Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Ünnepi tanév következik

2011. szeptember 5. 12:48
Szeptember 5-én, hétfőn tartották az Érseki Hittudományi Főiskola tanévnyitó ünnepélyét, ahol Isten értékrendjét hangsúlyozták.


Dr. Márfi Gyula

Dr. Márfi Gyula érsek köszöntötte az iskola dolgozóit és diákjait, az új hallgatók figyelmét pedig különösen felhívta arra, hogy ők egy világnézetileg elkötelezett intézmény tanulói lettek döntésükkel.

– Az az iskola, amely világnézetileg semleges, nem alkalmas oktatási intézménynek, mert nincs neki értékrendje, ha van, az nem vallásos. A vallásos értékrend csúcsán Isten áll. Ha Istent eltöröljük onnan, akkor a pénz kerül a helyére, aminek következtében az értékrend felcserélődik. Ez a világ soha nem elégíthet ki bennünket, az ember magányossá válik. A magányt semmi nem oldhatja fel, csak az, ha rátalálunk Istenre. Azt kérem a hallgatóktól és az intézmény dolgozóitól, örüljenek annak, hogy ilyen intézményben tanulhatnak és dolgozhatnak. Így mindig talaj van a lábuk alatt – fogalmazott a veszprémi érsek.


Némedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester az önkormányzat nevében köszöntötte a diákokat és tanárokat az új tanévben. Egy szentmise prédiákációjára hívta fel a figyelmet, amelyben szerepel, hogy a diák tanulni akar, a tanár pedig tanítani. Azonban ha ezek a célok nem találkoznak Istennel, akkor nem érnek semmit.


dr. Horváth Géza

– A Pannon Egyetem és az Érseki Hittudományi Főiskola partnersége mellett remélem, hogy a főiskola és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar is szorosabbra fűzi az egymás közötti kapcsolatot – mondta dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja. – Az idei tanévet nagy várakozás előzte meg, hiszen átalakítják a felsőoktatási törvényt. A felsőoktatás közszolgálat, nem szolgáltatás. A felsőoktatás a mester és tanítvány viszonyán alapul. Az egyetemek és főiskolák feladata, hogy alkotó embereket képezzenek.

Dr. Rosta István a Kaposvári Egyetem képviseletében kiemelte, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Pannonhalmán indult el az első bencés iskola, így megkezdődött az első tanév. Egy ilyen intézményben a kultúra nemzetfenntartó erővé válhat, mondta.


Dr. Varga István

Dr. Varga István rektor atya tanévnyitó beszédében a múltidézésre helyezte a hangsúlyt, hiszen 20 évvel ezelőtt, szeptember 12-én volt az intézmény első tanévnyitó ünnepélye, 12 évvel ezelőtt pedig Szendi József atyával ünnepelték az Érseki Hittudományi Főiskola tanévnyitóját ugyanabban a teremben, mint az ide tanévben.

Az ünnepi tanévnyitón a Boldog Gizella Szeminárium kispapjai is énekeltek, így kezdődött el az ünnepi tanév.

Janni Anikó
Kovács Bálint
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.