Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A barátság összeköt

2011. október 31. 19:31
A Veszprém és Passau közötti barátság jegyében készült el az a testvérvárosunkat bemutató ismeretterjesztő úti film, amit pénteken mutatnak be a Veszprém TV-ben.

A Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület azzal a céllal jött létre 2000-ben, hogy tovább ápolja és őrizze a már évszázadokon átnyúló történelmi barátságot a bajorországi Passau és Veszprém között. A két városban élők egyaránt nagy gondot fordítanak egymás megismertetésére, a passaui testvérvárosi egyesület elnöke, Amanda Dropalla asszony minden alkalmat megragad, hogy minél többen ismerkedjenek meg Veszprémmel. Az elmúlt években számos alkalommal láttak vendégül művészeti együtteseket, kézműveseket, képzőművészeket, fotósokat, de városunkat bemutató előadásokat, kiállításokat is szerveztek.

Mindezeket egy Passaut bemutató filmmel kívánta viszonozni Szabó Gyuláné, a Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület elnöke. Ötletével megkereste a Veszprém Televíziót, hogy együtt készítsenek filmet Veszprém bajorországi testvérvárosáról. – Szimpatikus volt számunkra ez a civil kezdeményezés, ezért örömmel mellé álltunk – emlékezett érdeklődésünkre Szegedi László, hozzátéve, a projekthez sikerült megnyerni a város támogatását is. – Fontosnak tartottuk, hogy ne csak azok a küldöttségek ismerjék meg Passaut, az ottani kulturális életet, történelmi értékeket, akiket vendégül láttak, hanem a veszprémi átlag polgár számára is meg tudjuk mutatni – szögezte le a Veszprém Televízió ügyvezető-főszerkesztője.

A barátság összeköt című ismeretterjesztő úti filmet november 4-én, pénteken 18 órakor mutatja be a városi televízió. A látványos, ötvenperces alkotás segítségével a nézők megismerkedhetnek testvérvárosunk tradícióval és kultúrtörténeti értékeivel. Részesei lehetnek továbbá a több évszázados hagyománnyal rendelkező, Maidult ünnepségnek is, ahol közel kétezren vonultak fel tarka népviseletben az óváros területén. A forgatócsoport még májusban járt Németországban, érintették Salzburgot, meglátogatták a környék turisztikai látványosságait, ezét követően érkeztek csak testvérvárosunkba.

A premiert követően a Veszprém-Passau Baráti Társaság Egyesület DVD formátumban a város iskoláiba is eljuttatja a fimet, hogy a németül tanuló általános– és középiskolás csoportoknak egy szemléletes oktatási segédanyagot biztosítsanak az iskolai tananyag kiegészítésére, a tanulók motiválására. 

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.