Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az érték megmarad / – bontás alatt a bútorgyár régi épületei –

2008. július 18. 12:09
Ha a lerombolandó értéktelen, akkor a rombolás önmagában is értelmes cselekedet – tartja Tor Age Bringsvaard szállóigéje. Minden bizonnyal ez igaz a Balaton Bútorgyár régi épületegyüttesére is. A 22.650 m2 alapterületű ingatlan a város szívében fekszik az egykori vasútállomás, tejipari vállalat és a mai Balaton Pláza, az OMV benzinkút szomszédságában. Idősebbek még emlékezhetnek a közeli vasúti felüljáróra, a kevésbé idősek meg a gyár műszakváltását jelző hangos dudaszóra. Akik pedig egyikre sem, hát a bútorgyár kitűnő termékeire minden bizonnyal igen.
Az idő előrehaladtával a cég kiköltözött a központból, a telep új tulajdonos kezébe került.

Ott-jártunkkor is javában folytak a bontás munkálatai. Innen tolmácsoljuk köszönetünket a Székhely 2007 Kft. (a terület új tulajdonosa) igazgatójának, Ney Ferencnének a bebocsátási engedélyért.

Tapasztalataink szerint példásan végzik munkájukat a bontók: az embereken ott a védősisak, a gépek precízen „harapdálják” a vasbetont, a falakat. Ahol már lehetséges, külön is választották a hasznosat, a veszélyeset, de még az érdekeset is. Ilyenek például a múzeumba való bélyeges téglák. Ezek rövidesen az ország egyik legegyedibb gyűjteményébe, a várban található téglamúzeumba kerülnek, ezzel is gyarapítva a különleges építőanyagok sorát.

Külön halmokba gyűjtik az alumíniumot, a vasat, a kábeleket, a palát, a fát stb. Mindennek a békéjéről őrző-védő szolgálat gondoskodik, no meg egy tekintélyt parancsoló külsejű kutya.

Információink szerint november végére az egész térséget kitakarítják, hogy a helyén valami új létesülhessen. Sajnos, erről nem sikerült idáig információt szereznünk, a megkérdezettek tapintatosan hallgatnak. Annyi azonban szinte bizonyos, hogy kereskedelmi egységek települnek a könnyen megközelíthető, nagyon értékes területre.

A városbeliek minden bizonnyal emlékeznek az igazgatósági épületre. Sokan féltették ezt is az enyészettől. Nos, megnyugtathatjuk a kételkedőket: a műemléknek számító épület fennmarad, ám leendő funkciója még bizonytalan! Ugyanígy pompás belső része a mesterien faragott lépcsőfordulóval.

Az egyik – neve elhallgatását kérő – régi dolgozó elmondta, hogy volt idő, amikor hatszázan is voltak, s váltott műszakban készítették a bútorokat. A gyárban igazi kollektívák alakultak ki, s aki igazi Balaton Bútorgyárosnak érezte magát, büszke volt megélhetést adó munkahelyére.

Zatkalik András
további cikkek
Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éve nyújt biztonságot az időseknek a Török Ignác utcai idősek otthona Huszonöt éves fennállását ünnepelte pénteken az Egyesített Szociális Intézmény Török Ignác utcai idősek otthona.  2024. szeptember 6. 21:12 Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Európai Unió Navracsics Tibor: a kohéziós politika meghatározó maradhat Reményeink szerint a decemberi EU-csúcson rögzítik, hogy a kohéziós politika a jövőben is meghatározó lesz az unió versenyképessége és a demográfiai helyzet javításában - mondta Navracsics Tibor a kohéziós politikáért felelős miniszterek pénteki budapesti informális találkozója után. 2024. szeptember 6. 14:52 Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei volt az északi félteke legmelegebb nyara az EU klímafigyelő szolgálata szerint Az idei nyár volt a legmelegebb az északi féltekén a feljegyzések kezdete óta - jelentette be pénteken az Európai Unió Copernicus klímafigyelő szolgálata, hozzátéve: nagy a valószínűsége, hogy az idei év pedig a valaha mért legmelegebb év lesz. 2024. szeptember 6. 9:38 Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Millenniumi emlékmű Lezajlott a rendkívüli közgyűlési vitája a millenniumi emlékműről Több mint egyórás vita zajlott csütörtök reggel a veszprémi városházán, ahol rendkívüli közgyűlés keretében tárgyalták újra Lugossy Mária Munkácsy-díjas szobrászművész millenniumi szobrának elhelyezését. A szavazáson végül nem született váratlan eredmény, a vitában viszont több helyi közéleti és kulturális szereplő is felszólalt. 2024. szeptember 5. 15:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.