Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kifulladt a sztrájk / csak négy megyében folytatódik a demonstráció

2008. július 14. 14:43
A VDSZSZ délután 13 órától felfüggesztette a sztrájkot. A vasúttársaság jelenleg azon dolgozik, hogy mi hamarabb helyreálljon a rend a vasúti közlekedésben. Kiemelt figyelmet fordítanak a forgalom-szervezésben a budapesti elővárosi vonatközlekedésre, amely az esti órákra állhat helyre. A teljes menetrend várhatóan kedden, a reggeli órákban normalizálódik. A nemzetközi vonatjáratok minden bizonnyal holnap délre állnak vissza eredeti menetrendjükbe, - értesítette a Vehírt a MÁV Start Zrt Kommunikációs Igazgatósága. Megállapodás továbbra sincs. Egyelőre négy megyében folytatódik a demonstráció.
Már a reggeli órákban látszott, hogy könnyen kifulladhat a sztrájk, ugyanis jóval többen vették fel a munkát, mint ahányan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. A MÁV Zrt. adatai szerint a forgalom területén az éjszakai műszakban 1683 vasutas közül 1648 fő dolgozott. Ma már csak 2 százalék döntött a sztrájk mellett. A vonatok 30 százaléka így sem közlekedett hétfő délelőtt. Eddig annyit tudunk, hogy a Kaposvár-Fonyódi vonalon a vonatok Kaposfüredig, illetve onnantól, a Dombóvár-Gyékényes vonalon pedig Dombóvár-Taszár, illetve Kaposmérő-Gyékényes között járnak. Pécs és Szombathely között még bizonytalan ideig áll a forgalom. A balatoni vonalakon nincs fennakadás.

Ezzel még nem került pont az egyeztetés végére. A VDSZSZ-nél hosszú távú konfliktusra készülnek. A tiltakozást gördülő-sztrájkban folytatják, ami azt jelenti, hogy három-négy megyében kezdik, majd tovább vonul a hullám. Barna István a VDSZSZ ügyvivője eredményesnek ítélte az éjfél óta tartó munkabeszüntetést. Mint mondta, az ország keleti részén szinte teljesen megbénult a forgalom. A mostani demonstrációt főpróbának tekintik, a sztrájkot négy megyében, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplénben folytatják a vasutasok, mert úgymond  "lendületben vannak", és kitartanak a követeléseik mellett.

A munkabeszüntetés hajnalban azután kezdődött újra, hogy nem született megállapodás a VDSZSZ és a MÁV-társaságok között a vasárnap esti egyeztetésen még az elégséges szolgáltatásról sem. A szakszervezet február óta egyeztet a MÁV-val. A megajánlott 6,9 százalékos béremelés felett 10 százalékos többletemelést követelnek, továbbá valamennyi vasúti dolgozó számára fejenként 250 ezer forint kifizetését a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Az anyagi követeléseiken túl azt szeretnék elérni, hogy a korábban leépítésre kijelölt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás.

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.