Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C

Újrahasznosítható a vörösiszap

2011. november 30. 17:33 // Forrás: MTI
A timföldgyártás melléktermékeként keletkező vörösiszap újrahasznosítására szolgáló eljárást fejlesztettek ki Ajkán.

Azagyból szabadalmaztatott technológiával építőipari alapanyagként hasznosítható, pH semleges, stabilizált bauxit származékot állítanak elő - közölte a Paratech Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Fináczy Gábor tájékoztatása szerint a mobil feldolgozóüzem évi ötvenezer tonna vörösiszap újrahasznosítására alkalmas. Ajkán ennek a kapacitásnak a tízszerese szükséges, mert a timföldgyárban évente mintegy félmillió tonna vörösiszap keletkezik. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a technológiát tovább tesztelik, hogy bebizonyítható legyen, gazdaságosan működtethető. Ebben a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. a fő partnerük, de terveik szerint Európa más, működő timföldgyáraiban is folytatnak majd próbaüzemet.

A Paratech Hungary Kft. tevékenységéhez egységes környezethasználati engedélyre van szükség, az eljárás a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen folyamatban van. Hozzátette, hogy a veszélyes hulladék semlegesítése után keletkező anyag - amelynek a neve stabilizált bauxit származék (stabilized bauxite residue, SBR) - tesztelésébe az építőanyag gyártókon túl bevonják az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t, és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségét is.

Az ügyvezető szerint a kidolgozott eljárás tesztelése és a szükséges engedélyek beszerzése még éveket vehet igénybe, az újrahasznosítás során keletkező száraz, agyagszerű anyag a többi között a tégla és cserépgyártás, valamint a betonelem és térkőgyártás alapanyaga lehet.

Fináczy Gábor elmondta, hogy a cég által kifejlesztett berendezés hosszú évek fejlesztőmunkájának eredménye, a hazai fejlesztés iránt jelentős a külföldi érdeklődés, mert a vörösiszap elhelyezése globális problémának számít. Közlése szerint a világ alumíniumgyárai évente több millió tonnányi ilyen anyagot termelnek, és helyeznek el tározókban.

A 2009-ben alapított Paratech Hungary Kft. egy, a technológia kifejlesztésére létrehozott projektcég, eddig közel egymillió dollárt költöttek az újrahasznosításra szolgáló eljárás kifejlesztésére. A pénz nagy részét amerikai kockázati befektetők adták - mondta Fináczy Gábor.

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.