2021. július 31.
//
Oszkár névnap

Költészet napja – alulnézetből

2008. április 13. 14:58
Hát erre is sor került! Megemlékeztek róla, verset mondtak, versenyeztek, vetélkedtek, beszédeket mondtak, költők és költőcskék rivaldafénybe(n) álltak. A végén kipipálták a listából. Mit is tehetne mást egy mai kultúrmérnök (így hívták az ötvenes években a gyorstalpalón kiképzett nagyokosokat) hivatalának menedékében?

Aztán újra a nagy semmi. Akárcsak előtte. Talán ezért is nem nagyon kedvelem az ünnepeket. Van bennük valami mesterkéltség, valami műanyag íz. Olyan, mint a legtöbb cukrászdai sütemény: édes, de a máz nem cukrot tartalmaz… Vagy a művirág: messziről csodás, de ha megérinted, visszarántod a kezed.

Hova is lett a költészet? Mert egyrészt itt van: a könyvesboltokban Petőfi, József Attila, Radnóti, Madách meg mindenki más kötetei. No meg a maiak. Ez is olyan, mint a plázák: minden, ömlesztve. Úgy csillog, majd’ megvakulsz. Persze válogatni nincs időd, mert hajt a munka, hajt a század sötét szelleme. Lekapsz egyet a polcról, aztán: Jó lesz az unokámnak érettségire, s mész a dolgodra. Másrészt ott vannak diákkori szöveggyűjteményeid. Kissé porosan, de jelenlétükkel figyelmeztetnek, hogy nem adták fel, s neked sem kellene…

Akkor tán nem is a költészetet keresem (fölülről nézvést még megvóna…), hanem annak meghittségét. Ebbe már igazán nem lehet belekötni. A meghittség mindenünnen hiányzik, hát miért pont ez volna a kivétel? Pedig egy-egy sor, egy-egy gondolat úgy a szívbe tudna találni…  Jó, jó, de az észbe is! – mondhatná valaki. Igen ám, de azzal baj van. Eszünk már nem a miénk. Elvitték, kisajátították, s valahonnan kafkai elérhetetlenségekből irányítják.

Kezdesz rájönni, hogy nem az vagy, aki iksz évvel ezelőtt. Elolvasod az új mobiltelefon kezelési utasítását. Fáraszt, leteszed. Jöjjön a tévéújság. Jobb, mert utána ott az orvosság a képernyőn: lecsendesít, butít, befed, takar (Ady jobban írta…). Aztán fürdés és fogmosás után lezuhansz az ágyra, s ha nem tudsz elaludni, átfut az agyadon (agyad még nem particionált – nem is rossz ez a számítógépes nyelvezet! – részén), hogy hiányzik valami. Kiballagsz a konyhába, visszatérsz, aztán kábaságba esve átadod magad az álomnak annak a biztos tudatában, hogy holnap, holnapután, s aztán is így lesz… Mókuskerék – motyogod még talán, s mosoly, derű nélkül alszod át az életed végéig tartó éjszakát…

– Lucidus –

Zatkalik András

További cikkek

Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
A Kabóca Bábszínház fesztiválja vasárnap estig várja az érdeklődőket a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren.
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
Együtt örülnek velünk, amikor boldogság ér bennünket, s támaszt nyújtanak, amikor úgy tűnik, minden összedől. Szerencsés esetben egy életen át játszanak velünk, mint Kosztolányi versében, s az elvesztésük néha jobban fáj, mint a szerelmünkben csalódni. A barátság az egyik legnagyobb áldás az életünkben, a barátság világnapján pedig annak természetéről és alakulásáról beszélgettünk Kungli Dóra pszichológussal.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.