Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Átszállójegyet” váltanának az NB II-ben

2011. szeptember 27. 22:31
Az azonnali visszajutást tűzte ki célul az élvonaltól visszalépett Veszprémi Röplabda Club vezetése. A szombati bajnoki rajt előtt Jánosik Gergely elnökkel beszélgettünk.

Mozgalmas időszakon van túl a férfi röplabda élvonal előző kiírásában hatodik helyen záró veszprémi csapat. A honi szövetség versenybizottsága májusban kizárta az együttest a bajnokságból. A grémium később ugyan felülbírálta korábbi határozatát, a kirótt súlyos pénzbüntetések miatt azonban veszélybe került a klub anyagi helyzete, így a vezetők döntöttek: a 2011/12-es kiírásban csak az NB II-ben indul el a gárda.

Az újfent névadó szponzorral büszkélkedő klubból emellett meghatározó játékosok távoztak, a visszajutásért így az egyesület juniorkorú sportolói küzdhetnek, kiegészülve a Bakonyban maradt leghűségesebb „ászokkal”. Öröm az ürömben, hogy az átszervezéseknek köszönhetően mindez egyetlen esztendő leforgása alatt valóra válhat, hiszen az Extraliga és az NB I mezőnye eggyé vált.


felső sor: Dolgos Attila, Tóth Tibor, Saitz Balázs, Széll Dániel, Kráml Szilveszter, Seck György.
alsó sor: Myszöglád Dániel, Dordzsceren Csingisz, Szűcs Péter, Garamvölgyi Olivér, Szalai Balázs.

– Miért nem tudták vállalni az élvonalbeli szereplést? – kérdeztük Jánosik Gergelyt, a klub elnökét.
– Elsősorban pénzügyi oka volt a döntésnek, ugyanis csak jövő márciusig láttuk biztosítottnak a költségvetésünket. Nem szerettük volna, hogy az év végére fizetési problémáink legyenek, így pedig nem mertünk nekivágni az új idénynek. A másik ok pedig az utánpótlás kérdése volt. Az élvonalbeli szerepléshez ugyanis külső segítséget is be kellett volna vonnunk. Ezt azonban nem szerettük volna megtenni, inkább úgy döntöttük, hogy a veszprémi játékosokból építkezünk tovább, beleértve az utánpótlást is. Erőgyűjtésre szánjuk az előttünk álló idényt, amelyben szeretnénk rögtön kivívni a feljutást. Ismerve a mostani játékosállományt – amely tele van NB I-es szintű játékossal –, ez megoldható feladatnak tűnik.

– Feltételezem, hogy a kirótt pénzbüntetés rendítette meg az egyesület anyagi helyzetét.
– Így van. Kifizettük a büntetéseket, így a szövetség nem zárt ki bennünket az NB I-ből. Előírtak azonban egy sportágfejlesztési hozzájárulást, aminek a befizetése óriási terhet jelentett a nevezési-, bírói díjak, utazási költségek mellett.


Jánosik Gergely

– Az átszervezés azért valamelyest megkönnyítette a helyzetüket.
– Ez valóban jól jött ki számunkra. Nyáron lerendeztük, tisztáztuk a dolgainkat, s most egy olyan csapat vág neki az NB II-nek, amelyben ott vannak a fiatalok teli bizonyítási vággyal, s a rutinos játékosok is, akik tudják, hogy az első osztályban van a helyünk.

– Az új névadó szponzor színrelépésével stabilizálódott a költségvetés?
–Már tavasszal tárgyaltunk a Man At Work céggel, amikor még úgy állt, hogy az NB I-ben veszünk részt jövőre is. A bajnokság végén aztán a cég ügyvezetőit is bevontuk a történésekbe, akik maximálisan korrekten és nagyon emberségesen viselkedtek velünk. Nem okozott számukra problémát, hogy idén egy osztállyal lejjebb szerepelünk. Hosszú távon támogatnak minket, s természetesen ők is szeretnék, hogy azonnal kivívjuk a feljutást. Nagyon nagy segítséget jelentenek nekünk. Ráadásul így mi vagyunk az egyetlen NB II-es csapat, amelynek van névadó szponzora.

