Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Megalakult az 1. Futsal Club Veszprém!

2011. július 22. 17:04
Tizenhat fős kerettel az NB II-ben indul városunk első futsalcsapata, amely az egyetem tornacsarnokában várja az érdeklődőket.

A veszprémi futsal-együttes (sportágismertető a kiemelt írásunkban) az NB II Nyugati csoportjában kezdheti meg első idényét, amelynek mezőnyét a nevezéstől függőn 12-14 csapat alkothatja. Az alakukat otthona a stadion tornacsarnoka lesz, ahol a bajnokság rajtjáig még kisebb átalakításokat kell végeznie a klub vezetésének.


A klub címere

A 1. Futsal Club Veszprém Németh Gábor és Tóth Gábor szakmai irányítása mellett 16 fős kerettel vág neki a munkának. A klub megalakulásnak körülményeiről, a kitűzött célokról, s magáról a sportágról Rajki Tamás ügyvezetőt kérdeztük.

– Mi adta az ötletet az induláshoz?
– Helyi focikedvelők gondolatában fogalmazódott meg az ötlet, hogy a hazánkban is egyre népszerűbb futsalt meghonosítsuk Veszprémben, illetve a megyében is. Így a városi kispályás bajnokság sikereire és népszerűségére alapozva megalakítottuk az egyesületet.


Rajki Tamás

– Újonnan alakuló egyesületként melyek a legnagyobb nehézségeik? Kinek a támogatására számíthatnak?
– A városi labdarúgócsapatokkal egyeztetve és közösen gondolkodva alakítottuk ki a közép- és hosszú távú koncepciónkat, mely biztos alapokra helyezi a sportág stabilitását. Ebben nagy segítségünkre voltak a helyi vállalkozók, akik a lokálpatriotizmust előtérbe helyezve támogatnak minket. Ebből kifolyólag a város elvi támogatása elegendő számunkra, s nem veszünk el az amúgy is szűkös sportalapból.

– Elkerülhető-e, hogy ne tekintsék Önöket a nagypályás csapat „konkurensének”?
– Bár szinte két külön sportágról beszélünk, természetesen mi is a gondoltunk kérdésben feltett felvetésre, ezért leültünk és megbeszéltük a közös és egymás melletti munka lehetőségeit a nagypályás csapat illetékeseivel.

– Tervezik-e az együttműködést a város oktatási intézményeivel?
– Utánpótláscsapat indítása nem kötelező a bajnokságban, ennek ellenére "építjük" a jövőt és nekifogunk az utánpótlásrendszer kiépítésének. A fiatalok nevelését egyébként is az egyik kiemelt feladatunknak tartjuk, ezét több oktatási intézménnyel felvettük már a kapcsolatot és iskolai szinten elindítjuk az utánpótlásképzésünket. Emellett szoros együttműködést kívánunk kialakítani a helyi nagypályás utánpótlás egyesülettel, a Veszprém FC USE-val is.

– Mi lehet a cél az első idényben?
– Az NB II elején szeretnénk végezni, de örömmel állnánk a feladat elé, ha sikerülne kivívnunk a feljutást is. A célunk egy szerethető csapat kialakítása. A támogatók rövidtávú elvárása pedig a magasabb osztályba lépés, amely természetesen már más alapokon lenne működtethető.

– Mit tart ennek a sportág szépségének? Mivel csalogatna ki egy nézőt a meccseikre?
– Látványos, technikás játék, amely a foci szépségeit mutatja meg a nézőknek. A terem specialitása miatt folyamatosan történik valami, nincs szünet, folyamatosan van esemény. Első edzőmeccsünkön közel 200 néző volt jelen, amely bizakodásra adhat okot.

– Ön milyen viszonyban vagy ezzel a sporttal?
– Húsz éve űzöm ezt a gyönyörű sportágat, amely örök szerelmem. Gyermekem születése miatt a fontossági sorrend átalakult, de ilyen formában is örömmel veszek részt egy új egyesület felépítésében. Abban maradtunk, ha nagyon "ég a ház", besegítek még a csapatnak, de elsősorban a háttérből szeretném őket segíteni.

Sportágismertető

A futsal a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik (mindkettő azt jelenti: teremfoci.) A látványos, gyors, „trükkös” játékelemekben gazdag sportág rohamosan növekvő népszerűségnek örvend világszerte.

A legfontosabb különbség a futsal és a hazánkban egyelőre még jóval szélesebb réteg által űzött kispályás futball között, hogy előbbi verseny-, utóbbi pedig tömegsport. A futsalt – amely a nagypályás játékhoz hasonlóan a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) égisze alá tartozik – világszerte valódi versenysportként kezelik. Mind válogatott, mind klubszinten rangos világversenyeket rendeznek a legjobbak számára. Ezzel szemben a kispályás foci a szabadidősport kategóriába tartozik, ahol nincs felmenő versenyrendszer.

Szintén lényeges eltérés mutatkozik a felállásban is. A kispályán hagyományos 5+1-es felállással szemben ugyanis futsalban egy kapus és négy mezőnyjátékos szerepel egy csapatban egyszerre. A játék során folyamatosan lehet cserélni, de csak a kijelölt vonalszakaszon keresztül, a cserék száma ugyanakkor legfeljebb hét lehet.

A játéktér méretei nagyon hasonlítanak a kézilabda pályáéhoz (40x20 m), amelynek szélét vonal és nem palánk határolja. A játékszer kisebb méretű, mint a labdarúgásnál használt és az egyéb fizikai tulajdonságai is mások. A játékidő kétszer 20 perc, de fontos különbség, hogy itt tiszta játékidő van (tehát, ha játékon kívül van a labda, áll az óra).

"Kedvcsinálóként" tekintse meg a sportág brazil klasszisáról, Falcaoról készített videóösszeállítást!

Zatkalik Dávid
Kovács Bálint
további cikkek
Élre áll a Fűzfő? – az idény eddigi legizgalmasabb mérkőzése következik vármegyei foci Élre áll a Fűzfő? – az idény eddigi legizgalmasabb mérkőzése következik A VEHIR.HU Veszprém vármegyei labdarúgó élvonal hétvégi fordulójában a listavezető Úrkút az üldöző Balatonfűzfő otthonába látogat. A csapatokat jelenleg két pont választja el egymástól, a tópartiak győzelem esetén megelőzhetik címvédő riválisukat. 2024. április 18. 8:06 Edzők és pénzek Erről jut eszembe… Edzők és pénzek „Csak azt kérem, hogy ne alázzatok meg... Ha jönnek az eredmények, meg fogtok fizetni. Ha pedig nem, akkor úgyis kirúgtok.” 2024. április 16. 7:02 A Fűzfő nyerte a rangadót, a Tihany tizenkettőt gurított vármegyei foci A Fűzfő nyerte a rangadót, a Tihany tizenkettőt gurított A VEHIR.HU Veszprém vármegyei labdarúgó I. osztály elmúlt hétvégéi fordulójában a második helyen álló Balatonfűzfő 1-0-ra nyert Pápán, míg a Tihany 12-0-ra múlta felül a sereghajtó Várpalotát – összefoglaló, képriport. 2024. április 15. 8:56 Fájó vereséget szenvedett a Practical VSC Practical VSC Fájó vereséget szenvedett a Practical VSC A több sebből is vérző Practical VSC az utolsó percben kapott találattal 2-1-re alulmaradt a vendég Bicskei TC ellen a labdarúgó NB III vasárnapi rangadóján. A címvédő veszprémiek hátránya immár hat pont a listavezető Tatabányával szemben. 2024. április 14. 19:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.