2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Fellendíteni a gyógy- és egészségturizmust / - Parlamenti szakbizottság tárgyalt Hévízen -

2008. április 11. 12:45
Nemes Norbert sajtóreferens, Hévíz
Vértes Árpád polgármester, Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, valamint a jelentős hévízi és környékbeli gyógyszállodák vezetői is jelen voltak azon a hévízi Thermál Hotelben tartott kihelyezett szakmapolitikai ülésen, amelyet a parlament sport és turisztikai bizottság (spotub) egészségturizmus albizottságának vezető képviselőinek részvételével tartottak. A kollégáit az albizottság tagjaként munkalátogatásra invitáló Mohácsi József országgyűlési képviselő közreműködésével zajló fórum napirendjén szerepelt a gyógy- és egészségturizmus stratégiája, a wellness jelentősége valamint a Balaton-régió jövője is.
 
A sajtótájékoztatóval összekapcsolt, kötetlenebb hangvételű megbeszélés előtt Pál Béla, a spotub-alelnöke elmondta, azért Hévíz a tanácskozás helyszíne, mert a magyar gyógyturizmus zászlóshajójaként nevet szerzett fürdővárosban példaértékű az önkormányzat, a reumakórház, a magánvállalkozások, a szállodák és a civil szféra együttműködése. A sok résztvevős légi marketing együttműködést azzal a céllal írták alá, hogy olyan vendégkört is elérjenek, akik eddig nemigen ismerték a régiót. A gyógy –és egészségturizmus teljesítménye is jócskán közrejátszott abban, hogy hazánkban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma az első negyedévben 3 százalékkal, az árbevétel pedig 8 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi év első három hónapjában. A turizmus fejlesztésére 2013-ig 300 milliárd forint vissza nem térítendő, EU-s pályázati támogatás áll rendelkezésre, ebből tavaly és az idén 50 milliárd kiemelt projektekre már lekötésre került. Ennek húsz százaléka kapcsolódott a gyógy és egészségturisztikai modernizációhoz. A hévízi, zalakarosi, büki fürdő fejlesztésén túl a kormány döntött további gyógyhelyek fejlesztéséről is. Az összefüggő fejlesztési stratégia részeként megjelenő pályázatokkal úgy a magánszállás férőhelyek száma, mint a hotelek szolgáltatási színvonala is emelkedhet. A Balaton fejlesztésére a három régió együttműködése révén több mint 20 milliárd forint, vissza nem térítendő EU-s fejlesztési támogatást különítettek el, ami beruházási értéken számolva összességében, garanciálisan elérheti akár a 60 milliárdot is. Az összegben még nincsenek benne a tervezett infrastrukturális fejlesztések, a magánberuházások és a Balatoni Zászlóshajó Program különböző elemei.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
Elraktározott szavak, pillanatok a nyaralásról
A túlzsúfolt napjaink, a sűrű hétköznapok akarva-akaratlanul egy másik világ hatalmába kerítenek bennünket. Egy elképzelt világba. Kinek ne lenne ismerős a kép, ahogy május végén a munkahelyen elkortyolt kávé közben fejben már a júliusi nyaralásán jár? De mit adnak nekünk ezek a lopott napok és mit tudunk elraktározni belőlük?
Klímabérletet vezetne be az LMP
Klímabérletet vezetne be az LMP
A havi ötezer forintos bérlet elképzeléseik szerint a környezetvédelem támogatása mellett a családok anyagi nehézségeit is csökkentené.
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
A tűzszerészek nyilatkoztak a bomba hatástalanításáról
Gajdos Milán, hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs vezetője elmondta, a bomba hatástalanítása sikeres volt, valamint kitért a robbanótest későbbi sorsára is.