Nyári Sándor távozott a gárda éléről.
– Sándorral megbeszéltük, hogy nem kívánjuk, hogy ő egy NB II-es csapat kispadjára üljön. Ő egyébként a fizetési nehézségeink idején a saját járandóságával kapcsolatban is nagyon korrekt és megértő volt velünk szemben. Ő is nagyon sajnálja, hogy ez történt. Egyúttal biztosított bennünket, hogy amennyiben a csapat a jövőben úgy kívánja, számíthatunk a segítségére. Tehát elképzelhető, hogy látjuk őt még a Veszprém kispadján.

– Ki irányítja a jövőben az alakulatot?
– Az idén visszavonult Seck Györgynek van edzői végzettsége. A nehézségeink idején ő volt, aki legelőször jelentkezett a segítségével. Ekkor kezdtünk arról beszélgetni, hogy vegyen részt az együttes felkészítésben, edzésben. Az ötlet tetszett neki, bár a munkahelyi elfoglaltsága behatárolja a lehetőségeit. Most pedig már ott tartunk, hogy ő irányítja a társaságot, sőt, szükség esetén akár a pályán is segítené a csapatot. Jelenleg tehát ő a Veszprém megbízott játékos-edzője. Pedagógusként kiválóan megtalálja a közös hangot a fiatalokkal, s mindenkit ismer. Emellett szakmailag is felkészült, így abszolút megbízom benne.

– A játékoskeretben is történtek változások.
Németh Ervin és Seck György visszavonult, Czintula Mihály Dunaújvárosba költözött, Cziczó Gábor és Puspán Balázs pedig az NB I-es Sümegre igazolt. Tóth Tibor és Dolgos Attila maradt, ők mindketten segíteni fognak Gyurinak. A teljes tavalyi juniorcsapatot felvittük a felnőttekhez, így jelenleg 15-16 főnek tartjuk az edzéseket. A fiatalok egy év alatt a junior szintről a felnőtt NB I-es szintre léphetnek. Ügyesek és motiváltak a srácok, így abszolút jól lehet velük dolgozni. Érkezőnk nincs, vannak azonban rutinos nyerőembereink, akik át tudják adni a tudásukat a fiataloknak. Ezért köszönet illeti az idősebbeket. Példaként említhetném Tóth Tibort, aki véleményem szerint jelen pillanatban is Magyarország egyik legjobb ütőjátékosa. Őt bár csábította a teljes NB I-es mezőny, mégis itt maradt. Neki ugyanis sokkal fontosabb, hogy hozzuk rendbe a dolgokat, minthogy valahol jó pénzért üsse a pontokat.

– A hétvégén rajt. A történések tükrében mennyire tudtak a felkészülésre összpontosítani?
– Kevesebb volt a felkészülési időnk, mint korábban. Augusztus második felében kezdtünk el egy atlétikai pályán alapozni, de csak szeptembertől edzettünk teremben. Nemrég részt vettünk a székesfehérvári La Grandi tornán, amelynek első napján a csoportellenfeleink kizárólag NB II-es csapatok voltak. Mindez roppant hasznos volt, hiszen felmérhettük az erőviszonyokat.

– Kik lehetnek a legnagyobb riválisok? Mit érdemes tudni a mezőnyről?
– Annak ellenére, hogy az azonnali feljutást tűztük ki célul, nem szabad lebecsülnünk a mezőnyt. A héttagú mezőny első négy helyére a Pécs, a Somogyjád, a Dorog és mi pályázhatunk eséllyel. Ami az ellenfeleket illeti, mindenhol van legalább egy jó játékos, s van ahol, volt válogatottak is szerepelnek. Szombaton a Kunhegyes érkezik, akikről szinte semmit nem tudunk. A srácok azonban ellenük is elszántan készülnek.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.