Az elmúlt években egyre nagyobb szerepet tölt be hazánkban is a bioélelmiszerek előállítása és fogyasztása, ami azt jelenti, hogy a termék előállításánál, feldolgozásánál kerülik a szintetikus anyagok jelenlétét. Ettől függetlenül a környezetből (például csapadék közvetítésével) érkezhetnek szennyező anyagok a biotermékekre is. Egészséges ételeinket azonban nem csak otthon készíthetjük el.
Nyikovics Gábor
Igyekszünk olyan alapanyagokat felhasználni, ami a leginkább optimális az emberi szervezet számára. Ilyen például, hogy barna rizst főzünk ki, a tészták nagy része pedig teljes kiőrlésű lisztből készül, arra is odafigyelünk, hogy kizárólag minőségi húst dolgozzunk fel, de a többi alapanyagainkat is körültekintően választjuk ki. A pizzák elkészítésénél is kizárólag azzal dolgozunk, aminek ott a helye – mondja a tíz éve működő Sirály Pizzéria vezetője, Nyikovics Gábor.
Azt gondolhatnánk, hogy az egészséges ételekért többet kell fizetnünk, mint hagyományos konyha esetében. – A minőségi alapanyagok nem mutatkoznak meg a késztermékek árában, csupán az előállítási költségek magasabbak, kisebb az árrés. Mindez azért, hogy nyugodt szívvel tálaljak, tudva, hogy mindent megtettem azért, hogy egészséges étel kerüljön az asztalra. A fiam is itt eszik, egy szülő pedig mindig a legjobbat adja gyermekének – tudjuk meg az üzletvezetőtől, aki egyébkén a környéken lévő tanintézmények rendezvényeit is gyakran támogatja, hogy a fiatalok ne maradjanak éhesek.
Aki mégis úgy dönt, otthon áll neki a bioételek készítésének, egyre több helyen juthat hozzá az alapanyagokhoz, de ha biztosak akarunk lenni abban, hogy vegyszermentes élelmiszert használunk, jobb, ha magunk termesszük meg.