Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Új elemek, új ötletek a reformtörekvésekben / A koalíció vélhetően szakad - az MSZP széleskörű társadalmi egyeztetést kezdeményez

2008. április 12. 1:00
Nem személyi kérédsek, hanem programbeni eltérések miatt, de egyre valószínűbb, hogy szakad a koalíció. Az MSZP felkészült a kisebbségi kormányzásra - mondta Lendvai Ildikó, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, aki a párt aktivistáival találkozott pénteken Veszprémben. Folytatódnak a reformok, de a kormánypárti elképzeléseket széleskörű vitára bocsájtják, mert a reformok véghezviteléhez társadalmi támogatottság kell, mondta a politikus.
Eljött az ideje, hogy ütköztessék programjaikat az SZDSZ-szel, mert az egészségügy és a gazdaságpolitka tekintetében is eltérőek voltak az elképzelések, jelentette ki Lendvai Ildikó veszprémi sajtótájékoztatóján. Mig a szabad demokraták egy sokkterápiás programot akarnak véghezvinni, addig a szocialisták fontosnak tartják, hogy társadalmi támogatás mellett vigyék véghez a reformokat, tette hozzá a frakcióvezető. Mert bár úgy vélik, komoly eredményeket értek el, ez egyben súlyos társadalmi áldozatokkal járt, és az emberek sok esetben nem értették a kormány intézkedéseit. A népszavazás következményeként Lendvai elmondása szerint most száz millió forint hiányzik az államkasszából, amit kérdéses, vissza tunak e még hozni, hogy megvalósítsák a tervezett adócsökkentést. Koalíciós parnerükkel a surlódások legfőbb oka, hogy az SZDSZ adócsökkentési programja drasztikusnak tűnik, és nem egyeztethető a konvergenciaprogrammal, mondta a frakcióvezető.

A különbözőség másik területe az egészségügy. A liberálisok a pénztárakba áramló magántőkével, a szocialisták az intézményrendszerek átalakításával képzelik el a stabilizálást. A képviselő emlékeztetett, hogy két hetük van még hátra, hogy az SZDSZ döntsön a jövőt illetően, de egyre biztosabb, hogy a koalció szakad. Amennyiben mégsem, akkor ezt a koalíciót újra meg kell kötni, új alapokra kell helyezni, - tette hozzá. Nem csak a külön véleményről, hanem közös gondolatokról is szólni kell, mondta Lendvai Ildikó, hiszen mindkét kormánypárt fontos célnak tekinti, egy modern európai ország létrehozását, és annak védelmét egy radikális jobb oldaltól.



Lendvai a reformelképzelések új irányairól is beszélt. A társadalombiztosítás tekinetében elmondta, hogy területileg leosztott pénztárakat hoznak létre, de ezek a pénztárak száz százalékban állami tulajdonban maradnak majd és nonprofit alapon működnek. Fontos céljuk továbbá, hogy kialakítsák a pénztárak közti versenyt, de ezt a magántőke beáramlása nélkül, csak szolgáltatási alapon lehet megteremteni. Tulajdonképpen változik az egész szolgáltaó szektor. Átszabnák a háziorosok finanszírozását. Bevezetnék a teljesítmény elvű finanszírozást, melyben nem csak a betegszámtól függ a finanszírozás, hanem attól is, hogy milyen állapotjavulást ér el egy-egy háziorvos. Szintén változásokat terveznek a felsőoktatási reformok és a szociális támogatások területén is. A főiskolákon, egyetemeken az első évben ingyenesn tanulhat minden fiatal, aki eléri a megfelelő pontszámot, ugyanakkor a második évtől ezt a térítésmentességet csak az élvezheti, aki tanulmányai során megfelelően teljesít. Biztosítanák az átjárást fizetős és a tandíjmentes, államilag finanszírozott képzés között, mindent a tanulmányi eredmény függvényében. A foglalkoztatás növelése elengedhetetlen, hiszen az emeberek alapvető problémája a bizonytalanság.



Ennek érdekében arra ösztönzik a kis és középvállalkozókat, hogy új munkahelyeket teremtsenek, elsősorban oyan munkahelyket, melyek nincsenek iskolai végzettséghez kötve, errelehetőség van az építőipar és a vendéglátás területén is. Megszűnne továbbá jelenlegi formájában a szociális segély, e helyett motiválnák a munkanélkülieket, hogy közmunkát vállajanak.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatban a frakcióvezető asszony kijelentette, hogy erre nincs többségi akarat a parlamentben, ezért kizártnak tartja. Nincs ma olyan közjogi szituáció amelyben többségi parlamenti akarat nélkül lehetne előrehozott választást tartani - tette hozzá. Jelentős demonstrációhullámtól nem tartanak, mivel széles körű utcai demonstrációk akkor vannak, ha egy komoly politikai erő mögé áll, és ez ma egyik pártnak sem érdeke.
Füssy Angéla
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.