Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Limitált karácsonyi hangulat

2011. december 24. 1:38
Nincs, nem is volt, elfogyott. De ha valakinek mégis van, akkor honnan? Milyen mélyre kell nyúlnunk a hagyományainkban, milyen mélyre kell ásnunk önmagunkban, hogy megtaláljuk a karácsony igazi üzenetét?

Nem volt időm elmélyedni a szeretet ünnepének jelentőségén, úgyhogy ennek tudom be, hogy nincs karácsonyi hangulatom. Talán ezzel még nem is lenne gond, ha mondjuk az utcazene második napján támadna bennem ilyen gondolat, de hogy pont szenteste előtti nap nem érzi ezt az ember, ott valami nem stimmel. Lehet, nem jó irányból közelítettem meg ezt az ünnepet, lehet, hogy a karácsony előtt (már októberben) elkezdődő rohanás az oka, de az is lehet, hogy karácsony üzenetének értelmezése sokkal komplexebb helyzet, mint ahogy gondoljuk.

László Dezső plébánossal készített beszélgetésünkben erre próbáltunk választ keresni – a siker mértékét pedig az olvasó megítélésére bízzuk.

– Mi a karácsony igazi üzenete ?

– Főleg nagyobb egyházi ünnepek alkalmával – amikor az emberek jobban megnyitják szellemüket és akaratukat a szeretet befogadására –, mondják azt, hogy válságban van a világ és az ember is. Hogy mi az üzenete igazából karácsonynak? Szembesülni önmagunkkal, megtalálni a helyes önismeretet, és körülnézni a világban. Sokszor mondják azt, hogy az emberek karácsonykor még a családjuk mellett is lehetnek magányosak. Ők pontosan azért érzik ezt az egyedüllétet, mert hiába veszik őket körbe emberek, a szeretet ünnepét csak a családdal, közösséggel, vagy épp Istennel lehet megvalósítani.

– Nyilván egy keresztény ember számára ez valamilyen szinten ettől eltér, de a karácsony sokak számára a család ünnepe.

– A karácsony minden szempontból a család ünnepe. Mégis azt mondom, hogy a világ, és kicsiny Európánk is sokszor szeretne megfeledkezni Krisztus eljöveteléről. Szeretnének olyan karácsonyt kialakítani, amelyben nem szerepel a megtestesülés titka, viszont ez az Úr eljövetele nélkül nem lehetséges. Vannak családok, akik kihagyják a történetből Jézus Krisztus eljövetelét, de egy idő után a családban lévő gyerekek fognak majd rákérdezni, hogy akkor pontosan milyen szeretetet is ünneplünk karácsonykor.

– A megtestesülés titka alatt mit értünk? Kapcsolódik ehhez advent esetleg?

– Így van, advent készíti elő elsősorban a karácsony ünnepkörét, a megtestesülés titkát, Krisztus eljövetelét, hiszen erre emlékezünk, és ezt ünnepeljük. Ez a titok annyit akar számunkra mondani, hogy a mennyei atya elküldte egyszülött fiát azért, hogy az emberré és testté legyen, megörvendeztessen bennünket. Az advent alkalmából gyújtott négy gyertya azt jelzi, hogy egyre közelebb kerülünk karácsonyhoz.

– Akkor az, hogy nincs karácsonyi hangulatom (bármennyire is fura kifejezés), azért van, mert nem készültem rá eléggé?

– A karácsonytól valahogy elvárjuk, hogy most, azonnal legyen a szeretet ünnepe. A mai ember azt szeretné, hogy mindent kész tényként kapjon az életben, mindent magyarázzanak meg neki, de nem veszi észre, hogy az „akarattal próbálom elérni, hogy karácsonyi hangulatom legyen”, az nem működik. Mit tettem én azért, hogy ilyen hangulatom legyen? Elindultam-e a ráhangolódás útján? Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni magunknak. Valamint azt is szintén érdemes megjegyezni, hogy egy karácsonyi élmény, egy hangulatos családi összejövetel sokkal maradandóbb, mint maga az ajándékba kapott tárgy. Az a fontos, hogy milyen szeretettel adják, hiszen ez tölti meg igazán tartalommal az éveinket.

Balassa Gergő
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.