Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ha ló és ember egymásra talál

2011. december 9. 19:30
Veszprém megyei lovas hagyományokról, értékekről és hungarikumokról szól az a könyv, melynek bemutatóját december 9-én tartották.

– 2009 óta zajlik az értékek összegyűjtése, melynek egyik eredményeként a Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében című kötet 2010-ben jelent meg. Nem álltunk meg, ennek eredménye a mostani, lovas hagyományokat bemutató könyv – emlékezett vissza a kezdetekre a mű társszerzője, dr. Horváth Zsolt.


dr. Horváth Zsolt

Az országgyűlési képviselő elmondta, két indoka van a témaválasztásnak. – Egyrészt teljesen véletlenül alakult így, azonban a munka elkezdése után rájöttünk, hogy nem is lehetett volna másként. Megyénkben számos műhelye van a lovas hagyományoknak – avatott be a részletekbe.

Úgy fogalmazott: ebbe a könyvbe nem fért bele mindenki, de „ami benne van, annak viszont benne kell lennie.”

Köszöntője után átadta a szót a könyv szerkesztőjének, dr. Fehér Károlynak, aki a képviselő által elmondottakat mintegy alátámasztva megjegyezte, sokkal több lovas érték van a megyében, mint ami bekerült most a kötetbe.


dr. Fehér Károly

– Az azonban bizonyos, hogy a mű kincseket hozott a napvilágra – tette hozzá a Magyar Lovas Szövetség kommunikációs igazgatója. Az alkotás folyamatára visszaemlékezve úgy fogalmazott, jó érzés volt a könyvvel foglalkozni, mert középpontjában a ló áll.

Érdeklődésünkre elmondta, ajánlja a könyvet elsősorban a lovasoknak, a lovasok életében kutatóknak, történészeknek, valamint természetesen – és egyáltalán nem utolsó sorban – a fiataloknak is.

A könyvbemutató hangulatát emelve Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke emléklapot adott át dr. Horváth Zsoltnak, melyet a honismereti munka területén végzett segítségéért adományoztak neki.

Az esemény záróakkordjaként a szerzők tiszteletpéldányokkal köszönték meg a könyv létrejöttét segítők, támogatók munkáját.

Zárásul álljon itt egy részlet a könyvből, melynek főhőse egy eltűnni látszó világot varázsol vissza – pusztán már a létezésével is.

„A ló kultúránkat idézi, értéket véd.
A ló rendre, fegyelemre, tisztaságra, munkára sarkall.
A ló tartást ad, az elegancia, a büszkeség megtestesítője.
A ló tanítómester.
A ló tükröt tart elénk.
A ló hű társ.”

Balassa Gergő
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.