2023. június 10.
//
Margit névnap

Ünnepi tanév következik

2011. szeptember 5. 12:48
Szeptember 5-én, hétfőn tartották az Érseki Hittudományi Főiskola tanévnyitó ünnepélyét, ahol Isten értékrendjét hangsúlyozták.


Dr. Márfi Gyula

Dr. Márfi Gyula érsek köszöntötte az iskola dolgozóit és diákjait, az új hallgatók figyelmét pedig különösen felhívta arra, hogy ők egy világnézetileg elkötelezett intézmény tanulói lettek döntésükkel.

– Az az iskola, amely világnézetileg semleges, nem alkalmas oktatási intézménynek, mert nincs neki értékrendje, ha van, az nem vallásos. A vallásos értékrend csúcsán Isten áll. Ha Istent eltöröljük onnan, akkor a pénz kerül a helyére, aminek következtében az értékrend felcserélődik. Ez a világ soha nem elégíthet ki bennünket, az ember magányossá válik. A magányt semmi nem oldhatja fel, csak az, ha rátalálunk Istenre. Azt kérem a hallgatóktól és az intézmény dolgozóitól, örüljenek annak, hogy ilyen intézményben tanulhatnak és dolgozhatnak. Így mindig talaj van a lábuk alatt – fogalmazott a veszprémi érsek.


Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester az önkormányzat nevében köszöntötte a diákokat és tanárokat az új tanévben. Egy szentmise prédiákációjára hívta fel a figyelmet, amelyben szerepel, hogy a diák tanulni akar, a tanár pedig tanítani. Azonban ha ezek a célok nem találkoznak Istennel, akkor nem érnek semmit.


dr. Horváth Géza

– A Pannon Egyetem és az Érseki Hittudományi Főiskola partnersége mellett remélem, hogy a főiskola és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar is szorosabbra fűzi az egymás közötti kapcsolatot – mondta dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja. – Az idei tanévet nagy várakozás előzte meg, hiszen átalakítják a felsőoktatási törvényt. A felsőoktatás közszolgálat, nem szolgáltatás. A felsőoktatás a mester és tanítvány viszonyán alapul. Az egyetemek és főiskolák feladata, hogy alkotó embereket képezzenek.

Dr. Rosta István a Kaposvári Egyetem képviseletében kiemelte, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Pannonhalmán indult el az első bencés iskola, így megkezdődött az első tanév. Egy ilyen intézményben a kultúra nemzetfenntartó erővé válhat, mondta.


Dr. Varga István

Dr. Varga István rektor atya tanévnyitó beszédében a múltidézésre helyezte a hangsúlyt, hiszen 20 évvel ezelőtt, szeptember 12-én volt az intézmény első tanévnyitó ünnepélye, 12 évvel ezelőtt pedig Szendi József atyával ünnepelték az Érseki Hittudományi Főiskola tanévnyitóját ugyanabban a teremben, mint az ide tanévben.

Az ünnepi tanévnyitón a Boldog Gizella Szeminárium kispapjai is énekeltek, így kezdődött el az ünnepi tanév.

Janni Anikó
Kovács Bálint

További cikkek

A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet
A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet
Idén 94. alkalommal rendezték meg az Országos Ünnepi Könyvhetet. Veszprémben a Kossuth utcán találkozhattunk a könyvipar szereplőivel: kiadókkal, szerzőkkel és persze a kötetekkel.
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Csütörtök délután óvodások műsorával nyitotta meg hivatalosan is kapuit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermek részlege.
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott tegnap Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak.