Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megmentenék Csobánc várát / A végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléje Gyulakeszin

2008. július 19. 23:46
Hagyományőrzők, lovasok és íjjászok gyűltek össze, immáron ötödik alkalommal a Csobánc-hegy lábánál, hogy váruk felújításáért fesztiválozzanak és népszerűsítsék a térséget. Ezen a hétvégén a környékbeli számos nagy zenei rendezvény mellett, a Balaton ezen sarkában a magyar múlt elevenedik meg. A várjátékokon túl, lovagi próbával, kézművesek kiállításával tarkítják a programot. Szombaton túráztak a Csobáncon, a lakomára pedig maga Mátyás király (Helyey László) is bevonult.

2003-ban összefogtak a Csobánc környékén élők, hogy megmenthessék a pusztulásra ítélt csobánci várromot. Először létrehozták a Csobánc Váráért Alapítványt és saját bandériumot alapítottak, majd megszervezték az első Gyulaffy napokat a Csobáncért. A váraink bár állami tulajdonban vannak, ha azok karbantartását valaki nem vállalja magára, teljesen lepusztulnak, - mondta a Vehírnek Mészáros Zsuzsanna, a fesztivál főszervezője. Az alapítvány így vette gondjaiba Csobánc várát, amiért nem csak gyűjtéssel, hanem kezük munkájával is sokat tesznek. Kéthetente mennek fel csoportosan a hegyre és tisztítják a várat, elhordják a törmelékeket és lassan, lépésről lépésre húzzák fel a falakat. Tavaly felrakták az első 50 négyzetméteres várfalat, idén ősszel pedig nekiállnak a következőnek. Konkrét terveik is vannak, melyekre már a szükséges engedélyeket is beszerezték. De ahhoz, hogy az álmok valóra váljanak pénzre és sok segítőre van szükségük. A tervek közt szerepel, hogy feltárják a régészeti leleteket és berendeznek egy Csobánc várának történetét bemutató múzeumot. A már ötödik alkalommal megrendezett Gyulaffy Napok a Csobáncért rendezvény bevételét nem csak a falakba építik be. A befolyó összeg egy részét pályázati önrészként használják fel.

Ami sokkal fontosabb mint a pénz, az a közösségi munka és az összefogás, - mondta Mészáros Zsuzsanna. Ennek köszönhető a bandérium fegyverzete, amit a falu kovácsa készít, a korhű ruhák, melyeket a varrónőjük varr és az ősi magyar ételek, amit a szakácsok a fesztiválon is elkészítenek.


 

A hagyományőrzők illetve a bandérium a török magyar harcokat idézték fel a lovasudvaron, valamint a fesztivál idejére felállított szalmavárban. A kisebbekre is gondoltak, akiknek vitézi tízpróbát tartottak, és tíz játszóházban foglalkoztatták őket, míg szüleik szórakoztak.

 

A várjátékok, a lovagi torna és a neves előadók koncertjei mellett a fesztivál egyik kuriózuma az a téglakiállítás, ahol még az Eszterházyak több száz éves tégláit is megtekinthetik.  A belépőjegyek, a megvásárolt ételek és italok árából minden fesztiválozó a vár felújítását és további kiépítését támogatja. Az a szerencsés, akinek tomboláját vasárnap kisorsolják pedig egy élő kiscsikót vezethet haza.


Tekintse meg képgalériánkat!

 

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.