Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vászoly és Koppány után líraibb hangon szólal meg Tinya / A Jóban, rosszban sztárja Zoránt alakítja a Pannon Várszínház előadásában

2008. augusztus 4. 0:18
Vándorfi László rendező, a Pannon Várszínház igazgatója különleges produkciót álmodott meg. Boldog idő címmel Zorán 28 dalát fűzte egy csokorba, melyek így egy képpé állnak össze. Bemutatnak egy kort és egy emberi sorsot. Az önálló színpadi mű rendkívüli feladat színésznek és rendezőnek egyaránt. A daloknak egy történetet kell elmesélniük, szöveg nélkül, csak a dalokba és a Duán által írt dalszövegekbe lehet kapaszkodni. A musical ősbemutatóját teltház előtt játszották Balatonfüreden a FüredFesten. Az előadás valahol jóval több, mint a már ezerszer eljátszott sikermusicalek. Komplex. Stílusában és műfajában is egyedülálló. A Boldog idő főszerepét, a vándort, vagyis Zoránt Gazdag Tibor alakítja. Két énjével, az Árnnyal, vagy ideállal (Zayzon Csaba) és a folyton visszakérdező bohóccal (Egyed Brigitta) végig egymás alá, fölé játszanak. Hárman mutatják meg egy hős hármas énjét. A plakátokon is megidézett hasonlóság Zoránnal Tinya hangjában is megmutatkozik, de az érces szín, és a színészi játék ugyanakkor mégis izgalmasabbá teszi a jól ismert dalokat.

- Nem ez az első alkalom, hogy Vándorfival dolgozol együtt. Honnan ered a ti kapcsolatotok?

- Valóban sokat dolgoztunk már együtt, hiszen 1994-től a veszprémi Petőfi Színház tagja voltam. Akkor még ő volt a direktor. Prózai és zenés darabokban játszottam az ő rendezésében. Ismerjük egymás stílusát. Könnyen szót értünk. Összeszoktunk az évek során. Talán a legemlékezetesebb előadások ebből az időből a Jézus Krisztus Szupersztár, a West Side Story és a Tragédia. Laci keresett meg azzal az ötlettel, hogy musicalt álmodott meg Zorán dalaiból és szeretné, ha én játszanám a főszerepet. Mivel érdekes, izgalmas feladatnak tartottam már akkor is, azonnal igent mondtam.

- Mennyire azonosultál a szereppel? Sokan azt mondják kísérteties köztetek a hasonlóság. A Boldog idő plakátjai is ezt a hasonlóságot élezik ki.

- Zoránnal a hasonlóságunk valószínűleg az alkatunkban és a hangszínünkben nyilvánul meg. Én kevésbé vagyok melankolikus. Inkább a keményebb, nyersebb megfogalmazást kedvelem, ezért állnak közel hozzám a rockoperák.

- Így, hogy a dalok egy musicallé álltak össze, plusz tartalommal kell őket megtölteni, nem csak elénekelni, hanem eljátszani. Mennyi ebben a rendezői instrukció és mi az, ami spontán belőled jön? Neked mit mond, mit jelent ez a dalsor, mint történet?

- Természetesen Vándorfi Lacinak, mint rendezőnek volt egy konkrét elképzelése az egésszel kapcsolatban, de én ezzel általában egyet is értettem. Bizonyos részletekben elfogadta ötleteimet, de az előadás íve az ő elképzeléseit igazolta. A huszadik század második felétől napjainkig ívelő történet általánosan és egészen egyszerűen fogalmazva rólunk szól.

- Az előadás végén, az Apám hitte című dalt nem alappal énekled, hanem te magad gitározol is. Gondolom nem először fogtad kezedbe ezt a hangszert...

- Középiskolás korom óta autodidakta módon gitározok, zenét és szöveget írtam. Ma már csak az ilyen különleges alkalmakkor van rá időm, hogy használjam eme hangszert. Jóleső nosztalgia.

- Mivel sajnos jóval több a tévénéző, mint a színházba járó, sokan filmekből, illetve a Jóban, rosszban című sorozatból ismernek. Megváltoztatta-e az életed ez a fajta hírnév?

- Nem lett más az életem. Nyilván egy nagyobb ismertséget hozott a sorozat, és jól is esik az emberek irányomba megnyilvánuló szeretete. Viszont alapvetően zárkózott típus vagyok. Nem vágyom sztárságra. A hírnév nem érdekel. Normális, hétköznapi ember módjára szeretnék élni, és azért játszani, mert szeretem, amit csinálok.

- A munkádat milyen részben teszi ki a filmezés? Azért még a színház a hangsúlyosabb, szívedhez közelebb álló?

- Munkám tekintélyesebb része a forgatás, heti 3 nap,de azért minden évadban van 1-2 színházi bemutatóm. Jelenleg a Karinthy színpadon,a Magyar Színházban és Veszprémben a Pannon Várszínházban játszom.

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.