2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Ünnepi tanév következik

2011. szeptember 5. 12:48
Szeptember 5-én, hétfőn tartották az Érseki Hittudományi Főiskola tanévnyitó ünnepélyét, ahol Isten értékrendjét hangsúlyozták.


Dr. Márfi Gyula

Dr. Márfi Gyula érsek köszöntötte az iskola dolgozóit és diákjait, az új hallgatók figyelmét pedig különösen felhívta arra, hogy ők egy világnézetileg elkötelezett intézmény tanulói lettek döntésükkel.

– Az az iskola, amely világnézetileg semleges, nem alkalmas oktatási intézménynek, mert nincs neki értékrendje, ha van, az nem vallásos. A vallásos értékrend csúcsán Isten áll. Ha Istent eltöröljük onnan, akkor a pénz kerül a helyére, aminek következtében az értékrend felcserélődik. Ez a világ soha nem elégíthet ki bennünket, az ember magányossá válik. A magányt semmi nem oldhatja fel, csak az, ha rátalálunk Istenre. Azt kérem a hallgatóktól és az intézmény dolgozóitól, örüljenek annak, hogy ilyen intézményben tanulhatnak és dolgozhatnak. Így mindig talaj van a lábuk alatt – fogalmazott a veszprémi érsek.


Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester az önkormányzat nevében köszöntötte a diákokat és tanárokat az új tanévben. Egy szentmise prédiákációjára hívta fel a figyelmet, amelyben szerepel, hogy a diák tanulni akar, a tanár pedig tanítani. Azonban ha ezek a célok nem találkoznak Istennel, akkor nem érnek semmit.


dr. Horváth Géza

– A Pannon Egyetem és az Érseki Hittudományi Főiskola partnersége mellett remélem, hogy a főiskola és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar is szorosabbra fűzi az egymás közötti kapcsolatot – mondta dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja. – Az idei tanévet nagy várakozás előzte meg, hiszen átalakítják a felsőoktatási törvényt. A felsőoktatás közszolgálat, nem szolgáltatás. A felsőoktatás a mester és tanítvány viszonyán alapul. Az egyetemek és főiskolák feladata, hogy alkotó embereket képezzenek.

Dr. Rosta István a Kaposvári Egyetem képviseletében kiemelte, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Pannonhalmán indult el az első bencés iskola, így megkezdődött az első tanév. Egy ilyen intézményben a kultúra nemzetfenntartó erővé válhat, mondta.


Dr. Varga István

Dr. Varga István rektor atya tanévnyitó beszédében a múltidézésre helyezte a hangsúlyt, hiszen 20 évvel ezelőtt, szeptember 12-én volt az intézmény első tanévnyitó ünnepélye, 12 évvel ezelőtt pedig Szendi József atyával ünnepelték az Érseki Hittudományi Főiskola tanévnyitóját ugyanabban a teremben, mint az ide tanévben.

Az ünnepi tanévnyitón a Boldog Gizella Szeminárium kispapjai is énekeltek, így kezdődött el az ünnepi tanév.

Janni Anikó
Kovács Bálint

További cikkek

Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Kajla kutya ezúttal veszprémi kalandokba keveredik
Két veszprémi foglalkoztató füzet jelentetett meg a népszerű Kajla mozgalom. A füzetek feladatait követve a kisiskolás gyerekes családok játékos úton ismerkedhetnek meg a megyeszékhely nevezetességeivel.
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
Hétfőn kezdődik A tánc fesztiválja
A május 23–29. között jelentkező fesztiválon a táncművészeti előadások mellett koncerttel, kiállítással, filmvetítéssel és konferenciával is várják az érdeklődőket.
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Újra Con Spirito Egyházzenei Fesztivál Veszprémben is
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
Régészek tárják fel a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. Az első fázis során a régészek a monostor kertjében nyitottak szelvényeket, ahol a középkori szerzetesek tárgyi hagyatékaként többek között különböző edénytöredékeket és egy gótikus minusculával díszített, 15-16. századi könyvcsatot is találtak.
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.