Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Éghajlatváltozásra készülnek a Balaton régióban / gyűjtik a tapasztalatokat

2008. július 18. 10:11 // Forrás: Balatoni Integrációs Kht.
A Balatoni Adaptációs Mintaprojekt keretében a Balatoni Integrációs Kht. nemzetközi partnerszervezetekkel együttműködve az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt lehetséges hatásait és az ezekre adandó válaszokat a vizsgálja.
Az elmúlt években az időjárással és éghajlattal kapcsolatos katasztrófaesetek száma megnövekedtet, mely jól szemlélteti, hogy az emberi tevékenységek egyre intenzívebben változtatják a Föld éghajlatát. Az éghajlat-változási folyamatok lassítása, mérséklése és végül vissza­fordítása a fő kiváltó okok (pl. üvegházhatású gázok kibocsátása, erdőkivágások) megszüntetését kívánják, azonban emellett elengedhetetlen az alkalmazkodási (adaptációs) intézkedések megvalósítása is, amelyek a légköri folyamatok nagy tehetetlensége miatt elkerülhetetlenül fellépő hatásokhoz történő alkalmazkodásra vonatkoznak.

A Balatoni Adaptációs Mintaprojekt keretében a Balatoni Integrációs Kht. nemzetközi partnerszervezetekkel együttműködve az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt lehetséges hatásait és az ezekre adandó válaszokat a vizsgálja. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a Balaton ökológiai és társadalmi-gazdasági sérülékenységének, illetve a megváltozott feltételekhez való alkalmazkodóképességének megértéséhez. A célok megvalósítása érdekében a projekt elősegíti ezen szempontok bevonását a döntéshozatalba is.

A projekt keretében a korábbi alkalmazkodási tapasztalatok áttekintése és a megváltozott helyzethez való alkalmazkodás elősegítése érdekében 2007 októbere és 2008 februárja közötti hóna­pokban fórum-sorozatot szerveztek a régióban.



A Balaton régió éghajlati változásának bemutatása céljából július 2-án újabb műhelyfoglalkozást szervezett Siófokon, ahol a projektben meghatározott sérülékenységi területekre, a kidolgozott indikátor rendszerre és a korábbi műhelyfoglalkozásokon megfogalmazott alkalmazkodási lehetőségekre alapozva bemutatták a térséget érintő lehetséges éghajlat-változási integrált jövőképek.

Ezekből kiindulva, a résztvevők aktív bevonásával körvonalazódott az alkalmazkodást és a fenntarthatóság tágabb szempontjait ötvöző balatoni jövőkép főbb stratégiai és szakpolitikai elemei.

A workshop megfelelő lehetőséget biztosított az alkalmazkodási lehetőségek megvitatása és a lehetséges éghajlat-változási forgatókönyvek áttekintésére, melyek elengedhetetlenek a glo­bális változások hatásaihoz való sikeres alkalmazkodáshoz.
Zatkalik András
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.