Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

„Láthatóak” lehetnek a BL-meccsek

2011. szeptember 30. 12:31 // Forrás: MKSZ
A Magyar Kézilabda Szövetség közleményt adott ki a kézilabda Bajnokok Ligája küzdelmeinek televíziós közvetítésével kapcsolatban.

Tájékoztatás a kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzések televíziós közvetítéseiről

A hétvégén megkezdődnek a küzdelmek a női és férfi Bajnokok Ligája főtábláján. A Magyar Kézilabda Szövetség kötelességének érzi, hogy tájékoztatást adjon a szurkolók és a sportág valamennyi rajongója számára a mérkőzések televíziós közvetítési jogainak alakulásáról és a jövőben várható fejleményekről, hiszen a találkozók hamarosan olyan csatornákra kerülnek át, amelyek a szurkolók nagy többsége számára elérhetők.

Az európai kupamérkőzések közvetítési jogaival nem az MKSZ, hanem az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) rendelkezik, így a magyar szövetségnek nincs ráhatása arra, hogy az EHF mely csatornáknak értékesíti a közvetítési jogokat. Idén tavasszal a Digi Sport és a Digi Sport Plus vásárolta meg a jogokat, így jelenleg e két csatorna közvetítheti a hétvégén kezdődő BL-meccseket, így a nők küzdelmeiben induló Győri Audi ETO KC, valamint a férfiak versengésében szereplő MKB Veszprém KC és a Pick Szeged találkozóit.

Az MKSZ tisztában van vele, hogy a szurkolók nagy többsége jelenleg nem láthatja a mérkőzéseket, mivel a fent említett csatornák országos lefedettsége csekély. Ezt rendkívüli módon sajnáljuk. A szituációban nincs döntési jogunk, azonban szándékunk egyértelmű, és a magunk eszközeivel mindenképpen azon dolgozunk, hogy a helyzet megváltozzon.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) jelenleg is dolgozik a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró sportesemények televíziós közvetítéséhez kapcsolódó médiatanácsi határozat előkészítésén, amely lehetővé teszi, hogy a kiemelten fontos sportesemények, így a kézilabda BL-találkozók is, a lakosság legalább 80 százaléka számára, szabadon fogható televíziós csatornákon is láthatóvá váljanak. Az NMHH a közelmúltban zárta le az egyeztetést a kiemelt sportági szakszövetségekkel, így az MKSZ-szel is. Szövetségünk a katalizátor szerepét töltötte be az egyeztetéseken, és várható, hogy a közeljövőben elfogadására kerülő javaslat alapján mindenki számára elérhetővé és láthatóvá válhatnak a Bajnokok Ligája-mérkőzések.

A kiemelten nagy jelentőséggel bíró sportesemények meghatározásának folyamata törvényben szabályozott, ezért a korábban lefolytatott egyeztetéseket követően a Médiahatóság nyilvános meghallgatást is tartott szeptember 15-én. A végleges döntést a Médiatanács a tapasztalatok és észrevételek feldolgozása után hozza meg. Ezt követően – az Európai Bizottság jóváhagyása után – az ajánlás még az idén hatályba léphet.

Röviden összefoglalva: amint megszületik az új szabályozás, azaz a Médiahatóság javaslata, és azt az Európai Bizottság is jóváhagyja, a kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzések olyan csatornákra kerülhetnek át, amelyek a lakosság legalább nyolcban százalékához eljutnak.

Budapest, 2011. szeptember 30.
Magyar Kézilabda Szövetség

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.