2019. október 23. // Gyöngyi névnap

Fényképeken a veszprémi múlt

2011. november 23. 1:13
Veszprémi Kaleidoszkóp címmel nyílt fotókiállítás a városházán azokból a település történetét feldolgozó képekből, melyek veszprémi családoktól származnak.

A kezdeményezés nem újkeletű dolog, a belvárosi rehabilitációhoz kapcsolódva három évvel ezelőtt született meg az az elhatározás, mely a beruházás színesebbé tételét tűzte ki célul. A civil szervezeteknek lehetőségük volt olyan ötleteket, programokat megvalósítani, amelyeken keresztül bemutathatják Veszprém múltját és a város értékeit.

A honlapunkon is ismertetett felhívásra és programra közel negyven helyről több mint 1700 kép érkezett be november 22-ig, a kiállítás megnyitójának napjáig. A városházán tartott ünnepségen Hermann István, a levéltár igazgatója méltatta az esemény jelentőségét.


Hermann István

– A mai nap a Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár elmúlt egy évét átölelő projektjének záró eseménye. Célkitűzésünk volt, hogy minél több régi veszprémi képet sikerüljön előhozni városunk lakosainak családi albumaiból. Eddig is sok kép került elő, remélem még ezután is érkeznek majd – bizakodott Hermann István, majd hozzátette, hogy a város támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény.


Porga Gyula

Veszprém képviseletében Porga Gyula polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében párhuzamot vont a lakásfelújításokat megelőző nagy rendrakás során előkerülő képek nézegetése, valamint a belváros megújulása révén felbukkanó emlékek között. – Mi is rendet tettünk, és olyan kincseket találtunk, melyeket nem szabad elfelejteni. Köszönet jár érte azoknak a veszprémieknek, akik megosztották mindannyiunkkal értékeiket – mondta a polgármester. Végezetül kiemelte, hogy „elődeink csodálatos várost hagytak ránk. Nincs más dolgunk, mint megőrizni”.


Rácz Katalin

Rácz Katalintól, a Hét Domb Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az áprilisban indult munka egyfajta kincskeresés, és az így összegyűjtött képek színes mozaikjából áll össze városunk múltja. – Veszprém letűnt korszakai tükröződnek a képeken, ismert emberekkel, korabeli, már nem létező utcaképekkel. Ezekből a képekből kaleidoszkóp-szerűen áll össze Veszprém lakosainak egyéni és közös története – hangsúlyozta az elnök.

Az adatgyűjtés folyamatáról, valamint egy-egy kép történetéről Márkusné Vörös Hajnalka levéltári igazgatóhelyettes mesélt, aki hangsúlyozta a képek kétféle fő típusát. – Az egyik típusban idillikus, családokat ábrázoló belső képeket találunk, ugyanakkor vannak olyanok is, melyek tökéletesen dokumentálták a városban bekövetkező változásokat is.

A kiállított és összegyűjtött képekből visszaköszön a Viadukt és az egyetem építése is, a Cserhát lebontása, a régi belvárosi vasútállomás és a vasút útvonala, de készült felvétel az 1930-as szilveszterről is. Fekete-fehér képek őrzik a különböző intézmények május elsejei felvonulását is, de az akkoriban még bálteremként használt Petőfi Színház is megjelenik a múlt kockáin. A képek begyűjtésére vonatkozó felhívás az 1975 előtti időszakra vonatkozott, a legkorábbi beérkezett kép 1903-ból származik, a legkésőbbi pedig a '80-as éveket mutatja be.

A Hét Domb Egyesület és a Veszprém Megyei Levéltár hosszabb távú elképzelései között szerepel, hogy a megyeszékhely több pontjára is kikerüljenek  a páratlan várostörténeti fényképek.

A városházi kiállítás november végéig tekinthető meg.
 

Balassa Gergő
Kovács Bálint

További cikkek

Így zajlott az '56-os forradalom Veszprémben, napról napra
Így zajlott az '56-os forradalom Veszprémben, napról napra
Mára történelem, mégis oly közel van még, hogy nem kell régészeti leletekért a földbe ásni, csupán végigsétálni a helyszíneken, beszélgetni azokkal, akik átélték 1956 eseményeit. Az évforduló alkalmával kronológiailag összegyűjtöttük, hogyan zajlott Veszprémben a forradalom.
Átadták a képviselői megbízóleveleket, lemondott Czaun János
Átadták a képviselői megbízóleveleket, lemondott Czaun János
Átvehették megbízólevelüket az október 13-án megválasztott önkormányzati képviselők kedd délután a Városházán. Az utolsó pillanatban is változott a képviselők névsora.
Szavazzon a legjobb buszos rajzra!
Szavazzon a legjobb buszos rajzra!
Pár napig a veszprémi utakon is megjelent az új elektromos busz, ennek kapcsán pedig rajzpályázatot hirdetett a V-Busz. A beérkezett pályaművek közül most olvasónkra bízzuk, hogy kiválasszák a legjobbat.
Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.
Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet
Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez - közölte a MÁV Zrt. vasárnap az MTI-vel.
2019. október 23. // Gyöngyi névnap