2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Nem könnyű bejutni a Zrínyire / Egyre többen kapnak civil diplomával tiszti rendfokozatot

2008. március 23. 17:24
Nehéz a bejutás, viszont közepesen nehéz a diplomaszerzés, jók a könyvtárak és segítőkészek a tanárok. Így jellemzi az Országos Felsőoktatási Információs Központ által készített statisztika a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai vezetői szakát. Még mindig nagy a túljelentkezés a honvédelmi felsőoktatásra, holott a laktanyabezárások, a Magyar Honvédség átstrukturálása sokakat elriasztott. Az elmúlt két évben tisztek, tiszthelyettesek és tisztesek tucatjai szereltek le és folytatják civilben az életüket.

A 2007-es felsőoktatási jelentkezési adatok szerint a Nemzetvédelmi 24 államilag támogatott nappali tagozatos helyére 210 első helyes (összesen 356) jelentkezés érkezett, a bejutási ponthatár 122 pont volt. Aki felvételt nyert, úgy tűnik, már túl van a nehezén: legalábbis a hallgatók többsége közepesen nehéznek ítéli meg a diploma megszerzését. A kutatásból kiderül, hogy a fiatalok komolyan gondolják a katonai pályát. A jelentkezők 88%-a első helyen jelölte meg a Zrínyit. Ugyanakkor csak 81% reméli, hogy a diploma megszerzése után könnyen beosztáshoz is jut majd.

A többség értelemszerűen a Magyar Honvédség kötelékében képzeli el jövőjét, csupán 20 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem az állami-, illetve közszférában szeretne érvényesülni. A hallgatók nagy része a diplomázás után nem szeretne továbbtanulni, újabb diplomát szerezni, hanem a gyakorlatban akarja kamatoztatni a tudását.

A jelentkezőknek egyelőre csak egy hányada juthat be a katonai vezetőképzésbe. Még mindig nagy a túljelentkezés. A Honvédelmi Minisztérium viszont bővíteni szeretne, hogy helyt tudjunk állni a ránk szabott feladatokban. Ezért a Magyar Honvédség belső reformjának lényege az előrelépés biztosítása. Továbbképzéssel a tisztesek, szerződéses katonák tiszthelyettesek lehetnek, akik pedig már rendelkeznek egy civil diplomával könnyebben kaphatnak tiszti beosztást és rendfokozatot. Nyilvánvalóan a műszaki diploma preferált, kiváltképp ha a jelentkező rendelkezik katonai alakpképesítéssel. Ebben forradalmi a veszprémni Pannon Egyetem, ahol az országban elsőként indítottak be egy évvel ezelőtt katonai alapismeretek szakot.

A Honvédelmi Minisztérium e közben azon fáradozik, hogy átalakítsa, összevonja az egyenruhások felsőfokú képzését. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy egy nemzeti biztonsági egyetem létrehozásán dolgoznak, ahol mind katona, mind rendőr, mind tűzoltó, mind egyéb hasonló szakmák képzése zajlik. Beleértve a civil biztonságpolitikusokat is. Céljuk, hogy ez az egyetem autonómiával rendelkezzen és olyan lehetőségeket biztosítson, mint bármelyik más egyetem.

Füssy Angéla

Füssy Angéla

További cikkek