Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felvettek Veszprémbe, anyu! / Túlképzés és szakemberhiány, a sikerszakok idén sem változtak

2008. augusztus 1. 13:50
Július 24-e idén nagy nap volt a felvételizők számára. Az érettségi fáradalmait kipihenve a további tudást szomjazók remegő kézzel ülhettek Internet elé, hogy megtudják, bekerültek e a megjelölt egyetemre vagy főiskolára. Az eredmények közel 81000 jelentkezőnek hozták meg az örömkönnyeket, majdnem 16000 társuk számára viszont a pótfelvételi vagy a következő év adhat esélyt a bejutásra. A Pannon Egyetem ebben az évben kivételes sikert könyvelhet el, idén ősszel 2661 főt vár padjaiba, ami az előző évek csökkenő tendenciáin fordítva 6,4 százalékos emelkedést jelent. Statisztikáknak se szeri, se száma, de a számok mögött érdekes összeföggésekre bukkanhatunk.
 legnépszerűbb szakok listáját minden évben kihirdetik, idén sem történt ez másképp. A Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karon a természetvédelmi mérnök, a Mérnöki Karon a vegyészmérnök, a Műszaki Informatikán a mérnök-informatikus, a bölcsészek közt a magyar nyelv és irodalom, a Gazdaságtudományi Karon pedig a turizmus-vendéglátás aratott osztatlan sikert a jelentkezők közt.



A felvételt nyert leendő hallgatók számának növekedése több okra vezethető vissza. Az egyetem által nyújtott képzések széles skálája, az oktatás színvonala és a sok esetben kiváló hallgatói-oktatói viszony mind vonzóbbá teszik Veszprémet az országos palettán, tudtuk meg Kristóf János Professzortól, a Pannon Egyetem rektorhelyettesétől. Nem utolsó szempont a fiatalok regionális beágyazottsága sem, a felsőoktatásba jelentkezők közül ugyanis sokan a lakóhelyükhöz legközelebb eső helyet is megjelölik.


A több, mint 6 százalékos bekerülési növekedés bíztató, viszont a természettudományos és műszaki képzések iránti érdeklődés stagnálni látszik. A jelenség oka vélhetőleg középiskolai előképzés hiányosságában rejlik. A biológia, fizika illetve kémia oktatás színvonala csökken, a tanárok is inkább az érettségi tantárgyakat tekintik hangsúlyosabbnak. A három tárgy együttes tanítása a jövőben tovább ronthat a helyzeten, így hiába a kiváló képzés vagy a vegyészmérnök szak nemzetközi akkreditációja a Pannon Egyetemen, a mérnökhiány továbbra is megoldatlan marad, míg más területek túltelítettek.
 
A felvételizők közül sokan a népszerűség miatt döntenek a sorrend összeállításánál nem gondolva arra, hogy mire néhány év múlva végeznek, többezren előzik meg őket. A képzés leteltével ők sok esetben diplomájkat szorongatva bújják az újságok álláshirdetéseit, míg társaik - akik képességeik tudatában évekre előre terveznek - jobban járhatnak, hiszen egy hiányszakmában elhelyezkedve már a záróvizsga előtt számos vállalat ajánlatai közül válogathatnak.
Kocsis Sándor
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.