Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ékes: „A szocialista városvezetés kiárusítja Ajkát” / Eladja az ajkai önkormányzat a helyi távhő és kommunális szolgáltató vállalatot

2008. július 15. 17:31
Mára egyértelművé vált, hogy a szocialisták ki akarják árusítani a várost. Eladták az üzlethelyiségeket, egy régi patinás iskolát, 3 hektárnyi parkot a kórházi parkolóval, most az önkormányzati közszolgáltató cégekre került a sor - mondta a Vehírnek Ékes József országgyűlési képviselő, Ajka korábbi polgármestere. A Fidesz összegyűjtötte a szükséges mennyiségű aláírást, hogy népszavazásra bocsáthassák a kérdést, de a jegyző elutasította azt, mivel egy rendkívüli közgyűlésen bevonták a költségvetésbe a cégek eladásából remélt 1 milliárd forintot. Ékestől úgy tudjuk, bírósághoz fordultak, és bíznak a pozitív és gyors ítéletben, hiszen ha szeptember 3-ig nincs döntés, akkor már nem lehet mit tenni.

Ajkán a távhőt a Primér Kft., míg a hulladékgyűjtést és deponálást az Avar Kft. végzi. Előbbi a 60 éve működő Bakony Erőmű Rt. által biztosított melegvizet alkalmazza, így tud versenyképes lenni, és alacsony áron szolgáltatni. Ajkán mind a távhő, mind pedig a szemétdíj messze a legalacsonyabb az országban - mondta Ékes József. A képviselő emlékeztetett arra, hogy még polgármestersége idején 16 településsel együtt nyújtottak be pályázatot, majd nyertek el 390 millió forint támogatást a korszerű depóniára. 16 évre kaptak működési engedélyt, így ez idő alatt tartani tudják az alacsony szemétdíjat. Most okot ad az aggodalomra - mondta Ékes –, hogy mindkét cég, tehát az Avar Kft. és a Primér Kft. teljes tulajdonának 49 százalékát meg kívánja pályáztatni a szocialista városvezetés. A honatya szerint az a legveszélyesebb, hogy olyan feltételeket szabtak, ami a Bakony Erőművet például kizárja a potenciális pályázók sorából. Már lehet látni, hogy a Primérre egy, az Avarra négy pályázó van. Mindenki tudja, ki lesz a befutó - jelentette ki a korábbi polgármester. Véleménye szerint ha a választásokig nem is, de azt követően drasztikusan meg fognak emelkedni a közüzemi díjak, s az ajkaiak a bőrükön fogják érezni a város kiárusításának következményeit. Ékes József hozzátette, hogy ugyanaz folyik Ajkán, amit az országos példa is mutat: eltékozoljuk a vagyont. A képviselő úgy tudja, hogy az a cég, amely megnyeri majd a kiírt pályázatot, gázmotorokat fog telepíteni, melyek más városokban okozta botrányaitól hangos a média.


Az ajkai hőerőmű

A Fidesz azt szerette volna elérni, hogy népszavazáson dönthessenek az emberek az önkormányzati cégek eladásáról. Ehhez be is nyújtották a jegyzőhöz a szükséges mennyiségű aláírást. Schwartz Béla polgármester viszont rendkívüli közgyűlést hívott össze, melyen tételként bevonták a város költségvetésébe az egyébként messze áron alul értékesíteni kívánt cégek eladásából remélt 1 milliárd forint bevételt. Ennek tükrében a jegyző elutasította a kérelmet. A jelenlegi állás szerint tehát nem lesz népszavazás, eladják a vállalatokat. Ékes József viszont bírósághoz fordult, és bízik a gyors ítéletben, hiszen szeptember harmadikáig van még idő. Ha addig nem születik határozat, győztest hirdetnek, és megkötik a szerződést az említett cégekre.

Schwartz Béla közleménye

Az ajkai fideszesek, így Ékes József is eddig csak csúsztatásokkal próbálták hergelni és a hat éve irányító szocialista - szabad demokrata koalíció ellen hangolni a város lakosságát. Ám, mivel ez nem vezetett eredményre, most már nyílt hazudozásba kezdenek. Most például kijelenti a bukott polgármester a következőt: „…A Fidesz összegyűjtötte a szükséges mennyiségű aláírást, hogy népszavazásra bocsáthassák a kérdést, de a jegyző elutasította azt…” Ezzel szemben a valóság (ami egyébként bárki számára hozzáférhető Ajka hivatalos honlapján is!) teljesen más. Még arra sem volt képes a(z Ajkán ellenzéki) párt vezérkara – akiket egyébként a Vehir fotóján láthatnak- , hogy szabályos, a formai minimumnak megfelelő kérdőívet adjanak le hitelesítésre a jegyzői irodán (a tartalmi kifogásról most nem is beszélve)! Nemhogy összegyűlt volna tehát akár csak egyetlen aláírás is a népszavazáshoz, de már az aláírások gyűjthetőségét sem voltak képesek a törvénynek megfelelően megszervezni.

Ami pedig a város „kiárusítását” illeti: Ékes József hatmilliárdnyi vagyont hagyott maga mögött dicstelen távozásakor, a szocialista – szabad demokrata városvezetés ezt mára már meghatszorozta! Ezt úgy értük el, hogy a szükségtelen vagyontárgyainktól megszabadultunk, miközben az éppen Ékes Józsefék által elherdált Ipari Parkból és más területekről ingatlanokat vásároltunk és hasznosítottunk.

Sajnáljuk, hogy az ellenzékünk csak ilyen színvonalú félretájékoztatásokra képes, állításaik ugyanis a legegyszerűbben, mondhatni kézből cáfolhatók. Az is, hogy kizártuk volna a Bakonyi Erőmű Rt.-t a pályázatból. Az is hogy mi bármit is áron alul kívánunk értékesíteni. (Ezt egyébként honnan tudja Ékes József? Netán a jövőbe lát?)

 Nem érdemes több időt vesztegetni ilyen nívótlan és igaztalan kijelentésekre!

Füssy Angéla
további cikkek
Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. ma 10:19 A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.