Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A lipcsei konvoj Veszprémben

2011. november 3. 22:14
Az országban másodikként városunkba látogatott a húsz német festő közel hetven művéből álló kiállítás. A lipcsei konvoj tagjai művészeti határokon átlépve alkotnak.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, a kiállítás címe a német városból érkezett művekre utal, a konvoj szóból pedig az alkotások sokaságára lehet következtetni.

– Mennyire egyedi a kiállítás?

– A képek első kiállítása szeptember kilencedikén nyílt  Budapesten, s mi már a szervezés közben bekapcsolódtunk a programba, hogy el tudjuk hozni Veszprémbe is a műveket. Ez azért is nagyon fontos, mert a Művészetek Háza vállalta, hogy bemutatja az európai, valamint a magyar művészet friss jelenségeit városunkban. A Lipcse-jelenség pontosan e körbe tartozik.

– Lipcse-jelenség?

– Igen, ez egy összetett fogalom. Egyrészt szó van magáról a nagyvárosról, másrészt pedig Lipcsében folyamatosan erős művészeti képzés létezett a Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán. Ez aztán a kilencvenes évekre úgy kinőtte magát, hogy sokan érkeztek a városba az egykori nyugat-német területekről művészeti gyakorlatokat folytatni. A fiatal alkotók akkoriban elhagyatott gyárakat, üzemcsarnokokat használtak műteremként és találkozóhelyként. Így alakult ki egy erős, kortárs művészeti galéria Lipcsében, amelyet lipcsei iskolaként emlegetnek, bár ez ellen tiltakoznak a művészek is.

– Miért tiltakoznak ellene?

– Mert nincs egységes lipcsei iskola, csak talán művészettörténeti szempontból így könnyebb tárgyalni róla. Az iskola kifejezést azért használják, mert a már említett erős művészeti akadémián nagyon fontos mesterek tanítottak korábban is és ma is. Erre kiváló példa a legnagyobb sztár Lipcséből: Neo Rauch, aki Németországban, Európában, de még Amerikában is sztárművésznek számít.

– Miket ábrázolnak a kiállított alkotások?

– A legtöbb itt található képen az jelenik meg, ahogy az alkotójuk reagál a környezetünk különböző jelenségeire. A képek döntő többsége igyekszik új összefüggésben figyelni a világot, és vannak személyes típusú alkotások is. Ezek olyan élményeket adnak, amelyek mindannyiunk számára érdekesek lehetnek. Sokszor vannak egyébként művészettörténeti összefüggésbe is hozható történelmi utalások a képeken.

– Kiknek ajánlja a kiállítás megtekintését?

– A megnyitó résztvevői alapján azt kell mondanom, nagyon széles az a közönség, akiknek ajánlható, de a fiataloknak mindenképp célszerű ellátogatni ide. Mindenki találhat benne olyan izgalmas dolgot, amely megérinti. Egy teljesen naprakész, európai minőséget és szemléletet képviselő kiállítás látható, amelynek mi is részesei vagyunk.

A kiállítást november 26-ig lehet megtekinteni a veszprémi Művészetek Háza Csikász Galériájában.
 

Balassa Gergő
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.