Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Reformkori fényében pompázik a Horváth-villa

2008. július 22. 20:08 // Forrás: AL Holding
Befejeződött Balatonfüred történelmi múltú épületének, a Horváth-villának felújítása. A 208 éves, 46 luxuslakásból álló, copf stílusban épült villa rekonstrukcióját az AL Holding ingatlanberuházó cég végezte el, mely ma újra a reformkori hangulatot idézi. A legutóbbi 53 évben több olyan átalakítás történt az épületben, mely alapvetően megváltoztatta a belső struktúrát. Az AL Holding célja viszont ezzel ellentétben az volt, hogy az eredeti funkcióját értelmezzék újra, megtartva az eredeti architektúrát.
 
A Horváth-villa a felújítás előtt

Az AL Holding ingatlanberuházó 2004-ban azzal a céllal kezdett hozzá a műemlék szempontból igen rossz állapotban lévő, 208 éves épület rekonstrukciós munkálatainak, hogy a villa a felújítás után hitelesen idézze a kor szellemét. „Határozott célunk volt, hogy a belső átépítések során az eredeti funkciót a modern igényekhez adaptálva értelmezzük újra” – mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke. Ehhez az eredeti tervek alapján kellett átalakításokat végezni. Többek közt az egyik lépcsőházat is át kellett helyezni, valamint újra kiépítették az egykori boltozatos kapuátjárót is. Anyaghasználatban is igazodni kellett az akkori kor szokásaihoz. A folyosók nyílászáróihoz, illetve a padlóburkolathoz az 1800-as években is használt nemes anyagot alkalmazták a felújítás során. A Gyógy téren található villa első lakásait már 2004-ben értékesítette a cég, ezeket már 2005 nyarán át is adta a beruházó.


A Horváth-villa most

A Horváth-villa különlegessége, hogy 1825. július 26-án itt tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János Anna lánya tiszteletére itt tartották az első Anna-bált. A patinás villa 208 évvel ezelőtt, 1796-ban épült Mária Terézia testőrének, II. Zsigmondnak és Horváth Anna férjének, Varasdy Gludovácz Józsefnek elképzelései szerint. A reformkorban ez az épület volt a Balaton-part illusztris vendégeinek legkedveltebb szórakozóhelye, a társasági élet színtere.


 

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.