évben ki tudnék nevelni egy-két jó játékost, akikhez az én nevem fűződne.

Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkör, 2023/2024
M GY D V LG KG GK P
1. Barca 11 10 0 1 371 310 61 20
2. Magdeburg 11 9 0 2 343 301 42 18
3. Telekom Veszprém 11 8 0 3 390 344 46 16
4. Montpellier 11 6 0 5 325 303 22 12
5. GOG 11 5 0 6 332 349 -17 10
6. Plock 11 3 0 8 293 308 -15 6
7. Porto 11 3 0 8 316 381 -65 6
8. Celje 11 0 0 11 313 387 -74 0
Utolsó módosítás: 2024. február 15. 22:46
Férfi kézilabda NB I, 2023/2024
M GY D V LG KG GK P
1. Telekom Veszprém 16 16 0 0 660 420 240 32
2. OTP Bank-Pick Szeged 15 13 0 2 536 433 103 26
3. MOL Tatabánya KC 15 10 0 5 442 420 22 20
4. Csurgói KK 16 8 2 6 463 467 -4 18
5. FTC-Green Collect 14 8 1 5 446 414 32 17
6. Balatonfüredi KSE 16 8 0 8 423 435 -12 16
7. CYEB-Budakalász 16 8 0 8 449 472 -23 16
8. Dabas KC 16 7 1 8 452 470 -18 15
9. HE-DO B.BRAUN Gyöngyös 15 6 2 7 441 463 -22 14
10. HSA NEKA 16 6 0 10 425 450 -25 12
11. Carbonex-Komló 16 5 0 11 422 467 -45 10
12. QHB Eger 15 5 0 10 378 459 -81 10
13. PLER-Budapest 16 3 2 11 430 505 -75 8
14. Fejér B.Á.L.- Veszprém 16 2 0 14 423 515 -92 4
Utolsó módosítás: 2024. február 17. 19:56
Események
Sorozat
Férfi kézilabda felkészülési mérkőzése, 2023/2024
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
KS Kielce
Időpont
2023. augusztus 24. 19:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
26-26
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2023/2024
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Gyöngyös
Időpont
2023. augusztus 26. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
49-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2023/2024
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Csurgó
Időpont
2023. augusztus 30. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
40-29
részletek
Sorozat
SEHA barátságos torna
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Eurofarm Peliszter
Időpont
2023. szeptember 1. 18:00
Helyszín
Törökország, Sakarya
Eredmény
35-28
részletek
Sorozat
SEHA barátságos torna
Hazai
Meskov Breszt
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. szeptember 2. 18:00
Helyszín
Törökország, Sakarya
Eredmény
31-32
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2023/2024
Hazai
Tatabánya
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. szeptember 9. 18:00
Helyszín
Tatabánya, Multifunkcionális Csarnok
Eredmény
24-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
Magdeburg
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. szeptember 14. 20:45
Helyszín
Magdeburg, Németország
Eredmény
28-33
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
PLER-Budapest
Időpont
2023. szeptember 16. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
37-21
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Montpellier
Időpont
2023. szeptember 21. 20:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
33-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
GOG
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. szeptember 28. 18:45
Helyszín
Odense, Dánia
Eredmény
36-30
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
FTC
Időpont
2023. október 4. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
45-34
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
QHB Eger
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. október 6. 18:00
Helyszín
Eger, Dr. Kemény Ferenc Sportcsarnok
Eredmény
22-51
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
FC Porto
Időpont
2023. október 11. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
44-34
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Dabas KC
Időpont
2023. október 14. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
44-25
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Wisla Plock
Időpont
2023. október 19. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
28-21
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
HSA NEKA
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. október 21. 18:00
Helyszín
Balatonboglár, NEKA Csarnok
Eredmény
32-40
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
Barça
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. október 26. 20:45
Helyszín
Barcelona, Palau Blaugrana
Eredmény
36-41
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
CYEB-Budakalász
Időpont
2023. október 28. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
47-28
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
OTP Bank-Pick Szeged
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. november 11. 17:00
Helyszín
Szeged, Pick Aréna
Eredmény
25-30
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
RK Celje
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. november 15. 18:45
Helyszín
Celje, Zlatorog Hall
Eredmény
33-40
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
RK Celje
Időpont
2023. november 23. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
41-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Carbonex-Komló
Időpont
2023. november 25. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
40-24
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Barça
Időpont
2023. november 30. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
30-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Fejér-B.Á.L. Veszprém
Időpont
2023. december 2. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
54-27
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL, 2023/24
Hazai
ORLEN Wisla Plock
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. december 7. 20:45
Helyszín
Plock, Orlen Arena
Eredmény
37-30
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I, 2023/24
Hazai
Balatonfüredi KSE
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2023. december 9. 18:00
Helyszín
Balatonfüred, Szabadidőközpont
Eredmény
21-46
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Csurgói KK
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. február 3. 18:00
Helyszín
Sótonyi László Sportcsarnok
Eredmény
23-36
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
MOL Tatabánya KC
Időpont
2024. február 10. 17:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
34-31
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
FC Porto
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. február 15. 20:45
Helyszín
Porto, Dragao Aréna
Eredmény
26-40
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
PLER-Budapest
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. február 17. 18:00
Helyszín
Budapest, Lőrinci Sportcsarnok
Eredmény
23-36
részletek
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
GOG
Időpont
holnap 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
HE-DO B.BRAUN Gyöngyös
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. február 24. 15:30
Helyszín
Gyöngyös, Dr. Fejes András Sport és Rendezvénycsarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
Montpellier HB
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. február 29. 20:45
Helyszín
Montpellier, FDI Stadium
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
QHB Eger
Időpont
2024. március 2. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda BL 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
SC Magdeburg
Időpont
2024. március 7. 18:45
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Dabas KC
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. március 23. 18:00
Helyszín
Dabas, OBO Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
HSA NEKA
Időpont
2024. március 30. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
CYEB-Budakalász
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. április 6. 17:00
Helyszín
Budakalász, Sportcsarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
OTP Bank-Pick Szeged
Időpont
2024. április 20. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
FTC-Green Collect
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. április 27. 18:00
Helyszín
Budapest, Elek Gyula Aréna
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Carbonex-Komló
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 4. 18:00
Helyszín
Komló, Sportközpont
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Fejér-B.Á.L. Veszprém
Vendég
Telekom Veszprém
Időpont
2024. május 15. 18:00
Helyszín
Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok
Eredmény
Sorozat
Férfi kézilabda NB I 2023/24
Hazai
Telekom Veszprém
Vendég
Balatonfüredi KSE
Időpont
2024. május 18. 18:00
Helyszín
Veszprém Aréna
Eredmény

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.