Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Zöld Kommandó 400 helyszínt ellenőrzött három hónap alatt / – cél: megállítani a színesfémhulladék kereskedelmet, megtalálni a szabálytalankodókat –

2008. július 23. 15:43 // Forrás: Kovács Gabriella, Kovács Viktória
A Zöld Kommandó akciósorozat célja, hogy megállítsa az illegális színesfémhulladék kereskedelmet, valamint feltárja a szabálytalan és környezetkárosító színesfémhulladék begyűjtést. A folyamat során a zöldhatóságok több mint 400 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a nyár első felében. Összesen 9.26 millió Ft bírságot szabtak ki 2030 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt.

A Zöld Kommandó ellenőrzései júniusban is folytatódtak, miután Szabó Imre környezetvédelmi miniszter zéró toleranciát hirdetett a zöldbűnözéssel szemben. Az akciósorozat második része ezzel lezárult, melyben a színesfémhulladék átvevőhelyeket ellenőrizték. A továbbiakban az átadói kör vizsgálatát végzik a felügyelők, valamint felügyelik a környezetkárosító festékek és lakkok kezelését, forgalmazását az autófesték forgalmazóknál és importőröknél.

Az elmúlt hónapban 137 új helyszínt ellenőrzött a zöldhatóság, ahol az esetek többségében hatósági intézkedést vagy büntetőeljárást kellett alkalmazniuk. Legtöbb esetben a vashulladékok, gépjárművek illegális kezelése miatt kellett fellépnie a Zöld Kommandó megbízottjainak. Az ellenőrzött színesfémhulladék átvevőhelyek 28%-a nem rendelkezett a lerakáshoz szükséges engedéllyel, és több esetben a hulladék is illegális eredetűnek bizonyult. Az ellenőrzött hulladék mennyisége hozzávetőlegesen 6-8 ezer tonna, melyben 110 esetben vasfém, 30 esetben veszélyes hulladékról volt szó.

A Közép-Duna-völgyi zöldhatóság Salgótarjánban és vonzáskörzetében tartott célzott ellenőrzéseket három akciócsoport összehangolt ellenőrzési terve alapján. A helyszínt a rendőrség biztosította, a zöldhatóság hulladékgazdálkodási szakembere az ellenőrzés szakmai részét végezte. Az akció során tízből nyolc olyan telephelyet találtak, ahol a tulajdonos nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, valamint egy helyszínen a tapasztaltak miatt rendőrségi eljárást indítottak.

Izsákon és Imrehegyen a szegedi központú felügyelőség is a rendőrség közreműködésével tartott ellenőrzést, három helyszínen is illegális autóbontást végeztek. Több helyszínen égetés nyomait tapasztalta a felügyelőség, azaz az illegálisan begyűjtött hasznosítható hulladékokról a szabadban égették le a műanyag hulladékot.

A szolnoki székhelyű felügyelőség tájékoztatása szerint az általuk eddig ellenőrzött fémbegyűjtő telephelyekre magánszemélyek jelentős mennyiségű fémanyagot szállítanak be. Alapos a gyanú arra is, hogy az így megszerzett igen jelentős bevétel adózatlan maradt, ezért a felügyelőség felveszi a kapcsolatot az adóhatósággal is. További probléma, hogy a begyűjtést nagyban folytató személyek olyan ingatlan címet adnak meg hulladék átadáskor, ami lakatlan volt, vagy más lakcímét adták meg.

 

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.