Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már három hete ellenőriz a „kánikula kommandó” / – célja az ellenőrzés, illetve a vendéglátás színvonalának javítása –

2008. július 22. 15:20 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória
Három hete tart a kánikula kommandó ellenőrzéssorozata, melynek célja az ellenőrzés, továbbá a vendéglátás színvonalának javítása elsősorban fürdőkben, strandokban, vendéglátó-ipari egységekben. Emellett a taxikat is ellenőrzik. Az esetek többségében az ellenőrzés előre eltervezett volt, de volt rá alkalom, amikor bejelentés útján kapták el a szabálysértőket.

Az ellenőrzések során (amellett, hogy elsősorban a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt) igyekeznek kiszűrni minden szabályszegőt (felelősségre is vonva őket), hogy ezzel javítsák a piaci szereplők esélyegyenlőségét. Az ellenőrzők minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy visszaszorítsák a feketegazdaságot. Az ÁNTSZ a legtöbb ellenőrzést a Balaton partján, illetve a környező városokban végezte: Siófokon, Székesfehérváron, de a dél-alföldi régióban is.

A kommandó fokozott figyelmet fordít az élelmiszerláncok biztonságára, a diákmunkák vállalására, kempingek, táborhelyek, valamint kedvelt pihenőhelyek tisztaságára és minőségbeli megbízhatóságára. A tapasztalatok szerint a nyári csúcsidőszakban főként a vendéglátásban jellemző a fekete foglalkoztatás. Ennek tükrében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal fokozottan vizsgálja a természetes fürdőhelyeket és az ország termálfürdőit. A Tisztifőorvosi Hivatal mellett a Fogyasztóvédelmi Hatóság is beszállt a ellenőrzéssorozatba, ami azt jelenti, hogy ellenőrzik a vásárokat, vendéglátást, piacokat, valamint a taxi szolgáltatást.

A program első heteiben a hatóságok 101 üzletet zártak be, felfüggesztettek 14 vállalkozási tevékenységét, több mint kétmillió forint értékben koboztak el cigarettát, alkoholt, CD-t és DVD-t, valamint a közbiztonsági szempontból veszélyes eszközöket. Az eljárás során körülbelül tizenhat tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, s a szabálytalan munkavégzés miatt felfüggesztő vagy eltiltó határozatokat hoztak.

A hatóságok mindvégig összehangoltan lépnek fel olyan jogsértésekkel szemben, mint gépkocsi-lopások, élelmiszer- és gyógyszerhamisítások, valamint alkalmuk volt a már régóta körözött személyek elfogására, és csaknem negyven alakalommal intézkedtek szabálysértőkkel szemben.

A vállalkozók nem lelkesednek az ellenőrzésekért: túl magasnak tartják a bírságokat és vannak olyan jogszabályok, amelyeket nem tudják betartani. Ez utóbbiak sokszor fölösleges adminisztrációs terheket varrnak a nyakukba. Büntetés, elmarasztalás ilyen esetben is jár, így aztán érthetővé válik, hogy a statisztika miért is nem javul látványosan.

A szezon megkezdése előtt több fórumon is ismertté tették az ellenőrző hatóságok, milyen szempontok szerint fognak vizsgálódni, így a vállalkozások számára nem jöhet „villámcsapás-szerűen” egy-egy ellenőrzés.

Zatkalik András
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.