Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Utcezene Fesztivál - „Vegyék lejjebb a hangerőt!” / A város vezetése odafigyel a lakossági bejelentésekre

2008. július 17. 12:58
A város különböző pontjain élő lakók hívták kedden éjszaka Debreczenyi Jánost, hogy kifogásolják az Utcazene Fesztivál hangerejét. A polgármester bejelentette, hogy bár fontos a városnak a rendezvény, mivel a fesztivált a lakók adóforintjaiból támogatják, elvárja, hogy a szervezők tegyenek eleget a lakosság kérésének és figyeljenek oda jobban a hangerőre. Azt, ami kedd éjszaka történt, nem fogjuk elviselni, - jelentette ki a polgármester. Muraközy Péter főrendező erre úgy reflektált, hogy eddig is megtettek mindent, amit tudtak. Felelősségtudóan igyekszik kezelni a helyzetet, de véleménye szerint mindig lesznek olyanok, akik valamit kifogásolni fognak.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy még csak nem is a Kossuth utca környékén lakók reakciója a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a városközponttól jóval távolabb lakók sem tudtak aludni. A házfalakról visszaverődik a hang és kilométerekre elviszi a zajt, - tette hozzá Debreczenyi János. Megtudtuk, hogy többek közt olyan nagymama és fiatal apuka is hívta, akik egész éjszaka ringatták a kicsiket. A polgármester hangsúlyozta, ahogy tavaly is, úgy idén is voltak egyeztetések – de úgy tűnik, ez nem vezetett eredményre. Amit a lakóknak kedd éjszaka meg kellett élniük, az nem ismétlődhet meg, - tette hozzá.

Muraközy Péter nem érti a vitát. Az mondta, előre lehetett tudni, hogy hangos lesz a zene, és kosszal jár a rendezvény. Sajnálja, hogy ez zavar egyes lakókat, de ő eddig is mindent megtett, hogy ne okozzanak bosszúságot az embereknek. Ennél többet tenni nem tudok – jelentette ki. Személyesen járja a színpadok környékét egész éjszaka, és ügyel arra, hogy rendbontás ne legyen és a rendőrséggel is folyamatosan konzultál. Úgy tudja, hogy 20-30 bejelentés érkezett első éjszaka a rendőrségre a zaj miatt, az önkormányzathoz pedig mindössze kettő, a második napon pedig már egy sem. Ennek nem az az oka, hogy lecsavarták volna a potmétert, talán a basszus volt kevesebb a szerda esti zenekaroknál. Hozzátette, hogy előzetesen egy szakmai céggel készíttettek kimutatásokat, hogy a fesztivál hangban milyen terhelést fog jelenteni a városnak, amit le is adtak az önkormányzatnak, a megfelelő engedélyeknek pedig birtokában vannak.

A város vezetésének az a fontos, hogy a lakosság érezze, hogy figyelnek a véleményükre. Kötelességünk, hogy kiálljunk a lakók mellett és arra kérjük a rendezőt, halkítson. Senki sem élheti meg büntetésként ezt a fesztivált, hanem örömmel legyen annak részese, mondta Debreczenyi János.

Veszprém önkormányzata egyébként korábban kiemelt rendezvényként évi 8,3 millió forint támogatást ítélt meg az Utcazene Fesztiválnak, ebből előre 6 millió fizettek ki. A fennmaradó összeget akkor adjuk át, ha a szervezők tartják magukat a kötelezettségeikhez, és igyekeznek megoldani a problémát - jelentette ki a polgármester.

Füssy Angéla
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.