2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Damoklész kardja

2011. szeptember 8. 19:41
Az általunk megkérdezettek szerint már nem tudjuk sokáig fizetni a magas svájci frank árfolyam miatti megemelkedett devizahitel törlesztőrészletek.


Németh László

Napi szinten követi a devizaárfolyam-változással kapcsolatos eseményeket Németh László. Aggasztónak tartja, hogy ilyen mértékben megugrottak a hitelek törlesztőrészleti. Úgy véli, a bankok ki is használták az emberek tudatlanságát, hiszen a forint alapú hitel hosszabb távon talán kifizetődőbb lett volna, mint a devizahitel. Nagyon sok családnak már nincs honnan elvenni, hogy törleszteni tudjanak. A médiumokban is látni, sokak felett Damoklész kardja lebeg, kilátástalanok a jövőt tekintve.

– A hitel felvételkor sokakat az irányított, mit bír el a családi kassza, ezért csak a devizahitel jöhetett szóba, nem gondolva arra, hogy az árfolyam ilyen mértékben megemelkedik. A mai napig rengeteg inger ér minket, hogy nyugodtan vegyünk fel hitelt, a bankok mellett különböző áruházak is ajánlják egyes konstrukcióikat. Sok olyan ember csábult el, aki valójában nem engedhette meg magának, inkább érzelmi döntés volt a vásárlás – vélekedett Németh László. Elmondta még, állami szerepvállalás nélkül nem lát kiutat, ami nyilván csak az adófizetők pénzéből valósulhat meg. Az árfolyamgát adhat némi esélyt a családoknak.


Kecskés Ferencné

Nem rendelkezik hitellel Kecskés Ferencné, de sajnálja azokat, akik most a magas svájci frank miatt szenvednek, mert nagyon rossz konstrukciót adtak el nekik. A híreket hallgatva találkozik vele, milyen mértékű a törlesztőrészletek emelkedése, véleménye szerint a bankoknak és az államnak kellene segíteni a bajba jutottakon. A magas kamatokkal is kezdeni kellene valamit.


Frantal Judit

Frantal Judit 2003-ben szülei tanácsára forint alapú hitelt vett fel, hallgatott az idősebbek tanácsára, bár jelentős különbség mutatkozott a devizahitelekkel szemben. Nem bánták meg a döntést, hiszen látják, ahogy fogy a tőke, a svájci frank esetében pedig jelenleg kétszer annyival tartoznának a banknak, mint amit felvettek. Katasztrófának tartja, hogy így elszállt az árfolyam, véleménye szerint senki nem tudja megmondani igazán, hogy ez miért történt, de abban biztos, az emberek tűrőképessége véges.

Cseh Zoltán
Kovács Bálint

További cikkek

A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.