2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Háziorvosok sajátos helyzetben

2008. április 11. 12:44
A demonstrációt sem tartják kizártnak a háziorvosok, ha a kormány valamilyen módon nem pótolja a vizitdíj megszűnésével az egészségügyből kiesett forrásokat. A népszavazást követően, április elsejei hatállyal törölték el a vizitdíjat, napidíjat a felsőoktatásban a tandíjat. A felnőtt háziorvosi körzetekben kieső bevételeket az állam nem kívánja pótolni. A háziorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy vizitdíjjal azt a forrásiányt akarták betömködni, amit az amortizációs díjak elvétele okozott. Az anomáliákról dr. Sütő András veszprémi háziorvos nyilatkozott.
"Személy szerint én nem értettem egyet a vizitdíj eltörlésével, nem is szavaztam meg- majd folytatta: a 300 forint nem egy nagy összeg, húsz százalékkal keresték fel kevesebben a rendelőt, azok akiknek nem minden esetben volt indokolt az orvosi vizsgálat. Április elsején közel, kétszer annyi beteg jent meg a napi rendelési idő alatt, mint korábban. A vizitdíj bevezetése után a rendes rendelési idő alatt, indokoltan napi átlag 30 beteget látunk el." – mondta.

Az Egészségügyi Pénztár a kötelező havi úgynevezett „bázis finanszírozáson” kívül semmilyen más állami támogatásban nem részesülünk. Ebből az összegből kell kigazdálkodni az összes felmerülő költséget, ami az utóbbi 5 évben egy forinttal sem emelkedett. Erről a minap győződhettem, amikor részletesen átnéztem a banki számlakivonatot.

- Végső esetben a sztrájkot is elképzelhetőnek tartja?


Végső lépésként igen, nem tartom kizártnak, amit a Magyar Orvosi Kamarának kell összefognia. Veszprémben a jövő hét során ül össze a Veszprémi Háziorvosok Egyesülete, ahol megtárgyaljuk a lehetséges alternatívákat, egyáltalán kívánja e pótolni a város vezetése a kieső bevételeinket és ha igen, milyen mértékben. Ezek a legfontosabb kérdéseink, mivel jelenleg semmilyen pályázati lehetőségünk nincs egyéb forrásokra.
Beke G. László

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.