Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Szabadíts meg a szürkeségtől!”

2011. október 13. 22:39
Állandóság és innováció a Római Katolikus Egyház kétezer éves történetében címmel tartott előadást dr. Márfi Gyula veszprémi érsek.

Október 13-án folytatódott a Verancsics Akadémia „Gondolatok az innovációról” című előadássorozata. Ez alkalommal dr. Márfi Gyulát látták vendégül a Dubniczay-palotában. A téma az állandóság és az innováció kapcsolata volt, mindezt az egyház szemszögéből közelítve.


Dr. Márfi Gyula

Az érsek előadása elején kiemelte, hogy az egyház életében az állandóság és a változás szorosan összefüggnek egymással, ugyanakkor számos olyan dolog van, ami az állandóságot hordozza magában. Példaként erre az erkölcsi törvényeket és a tízparancsolatot hozta fel, amelyek szintén nem változtak az évezredek során.

– A sikeres és jó élet feltétele a kettő összhangjának megtalálása. Az értékek megőrzése, növelése és teremtése nincsenek ellentétben egymással – fogalmazott az érsek. Márfi Gyula úgy látja, hogy a mai emberi kapcsolatok felszínesek, és ezeket a kapcsolatokat meg kell újítani. – A másik személyiségének megismerése fontos, ehhez viszont arra van szükség, hogy sokat beszélgessünk egymással. Stabilitás nélkül nincs egészséges fejlődés az emberek között sem – tette hozzá.

Egyházi viszonylatban a próféták hordozták a fejlődést. Isten általuk érte el, hogy az esetlegesen rossz útra tévedő hívők lélekben újuljanak meg. Márfi Gyula kiemelte, hogy a kereszténységben Krisztus volt a legnagyobb innovátor, aki sok újat adott a világnak. Tőle származik a szentháromság fogalma és a „bocsáss meg ellenségeidnek” gondolat is.

Az érsek ezt követően a kereszténység gyors elterjedésének kapcsán beszélt arról, hogy Jézus halála volt az az innovációs elem, az a megújulás, ami ezt lehetővé tette. Ehhez kapcsolódóan megtudtuk, hogy a keresztény tanítás alapelve az örökké változatlan igazságok hirdetése örökösen változó módszerekkel.

Márfi Gyula hozzátette, hogy az egyház technikai újításokat is átvesz. Az érsek beszámolt arról, hogy számos katolikus iskolát intelligens táblával láttak el. – Tudjuk, hogy ez azonban még nem elég. Olyan pedagógusokra van szükség, akik nem csak tanítanak, hanem nevelnek is. Ez azért fontos, mert az iskolákat az a veszély fenyegeti, hogy a gyerekeket tanítás helyett programozzák – hangsúlyozta.

A veszprémi érsek előadása végén hangsúlyozta, hogy életünkben az állandóságnak és a megújulásnak összhangban kell lennie.
 

Balassa Gergő
Kovács Bálint
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.