Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
16°C

Csúcsszezon előtt a nagyon erős mezőny

2011. szeptember 6. 18:38 // Forrás: MTI
Minden eddiginél izgalmasabb szezonra van kilátás a Velux férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, köszönhetően annak, hogy a sportág hihetetlenül dinamikusan fejlődik.

Illetve annak, hogy – a labdarúgás mintájára – az élnemzetekből, Németországból és Spanyolországból három együttes is tagja a mezőnynek.

A magyarok – hasonlóan a dánokhoz, a franciákhoz, a lengyelekhez vagy az oroszokhoz – az MKB Veszprém és a Pick Szeged révén a 2011/12-es évadban is két csapattal indulnak. Ám egyikük sincs könnyű helyzetben, hiszen – ahogy Stefan Lövgren, a májusi kölni négyesdöntő nagykövete az MTI-nek elmondta – "brutálisan erős" csoportba kerültek.

A korábbi forgatókönyvek szerint a csoportküzdelmeket eddig a Veszprém könnyedén vette, az volt a kérdés, hogy az első vagy a második helyen jut-e tovább. A Szegednél az aktuális csoportból a továbblépés, vagyis a hatosokból a legjobb négy közé kerülés lehetett a cél, de volt, hogy ez nem is sikerült, mint például a 2009/10-es kiírásban.

A 2011/12-es szezonban viszont már a csoportból való továbbjutás is nagy fegyvertény lenne. Az MKB Veszprém a 2010-ben négyesdöntőbe került orosz Csehovszki Medvegyivel, a nyártól Atlético Madrid néven szereplő, idén májusban – még Ciudad Realként – BL-finalista együttessel, a felkészülés során a Mocsai-brigádra nagy csapást mérő német Füchse Berlinnel, valamint a dán Bjerringbro-Silkeborggal és a szabadkártyás selejtezőt megnyerő lengyel Kielcével meccsel a csoportban.

A Pick Szeged sincs egyszerűbb helyzetben: megkapta a francia Montpellier-t, a német elitgárdát, a THW Kielt, a spanyol Ademar Leont, a dán Köbenhavn alakulatát és a hétvégi kvalifikációs csoportjában diadalmaskodó szerb Partizan Beogradot.

Az MKB Veszprém és a Pick Szeged az előző kiírásban egyformán a nyolcaddöntőben vérzett el. Amint azt Mocsai Lajos, a magyar bajnok vezetőedzője korábban kifejtette: óriási teljesítmény lenne már a negyeddöntőbe jutás is, ugyanakkor a Tisza-partiak elsősorban a csoportjukból kívánnak továbbkerülni, azaz alapból a 16 közé vágyakoznak.

"Az én időmben sem volt lassú a játék, de amit mostanában mutatnak az élcsapatok, az már az űrkorszakot idézi. Sokat lendített a tempón, hogy a gólok utáni középkezdések felgyorsultak, és a játékosok is atlétikusabbakká váltak. Lüktet a játék, támadást támadás követ, akár másodperceként is veszélyben foroghatnak a kapuk. Ami a magyarokat illeti: bízom bennük, de amíg az elmúlt években lehettek könnyebb meccseik, most nem lesznek, sem idegenben, sem otthon. Egyébként az a csapat, amelyik bejut a 16 közé, már dicséretet érdemel" – jegyezte meg a játékosként 1999-ben világbajnok, négyszeres Európa-bajnok (1994, 1998, 2000, 2002), kétszeres olimpiai ezüstérmes (1996, 2000), 2007-ben BL-győztes Lövgren a BL idénynyitó keddi sajtóeseményén Kölnben.

"Látni kell, hogy koncentrálódik a férfi kézilabdázás. Ha a Rhein-Neckar Löwen hosszabbításban nem kapott volna ki vasárnap Kielcében, akkor a németektől nem három, hanem négy csapat vehetett volna részt a főtáblán. Így hárman lesznek ott, akárcsak a spanyoloktól, igaz, a gazdasági válság őket sem kerüli el, a Ciudad Real például új szponzort és nevet kapott, de így sem gyenge. A magyaroktól nagyon szép eredmény, hogy a Veszprém rendre továbbjut csoportjából, és a Szeged is komoly ellenfele az elitnek. A mostani erőviszonyok alapján viszont nem lehet előre megmondani, melyik csapat jut tovább a csoportból, és főleg azt nem, hogy hányadik helyen. Azt hiszem, ilyen izgalmas BL még nem volt, mint ami most következik" – tette hozzá a 268-szoros válogatott Lövgren, aki ötszörös svéd és hétszeres német bajnoknak vallhatja magát, emellett szerepelt három elveszített BL-döntőn is.

Lövgrenek csupán egy-két dolog nem tetszik a mai játékban. Az egyik a sok mezvisszahúzás, a másik pedig az, hogy egyes meccseken sokszor kell megállítani a játékot a padlóra került izzadság miatt.

"Utóbbira, megvallva, nem tudom, mi lenne a megoldás. A mezek visszahúzását már lassan kezdik megfelelően büntetni, azaz kétperces kiállítással, de az izzadság, illetve a csúszós játékfelület ellen még nem találtak ki semmit" – jegyezte meg.

A hazájában nagy népszerűségnek örvendő sportember nem hagyta ki, hogy gratuláljon a magyar futball-válogatottnak, amely pénteken a mérkőzés vége felé lőtt góllal 2-1-re legyőzte a svédeket a Puskás Stadionban.

"Beszélhetünk esélyekről, múltról, de az élet gyakran igazságot tesz: korábban mi győztünk úgy, hogy a hajrában szereztük a győztes gólt, most a magyarok ezt jobban akarták" – tette hozzá Lövgren, aki elárulta, csak 18 évesen kellett eldöntenie, hogy élvonalbeli labdarúgó vagy kézilabdás legyen.

vehir.hu
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.