Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ami a történelemkönyvekből kimaradt

2011. november 2. 9:37 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
Előadássorozat a Felszabadulástól a megszabadulásig – emlékezés a szovjet csapatkivonulás 20. évfordulóján című kiállításhoz kapcsolódóan.

17 071 nap, 100 380 szovjet állampolgár. Az itt állomásozó szovjet katonák 30-40%-a oroszul sem tudott. Mások pedig azt sem tudták, hol vannak: ittlétük alatt moszkvai idő szerint éltek, rubellel fizettek, és csak oroszul beszéltek. 1990. november 3-án a szovjet Déli Hadseregcsoport gépesített lövészhadosztályának utolsó egységei elhagyták Veszprém térségét, felszabadult a Dunántúl. Burlakov vezérezredes búcsúbeszédében kiemelte, hogy büszke katonáira: az itt állomásozó hadosztályok „szabadították fel” a II. világháborúban Ukrajnát és Németországot, majd a veszprémi lakossághoz fordult, és bocsánatot kért a sok kellemetlenségért.

A szovjet csapatok magyarországi állomásozásához kapcsolódó titkokról és érdekességekről tudhatnak meg többet a történelem iránt érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ami a történelemkönyvekből kimaradt című előadássorozat:

November 6. vasárnap, 15 óra
Az egykori szovjet BARS híradóállomás a Hajag-hegyen.
Előadó: Kizmus Szabolcs, amatőr történész, bunkerkutató

November 12. szombat, 15 óra
A szovjet légierő magyarországi és ausztriai története
Előadó: Vándor Károly, publicista, repüléstörténész, a Légierő társbérletben című könyv szerzője, A szovjet repülőtér titkai című állandó kiállítás megvalósítója.

November 19. szombat, 15 óra
A Magyar Honvédség munkájáról, szerepéről a szovjet csapatok kivonulása után.
Előadó: Szücs József mérnök ezredes, a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka

„1987-ben végeztem a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán Vezetéstechnikai szakon. Első beosztásom orosz adatfeldolgozó berendezés üzemeltető mérnök volt. 1992-95 között a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián szereztem diplomát. Több éven keresztül hadműveleti, majd parancsnoki beosztásokban teljesítettem szolgálatot. 1997-ben kerültem Veszprémbe az akkori Légierő Vezérkarhoz. A vezérkari tanfolyamot az Egyesült Államok Nemzeti Védelmi Egyetemén végeztem. Missziós feladatot 2009-ben Szarajevóban az EUFOR parancsnokság törzsigazgatójaként láttam el. Jelen beosztásom az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Nős, egy gyermek édesapja vagyok. És Hajrá MKB.”

November 26. szombat, 15 óra
Különleges szovjet katonai bázis a Déli-Bakonyban
Előadó: Gráczki László nyá. alezredes, a tótvázsonyi volt szovjet katonai bázis magyar őrségének egykori parancsnoka.

Az előadás témája a közvetlen moszkvai irányítás alatt álló különleges szovjet bázis és az ott lévő katonai szervezet bemutatása, valamint a szovjet csapatkivonást követően az objektum őrzésére szervezett önálló őrszázad munkájának ismertetése.

Az előadások helyszíne: Veszprém Megyei Múzeum, (Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Információk: www.vmmuzeum.hu, www.facebook.com/vmmuzeum. Az előadások az adott napi kiállításbelépővel látogathatók.
 

vehir.hu
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.