Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Angol táj, magyar ecsettel

2011. október 24. 9:40
Az Értelem és érzelem maradéktalanul teljesíti a címében foglaltakat ezen az estén, kapunk hideget, meleget, tragédiát és komédiát.

Igenis lehet fogyasztható, lírai, humoros adaptációt készíteni Jane Austen regényéből, mindössze két és fél órában. Bizonyítja ezt Deres Péter dramaturg és Valló Péter rendező munkája a Petőfi Színházban, ahol a múlt héten mutatták be az Értelem és érzelem című színdarabot, Magyarországon először.

Az előadást a harmónia jellemzi vizuális és gondolati szinten egyaránt, a nagy világegész apró részleteit sokszínűen ábrázolja, szemet gyönyörködtető, és minden a helyén van.

A színdarab elmesél egy történetet, melyet Jane Austen írt. És jól meséli el, plasztikusan, kiemelve jellegzetességeit. És bár színpad, mégis megjelenik a háttérben vetítésként az angol táj, a klasszikus angol zene, szól a zongora, és teáznak, és sütit eszegetnek, kedélyesen röhincsélnek. Mindezt a hamisítatlan „vidéki” füvön, grasson cselekedik meg, melyen kis halmok szolgálnak ülő vagy éppen fekvőalkalmatosságként. Szép koreográfiák vannak az előadásban, mozdulatszonáták, az éjszakai jelenet az első felvonásban jó példa erre: gyertya meggyújt, gyertya elfúj, zongora szól, zongora hallgat, ki beszél, ki hallgat, ki felkel, ki álomra hajtja kis fejét, és így tovább.

Jó a három nővér (Elinor, Marianne és Margeret), egymás kiegészítői, ellenpontjai, és azt sem felejtik el ábrázolni, amit sokszor a filmes feldolgozásokból kifelejtenek, hogy ők fiatalok, lányok, és duzzadnak az energiától, szeretnének szeretni, mindent megélni a maga teljességében. Trokán Annának (Marianne) és Kéri Kittynek (Elinor) szép kettősei vannak, kiemelendő ezek közül az éjszakai faggatózó jelenet és a nagy vallomás Elinor részéről. Margeretnek (Bécsi Kamilla) fiatal kora miatt egyelőre nem osztottak lapot a társaságban, inkább a mókamester szerep jut neki, a komolykodó udvariaskodásokat súlytalanítja csípős odamondogatásaival, ezzel kamaszos bájt adva figurájának.

Élénk, elütő, jellemző színekben tobzódnak a szereplők, ami a vetített hátterek (táj, szobabelső, festmények) dominanciája miatt kell is. A ruhák színesek, és nem utolsó sorban csinosak, hiszen végtére is jobbára fiatal hölgyekről szól a produkció. Egységesek a jelmezek, magától értetődően passzolnak egymáshoz, harmóniát sugároznak. A jelmez és a díszlet is egységet alkot, ezt azért érzem fontosnak kiemelni, mert nagyon sok előadásban nincsen így, holott így kellene lennie.

A darab ritmusa pergő, minden pillanata, történése érdekfeszítő, egy percig sem unatkoztam. Igazi mának szóló darab a szónak abban az értelmében is, hogy nem hagy nyugtot, nincs üresjárat, nincs reklámszünet, nem engedi a néző figyelmét lankadni – remélem, a középiskolásokat is elhozzák erre az Austen műre okulni! Amellett hogy úgynevezett romantikus történetet mond el, nincs elfelejtve benne a humor sem, gondoskodik erről Juhász Róza és Kőrösi Csaba párosa (a szigorú asszony és tőle rettegő, szerencsétlenkedő ura), a vadász-etűdök poénjai kicsit kiemelnek a „drámából”, ha éppen unatkoznánk. Az egész produkció hangvételére kettősség jellemző, amint belefeledkeznénk a fájdalmakba, már nem is arról van szó, vagy egy poénnal elveszik az élét. Az előadás egyik fő erénye az irónia és a távolságtartás a szereplők érzelmeibe történő túlzott mértékű belevonódástól. A színészekről nem írok most külön-külön semmit, mert nincs mit: ugyanis mindenki egyformán jó és helyén volt, mindenki megfelelően hozta a karaktert, és nem kell ennél több, hiszen ez az egységes produkció alapja.

Az Értelem és érzelem maradéktalanul teljesíti a címében foglaltakat ezen az estén, kapunk hideget, meleget, tragédiát és komédiát, és megkockáztatom, hogy hibátlan előadást láthat, aki megnézi – és nagyon jól fog szórakozni. Csupa nagybetűvel: NAGYON SZÓRAKOZTATÓ ez az előadás, és komplex élményt nyújt minden tekintetben. Let's go to the theatre!
 

Szikra Ágnes
Melczer Zsolt
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.