Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

125 éve az iparosokért

2011. december 9. 23:24
Fennállásának 125. éve alkalmából a Veszprémi Ipartestület díszközgyűlést tartott december 9-én a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol már a mesteremberek életét bemutató kiállítást is meg lehet tekinteni.

A Veszprémi Ipartestület 1886. szeptember 12-én alakult a város neves építőiparos mesterei közreműködésével – 257 iparos részvételével – a kézműves iparosok érdekvédelmi szervezetként, olvasható a testület honlapján.


Simon Jenő

Simon Jenő az ünnepi díszközgyűlésen hangsúlyozta, „nagy szó a világban” egy 125 éves ipartestület tagjának lenni. A szervezet elnöke hozzátette, ez az idő a régi iparosok emlékét hordozza magában, hiszen „sokan vannak olyanok, akiknél a régebbi generáció is iparos volt”.

Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke, Szűcs György hangot adott annak a meggyőződésének, hogy az elődök olyat tudtak nyújtani a mindennapi életben, mellyel a társadalom meghatározó részévé válhattak.


Szűcs György

– A kézművesség a világ legszebb szava, valamint az ipartestület legnagyobb ereje. Ugyanakkor az emberek könnyen elfeledkeznek a szorgos kezek munkájáról, napjainkra az aranykezű mesterek munkája értékét vesztette – fejezte ki csalódottságát is az elnök, aki az ipartestülettől várja „a termék becsületének visszahozását.”

A város nyitottságát és befogadását jelképezve Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: „szükség van jó iparosokra”. – Egy jó mesterember családtag is, hiszen itt ember és ember közötti kapcsolatról beszélünk. Hiszek abban, hogy az iparosságnak nemcsak múltja van, hanem jövője is – vélekedett.


Porga Gyula

Porga Gyula kijelentette, hogy „Veszprém mai formája az egykori iparosoknak köszönhető”, de ugyanakkor csalódottan állapította meg azt is, hogy „sok kontárral lehet találkozni.” – Tapasztalataim szerint egyre kevesebb jó szakembert lehet találni – fogalmazott.

Az ünnepélyes közgyűlés során arany-, valamint ezüstkoszorú kitüntetést adományoztak, illetve elismerést vehettek át azok, akik már 25 éve kisipari vállalkozóként dolgoznak. Aranykoszorút adományoztak Máté Valériának, Mezőkeresztesi Györgynek és Magasi Józsefnek.

Az ünnepség Az iparosok élete a múltban és napjainkban című kiállítás megnyitójával folytatódott, ahol részletes és alapos kutatás után pillanthatunk be a mesteremberek életébe, sok esetben személyes használati tárgyaikon keresztül.

A tárlatot február 20-ig lehet látogatni a Laczkó Dezső Múzeumban.
 

Balassa Gergő
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.