Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Az Európa-bajnokot is legyőzte

2011. augusztus 4. 18:23 // Forrás: Veszprémi Dózsa SC
Elképesztő bravúr: Németh Zsanett, a Veszprémi Dózsa SC birkózója kadett korúként lett 5. a junior világbajnokságon.

A tavalyi ifjúsági olimpia 7. helyezettje igazi nagyhalat fogott a Bukarestben rendezett junior világbajnokságon: legyőzte az Európa-bajnok, ukrán Sztankovát. Zsanett jövőre lesz még csak junior korú, mégis kivívta a szövetségi kapitány bizalmát, amit ezzel a remek győzelemmel és a megszerzett 5. hellyel meg is hálált.


Németh Zsanett kék színű dresszben

Nem indult könnyen a Veszprémi Dózsa birkózója számára a kontinensviadal, hiszen nagyon nehéz sorsolást kapott. Mindjárt az első mérkőzésen a kontinensbajnokkal kellett megmérkőznie, majd a 72 kg-os súlycsoport abszolút esélyese, a kétszeres kadet- és háromszoros junior Európa-bajnok, orosz Natalja Vorobjova várt rá, aki az utolsó két junior világbajnokságot is megnyerte. A legkönnyebb ellenfélnek a jegyzett nemzetközi eredmény nélküli, lengyel Aleksandra Lewinska ígérkezett. A további ellenfelek között szerepelt az észt Epp Mäe, az idei junior EB bronzérmese, valamint a japán Akie Arai, aki tavaly 5. volt Ázsia juniorbajnokságán.

Az első találkozón az ukrán Sztankovával kellett megmérkőznie Zsanettnek, aki egy évvel korábban, az ifjúsági olimpián betusolta őt. Óriási taktikai csata folyt a szőnyegen, az első menet végén a magyar lány volt a kedvezményezett, amiből remekül jött ki. Sztankova nem volt hajlandó felvenni a kötelező alaphelyzetet, ezért megintették a bírók, Zsanett pedig két ponttal gazdagodott. A második menetben az ukrán lány volt a kedvezményezett, de nem tudta kihasználni a lehetőséget. Zsanett keményen védekezett, sőt, majdnem sikerült bebillentenie ellenfelét, de a bíró úgy látta, hogy még hiányzott pár centi. Ennek ellenére Zsanett mindkét menetet megnyerte, és legyőzte a kontinensbajnokot.

Az egyik Európa-bajnok után következett a másik: Zsanettal szemben az orosz Vorobjova állt, aki túl nagy falatnak bizonyult, tussal nyert, de mivel Vorobjova a döntőig menetelt, Zsanett a vigaszágon folytathatta a versenyt. Következett a lengyel Lewinska, akit okos birkózással, magabiztosan győzött le két menetben. Zsanett akciópontokat is szerzett, egy ledöntés, egy levitel és egy mögé kerülés miatt is pontok kerültek a neve mellé a pontozólapon.

Az újabb nyertes csata után következhetett a bronzmeccs a kínai Zhou Feng ellen, ebből a küzdelemből az ázsiai lány jött ki győztesen, tussal nyert. Zsanett így a végelszámolásnál az 5. helyen végzett, ami kiváló eredmény a Veszprémi Dózsa birkózójától, hiszen az idősebbekkel is fel tudta venni a versenyt, és egy kontinensbajnokot is le tudott győzni.

– Itthonról szurkoltunk Zsaninak, és nagyon örültünk neki, amikor meghallottuk az eredményt. Kezd beérni az a hihetetlenül kemény munka, amit az elmúlt években elvégzett. Zsani mindent feltett a birkózásra, rendkívül céltudatos, erős személyiség, amit most is bizonyított, hosszútávon meghatározó embere lehet a magyar birkózásnak. Nagyon kiegyensúlyozott a nemzetközi mezőny, ezért is nagy eredmény egy korosztállyal feljebb pontszerző helyen végezni, az Európa-bajnok legyőzése pedig magáért beszél – értékelte Németh Zsanett teljesítményét Izsák Károly, a Veszprémi Dózsa SC edzője.

Augusztusban még két világverseny is vár Zsanettre, de már a saját korosztályában: Elsőként a varsói Európa-bajnokság, majd a magyar rendezésű világbajnokság, ami Szombathelyen lesz augusztus végén. A berhidai születésű tehetség így hazai pályán is bizonyíthat a kadettek között.

Junior világbajnokság - női 72 kg

Nyolcaddöntő
Németh Zsanett – Karina Sztankova (ukrán) 2:0, 1:0
Negyeddöntő
Natalja Vorobjova (orosz) – Németh Zsanett tus, 6:0-nál
Vigaszág
Németh Zsanett – Aleksandra Lewinska (lengyel) 2:0, 2:0
Bronzmérkőzés
Zhou Feng (kínai) – Németh Zsanett tus, 4:0-nál, az 1:48. percben
Döntő
Vorobjova – Vescan 6:0, 3:2

Végeredmény
Junior-világbajnok: Natalja Vorobjova (Oroszország)
2. Cinthya Vescan (Franciaország)
3. Elmira Szizdikova (Kazahsztán) és Zhou Fang (Kína)
5. Laura Gavriliuc (Románia) és Németh Zsanett (Magyarország)
Forrás: Magyar Birkózó Szövetség

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.