Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Orosz fémikonok Veszprémben

2011. november 13. 16:39
A 18-20. században keletkezett, az áhítat eszközeként használt tárgyakból november 11-én, Szent Márton napján nyílt kiállítás „Minden bajban védelmező” címmel a Laczkó Dezső Múzeumban.

A fémikonok kisméretű, hordozható fémreliefek, amelyeket már a bizánci kultúrában is használtak, virágkorukat azonban a 18-19. századi oroszországi művészetben élték. A magánájtatosság és az áhítat eszközei voltak, az „óhitű” pravoszlávok éjjel-nappal a testükön viselték, naponta többször is csókolgatták, simogatták. A hívő ember számára az ikonban az ábrázolás és az ábrázolt alak egybefonódott, így maga a szent testesült meg benne.


Limbacher Gábor

A veszprémi közönség ezekből a tárgyakból tekinthet meg kiállítást, melynek a Laczkó Dezső Múzeum ad otthont. Limbacher Gábor megyei múzeumigazgató bevezetőjéből megtudtuk, hogy „nem pusztán tárgyakról van szó, mert ezeket egykoron személyes kapcsolat fűzte tulajdonosukhoz. Így megvan a tárgy saját szellemisége és története azon túl is, akit ábrázol.”


Horváth Zsolt

A bevezető szavak után Horváth Zsolt osztotta meg gondolatait a megnyitóra összegyűlt nézőkkel. – Saját értékeink összegyűjtése jó kiindulópont arra, hogy kíváncsiak legyünk más nemzetek értékeire, valamint kultúrájuk sajátosságaira is. Főleg akkor, ha két nemzet a közös kapcsolódási pontokat keresi – fogalmazott az országgyűlési képviselő.


Szergej Borozdin

A képviselőt követő felszólaló elismerő pillantásokat váltott ki a nézőkből, hiszen Szergej Borozdin kulturális attasé magyar nyelven szólt az jelenlévőkhöz. Az Orosz Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta, támogatják a két állam intézményei közötti kulturális kapcsolatok erősödését szolgáló kiállításokat, melyek révén a népek közötti barátság is erősebb lesz.


Kádár Iván

A megnyitón méltatta az esemény fontosságát Kádár Iván atya, aki az összegyűjtött tárgyakról elmondta: „arra emlékeztetnek, hogy a hitnek óriási szerepe van.” – A kiállítás azt sugallja felénk, hogy az ember útja Isten felé mindig nyitva áll – tolmácsolta a tárlat üzenetét a budapesti Radonyezsi Szent Szergij orosz ortodox egyházközség parochusa.


Márfi Gyula

Márfi Gyula veszprémi érsek a tárlat szakrális jellegét hangsúlyozta, hiszen a természetfölöttit próbálják visszaadni a kiállított tárgyak. Hozzátette, hihetetlen gazdagság tárul fel előttünk ezekből az ikonokból, ahol a „képek és domborművek mozdulatlansága az örökkévalót és a változatlant akarja elénk tárni.”


Voigt Vilmos

Végezetül a kiállítás főrendezője, Voigt Vilmos professor emeritus számolt be büszkén a nézőknek arról, hogy olyan gyönyörű kiállítást, mint ami most Veszprémben megtekinthető, még életében nem látott. – Szívhez szóló, csodálatos módon vannak bemutatva az apró, egymáshoz sokszor hasonlító tárgyak – tette hozzá.

Mindezek ellenére a fémikonoknak hányattatott sorsuk volt, hiszen az orosz történelem során az ágyúöntéshez szükséges bronz hiányában előfordult, hogy a cárok sokszor megtiltották a fémikonok készítését.

A kiállítást egészen 2012. április 22-ig lehet megtekinteni a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban (Erzsébet sétány 1). 

Balassa Gergő
Szaksz Balázs
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.